עבודה בעיניים: מנהלות משאבי אנוש מתקשות למצוא עבודה לעצמן

עבודה בעיניים: מנהלות משאבי אנוש מתקשות למצוא עבודה לעצמן

מנהלות בתחום משאבי האנוש שלשם שינוי מחפשות עבודה לעצמן, מספרות על המחשבות בדרך למציאת התפקיד הבא. הסנדלר יחף ומנסה לדעת למה

שיתוף
גיוס עובדים
מנהלות משאבי אנוש מתקשות למצוא עבודה לעצמן

 למי שמעוניין להתקדם בעולם משאבי האנוש, אולי כמו בתחומים אחרים, מחכה דרך ארוכה ולא קלה. מספר המשרות המצטמצם ככל שעולים למעלה בפירמידת הדרגים בעבודה היא דבר ידוע. אך מה קורה כשמי שמחפשת עבודה היא זו שהיתה עד עכשיו בצד השני של המתרס, מסננת את קורות החיים ואת המרואיינים הרבים ועושה הכל לטובת הארגון? לעתים היא מרגישה כמו הסנדלר שהולך יחף, ולעתים היא תוהה מהן הסיבות שבגללן היא לא מקבלת אפילו שיחת טלפון אחת.

 מנהלות משאבי אנוש, מנהלות גיוס, מנהלות הדרכה ומנהלות משאבי אנוש חטיבתיות, מציגות את קורות החיים שלהן ואי אפשר שלא להתפעל. איזו דרך מרשימה עשו, הן ודאי מושא להערצה של כל מחפש עבודה באשר הוא, ובוודאי מהוות את אם כל השאיפות של עובדי תחום משאבי האנוש.

 אצל כולן מופיע הניסיון והידע הנכונים בתחום, אותו יישמו בחברות גדולות ומוכרות במשק הישראלי, וכל הקורא את מה שכתוב בדף שלהן נאנח ואומר לעצמו: "אח, הלוואי עליי קורות חיים כאלה. היא מסודרת".

 דיברנו עם שישה מהן, מנהלות מתחום ניהול משאבי האנוש, ההדרכה והפיתוח הארגוני, כדי ללמוד את דעתן המקצועית על מצב השוק בתחום, מנקודת מבטן הייחודית כמחפשות עבודה. כולן כבר יודעות היטב איך לשחות בביצה, וכולן מחפשות עבודה כשלושה חודשים בממוצע. החלטנו להביא בפניכם חלק מהדברים, ולמען ההגינות, השמות של כולן בדויים.

 משאבי אנוש זו פרופסיה

 ליאת אומרת שקשה היום למצוא עבודה בכל תחום, כי הכל הפך להיות מאוד נישתי. "פעם הפרופיל שלי מאוד התאים לכל חברה. היום בלי ניסיון בגיוס בהייטק לא יתקשרו אליי בכלל. היום דורשים למצוא מנהלת משאבי אנוש עם ניסיון של שש שנים בדיוק, בחברה גלובאלית, שעשתה תהליכי גיוס מורכבים שכוללים מרכזי הערכה. המשרה כל כך מפרטת והדרישה היא מאוד ספציפית.

 "יש איזושהי תחושה בחלק מהמקומות שמשאבי אנוש זה לא מקצוע. עושים "אפגרייד" למישהו מפנים, העיקר שמכירים את עולם התוכן של הארגון וככה פתרו את הבעיה. המקומות האלה לא מבינים שהציר המרכזי הוא לא התוכן, אלא פרופסיית משאבי האנוש.

 "אני אישית מאמינה שמה שחשוב זה מה עשית מקצועית בתחום משאבי אנוש. אנשים הם אנשים. זה אומר שאם את מלווה מנהל חדש בחברה, אז זה לא משנה אם הוא רופא או טכנולוג מזון. מה שחשוב הוא להבין שהוא בן אדם שנמצא בלחץ כי הוא עובד חדש. אותו הדבר לגבי ראיון עבודה. לא משנה את מי אתה מראיין, צריך לדעת לקרוא את האדם. התוכן של התפקיד הוא עניין שולי שאפשר ללמוד אותו טוב בזמן סביר. לדעת להוביל אנשים, להוביל תהליכים, דברים שרוכשים על ידי אמונה של אנשים בך. לדעת איך לגרום לאנשים להרגיש מצוין בעבודה גם אם אין תקציב למתנות. העיקר לדעת להסתכל לאדם בעיניים ולתת לו את ההרגשה שמטפלים בו גם אם לא קיבל את מה שרצה אך נתת לו הסברים הגיוניים.

 "יש לי חברים בעולם ההשמה. אני אומרת להם מה קורה לכם, תעזרו לי למצוא עבודה, תגידו ללקוחות  שאתם מכירים תותחית במשאבי אנוש. אבל לא יעזור בית דין, בגלל שאין לי ניסיון בתחום ספציפי שכרגע מחפשים, לא מסתכלים עליי. אפילו זימון לראיון אני לא מקבלת".

 האם כשתמצאי עבודה תיישמי את הגישה הזאת ולא תסנני מועמדים שאין להם ניסיון מסוים?

 "אני מאוד אשתדל לעשות את זה. אני דוגלת במשפט 'אורח לרגע רואה כל פגע'. עובד בעל פרספקטיבה אחרת מעז לשאול שאלות שהן טאבו, ורק ככה אפשר לעשות שינוי. 'למה זה ככה' זו שאלה שנשאלת רק על ידי מישהו שמנסה ללמוד את העבודה".

 לא רוצות הסבה

 רויטל דווקא אופיטימית. "אני לא מרגישה שלא קורה כלום, ואני בטוחה  שיקרו דברים אחרי החג. היו לי כמה הצעות שפסלתי בעקבות שכר. זה נכון שבתחום שלנו אפשר לקבל הצעות בעיקר מפה לאוזן, בעיקר מנטוורינקג וכמעט שלא מחברות השמה. אני יכולה לומר שהתקופה הקודמת שחיפשתי עבודה לפני שנה וחצי, היתה בהרבה יותר קשה. במשך תקופה ארוכה שבאמת לא היה כלום.  

 רקפת, שמגיעה מתחום הפיתוח הארגוני, מודה שכן קשה. "אבל אני לא דוגמא, כי אני לא צמחתי מאיזשהו מסלול ידוע של פיתוח ארגוני בצבא, או במשרות בחברות גדולות שמושכות כותרות בקורות החיים כמו סלקום ואינטל. הגעתי לאן שהגעתי דרך מישהי שאני מכירה, ואני מחפשת משרות אפילו פחות בכירות מאלה שמילאתי עד עכשיו".

 יערה מדגישה, שבניגוד לתחומים אחרים, לא מחפשים עשר מנהלות בתחום משאבי האנוש, מחפשים אחת. לכן לדעתה הסיכוי להגיע לראיון הוא די קלוש. "למרות קורות החיים המרשימים שלי, לא קיבלתי טלפון אחד. אז אני מנחשת שאו שיש הצפה של שולחי קורות חיים או שאפשר להגיע לראיון רק מפה לאוזן, כי בסך הכל זה עולם קטן. אבל לא, לא תארתי לי שזה יהיה עד כדי כך קשה".

 את חושבת מה לעשות הלאה?

 "כבר עברה בי המחשבה לעשות הסבה, להייטק לתחום טכני. עבדתי הרבה עם אנשי הייטק אז אני מכירה את העולם הזה. זה מפתה, אבל אני נורא אוהבת את משאבי האנוש. אני מתחילה לירות לכל הכיוונים, אבל אז אני חושבת לעצמי שחבל, עד שהגעתי לאן שהגעתי, עוד פעם אבנה את עצמי מחדש? אבל הזמן עובר ואני רואה שכלום לא קורה ומשהו לא עובד".

 צריך סבלנות

 קצת נתונים: ריכוז מודעות דרושים בשלושה אתרים מעלים את הנתונים הבאים:

 ישנן בממוצע 10 משרות מנהל/ת משאבי אנוש, המעודכנות נכון לימים האחרונים.  

 ישנן בממוצע 10 משרות מעודכנות בתחום ההדרכה וההכשרה.

 ישנן בממוצע 10 משרות מעודכנות בתחום ניהול הגיוס וההשמה.

 גלי מיצתה את תפקידה בחברה גדולה לאחר שש שנים של עבודה בתחום, ויודעת שהגיע הזמן להמשיך הלאה. בתשובה לשאלה למה היא מתקשה למצוא עבודה, היא אומרת: "בפעם האחרונה שחיפשתי עבודה זה לפני שנים לתפקידי רכזת גיוס, וקיבלתי הרבה יותר הצעות. ככל שאת מתקדמת בתפקיד, כך מצטמצמות המשרות. בסך הכל אני אופטימית, וגם אם יקח לי זמן למצוא – אני יודעת שאמצא את המשרה שתתאים לי לפני כמה ימים החברה שאותה אני עוזבת הציעה לי להישאר בכל זאת, ואני לא מוכנה. אני אומרת שכשאדם מגיע למיצוי, ולשלב שהוא לא מגיע לעבודה עם חיוך – לטובתו הוא מוכרח לעזוב".

גם אלונה אומרת שהיא לאו דווקא חושבת שככל שמתקדמים בסולם בדרגות קשה יותר למצוא עבודה ושהיא דווקא די אופטימית. "בתחום הזה קורה הרבה שעוברים בין חברות. מעבר בין מקומות עבודה זה מאפיין את הדור שלנו באופן כללי. לכן קורה הרבה שאת התפקיד הבא שלך במשאבי אנוש את תמלאי בחברה אחרת. קשה למצוא עבודה בעיקר אם את במעבר בין חברת כוח אדם לבין לתפקיד מנהלת משא חטיבתית. להיות בטווח הזה זה קשה. אבל אם כבר רכשת את הניסיון זה לא קשה, וצריך סבלנות.

 "מעמד הביניים הוא השלב הכי קשה והוא די רחב. אולי כשכוח העבודה ישתנה ובאמת ישתתף בו יותר דור Y  שמשנה כל הזמן את הכללים, אז יהיה שינוי. אבל כרגע זה לא המצב.  למרות זאת, אני בטוחה שבתוך חודש-חודשיים אמצא עבודה".

כנס משאבי אנוש

6 תגובות

  1. אני חושב שמה שמאפיין את נישת משאבי אנוש הוא מה שמאפיין את כל קבוצת אנשים בני 40 פלוס
    וכל תהליך המיון הסינון והגיוס חוזר עכשיו כמו בומרנג לכל העוסים בהשמה.
    מחפשים רק אנשים מתחת ל- 40
    מחפשים רק אנשים עם פרופיל מדוייק עד דיוק ברמת אויתיות ומילות מפתח
    לא פתוחים לקלוט אנשים טובים ממש עם ידע וניסיון
    אולי מתוך כך שהעוסקות במשאבי אנוש ולא מצליחות למצוא את דרכן תבוא ההבנה ואולי גם הישועה.
    אתן מוזמנות להצטרף לקגוצה "ארבעים ועובדים" בפייסבוק
    ותראו את כל העולם של המופלים על רקע גילי
    אנשים טובים מאוד עם ידע נסיון וכישרון שלא מוצאים את דרכם בחזרה בעולם התעסוקה, לא מעט בגלל "משאבי אנוש" בארגונים.

  2. יכול להיות שיש הצפה בשוק, אבל יכול להיות שהבנות החביבות לא מקבלות זימון לריאיון כי באמת אין להן ידע מספק. להגיד "עבדתי עם אנשים מההייטק" זה לא מספיק בשביל להבין את הדקויות של התחום. היו לי ניסיונות בזמני עם כמה חברות השמה, שישבו שם בחורות שכאלה שלא היה להן מושג מה עשיתי, מה זה אומר ולמה אני מתאים. פשוט תסכול מוחלט. מצד שני יש חברות קטנות, שמעסיקות בנות איכותיות יותר, כאלה שיש להן הבנה ממשית בעולם ההייטק ולא כאלה שסתם יודעות לדקלם כמה מושגים. זה היה הרבה יותר אפקטיבי.

  3. אולי בפעם הבאה כאשר הן תחזורנה לעבודה
    הן תתייחסנה ביתר כבוד לבני 40 פלוס בעלי הידע הכשרון והניסיון.

  4. המצוקה של חיפוש עבודה בשוק "מעסיקים" היא המאפיינת מנהלות משאבי אנוש כמו גם מנהלי כספים כיום. דהיינו – עודף מועמדים על היצע משרות. בשוק כזה צריך לדעת כיצד לחפש עבודה. ליוויתי מנהלות משאבי אנוש בתהליך חיפוש עבודה ומסתבר שהן חסרות כלים טובים לחיפוש, זקוקות לסיוע בכתיבת קו"ח והכנה לראיון. כי מה שרואים משם לא רואים מכאן..

  5. אני בשלב הראשון של רכזת גיוס ולא יודעת כיצד מתקדמים בתחום. בנוסף, רבות מן המרואיינות דיברו על כך שרצוי ידע בתחום ההיי טק. אני לא יודעת כיצד נכנסים לתחום הזה ללא ידע. האם יש מקום שיכול ללמד על התחום הזה ועל המשרות הקיימות. כל חברות ההשמה דורשות רכזות גיוס ללא נסיון והארגונים דורשים נסיון רב עדיף מהיי טק. אשמח אם תעשו כתבה על התפקיד השני במשאבי אנוש. חג שמח!

  6. איך את מתמודדת עם מועמד בוגר ובעל ניסיון
    איזה הכשרה את עוברת על מנת להתמודד עם מועמדים בכלל ומבוגרים בפרט ? ואיזה הכשרה עברת על מנת להתמודד עם מועמדים בתחום שאין לך שום מושג מהו.
    את בעצם מתמצתת את הבעיות בעיסוק שלך
    ושבסופו של דבר פוגע גם במועמדים וגם בחברות המעסיקות.
    האם מנהלי משאבי האנוש והמנכלי"ם לא מבינים את זה ?
    כנראה שלא.
    עולם כמנהגו נוהג.
    אולי עכשיו שגם מנהלי משאבי אנוש מתחילים לסבול ברמה האישית, תבוא המהפכה בתפיסת הגיוס , ההשמה, שימור כוח האדדם בארגון.

השאר תגובה