המושג Talent Management ("ניהול כישרונות") התפתח בעיקר בעשור האחרון והפך לנושא מרכזי בחיי הארגון. בניגוד לתפיסת דור הריאליטי, המונח "כישרון" לא מתייחס להיותו של אדם "סלב" או "הטוב ביותר", אלא אותו אדם בעל הכישרון המיוחד שהארגון זקוק לו לצורך הצלחתו (מיומנות ייחודית, ידע ספציפי וכו'). הכישרון נמדד בהיותו הון אנושי, פעיל ורלוונטי בארגון. כלומר, אין מתייחסים לכלל העובדים בארגון, אלא לכלל היכולות, הידע, המיומנויות והניסיון של העובדים אשר נמצאים כעת בארגון ונחוצים לצרכיו.
Talent Management הינה תוכנית מנקודת מבטו של הארגון, בעלת היבטים הקשורים בהשגת האנשים המתאימים עם היכולות המתאימות לתפקידים הנחוצים, איתור העובדים המוכשרים ומשיכתם לארגון לצרכים עכשוויים ועתידיים, שימורם ופיתוחם. בעת בניית תוכנית Talent Management יש להגדיר לכל עובד אופק קידום, שילוב בתפקידים חדשים ו/או זמניים, הכשרה חניכה והכנה לתפקידי ניהול, שימור עובדים ויצירת קידום ומסלולי קריירה.
כיצד מנהלים תכנית Talent Management?
תכנית Talent Management תצליח להתממש בארגון בעל אקלים של למידה ארגונית. רק ארגון בעל ערכים ונורמות של הכשרה ולמידה ישכיל לפתח את עובדיו מבחינה מקצועית באמצעות סמינרים והשתלמויות. מעבר לכך, נדרשת תמיכה ורתימה של הממונים הישירים, לחנך לביצוע תפקיד אתגרי המחייב את העובד ללמוד בתוך התפקיד, Stretching Job. כלומר, תפקיד היוצר הזדמנות למידתית לעומת עבודה שגרתית.
יש לשים לב כי תכנית Talent Management צריכה להיות זמינה וברורה לכל העובדים: הארגון נדרש לפרסם תחומי התקדמות אפשריים לעובדים, מסלולי קריירה ומכרזים פנימיים. מומלץ אף לפרסם לא רק משרות מלאות, אלא גם משימות קטנות כמו פרויקט קטן, מתוך מחשבה שבמשימות אלה אנשים חושפים ומפתחים את היכולות שלהם.
[adrotate banner="27"] דוגמה מרתקת נוספת ל-Talent Management היא שימוש בתוכנית מנטוריות וחונכות. יחסים מנטוריים הם קשר בין מנטור לחניך, שהודות לו מתפתחים כישרונותיו של החניך וההזדמנויות לפיתוח קריירה מתרחבות. המנטור מסייע לחניך ברמה המקצועית באמצעות חניכה והדרכה, פתרון בעיות, הגנה, חשיפה בפני דרגים בכירים או לקוחות חשובים ומתן משימות אתגריות. לא פחות חשוב מכך, מסייע המנטור לחניך גם ברמה הפסיכולוגית-חברתית על ידי שיתוף, ייעוץ, קבלת חיזוקים ותמיכה.
המנטור זוכה בתהליך המנטורי להעשרת תפקיד, סיפוק מפיתוח עובדים, התחדשות והתעדכנות דרך החניך, הכרת תודה מצד הארגון ובתרומה למוניטין.
במה שונה Talent Management מפיתוח קריירה?
Talent Management הינה תכנית פיתוח של הארגון, מעין אסטרטגיית משאבי אנוש לגיוס, שימור ופיתוח עובדים כישרוניים.
פיתוח הקריירה לעומת זאת, ניבט מנקודת מבטו של העובד, ומתאר סדרה של פעילויות והתנסויות תפקידיות שאדם עובר במהלך חייו. המושג פיתוח קריירה מתייחס הן לפעילויות שהעובד מבצע, כגון למידה, הכשרה וניסיון הנרכש במהלך ההתנסויות המקצועיות בארגונים ובתפקידים שונים, והן להתייחסויות רגשיות, כגון שאיפות, תחושות, התייחסות לתפקיד ולארגון, מחויבות לארגון וכו'.
על מנת לבצע תהליך Talent Management בצורה מוצלחת, יעילה ונבונה, הן העובד והן הארגון נדרשים למידה של מחויבות ורצון להצלחת התהליך. העובד נדרש לשמור על סל של מיומנויות מעודכנות, עכשוויות ומותאמות, ואילו הארגון נדרש לחזק ולפתח את יכולותיו וכישרונו של העובד.
לאחר קריאת המאמר התהליך נראה מובן מאליו, רק שלא נותנים את הדעת שכך צריך להיות, החידוד במקום והוא חומר למחשבה לכל מנהל עם אופק רחוק.