המעבר למודל העבודה ההיברידי שבמסגרתו עובדים יכולים לעבוד מביתם לפחות יום או יומיים בשבוע, ובפרט המעבר לעבודה מהבית באופן מלא, שיפרו מאוד את תנאי העבודה של העובדים השכירים.
במקרים לא מעטים, האפשרות הזאת מסייעת בגיוס טלנטים שבהיעדר האפשרות לעבוד מהבית יתכן שלא היו מצטרפים לארגון כלל.
לכאורה, אידיליה לארגון ולעובד כאחד. אלא שגם בתחום זה של שינוים בשוק העבודה אין טוב בלי רע.
בצד העובדים שחייהם הפכו קלים יותר הודות לעובדה שהם יכולים להמשיך לעבד מביתם, יש אוכלוסייה נוספת שהמעבר המאסיבי לעבודה מהבית שיפר מאוד את חייהם והפך את פעילותם להרבה יותר פשוטה ופחות מאתגרת: ההאקרים. פורצי הרשתות, גנבי המידע, טומני התוכנות הזדוניות.
בתקופה זו מחליפים פושעי הסייבר טקטיקות פריצה למחשבים ומנצלים את המעבר לעבודה מהבית. כתוצאה מכך, על אף כל יתרונותיה הרבים של העבודה מהבית, היא הולכת הופכת לשער נרחב מדי שדרכו יכולות להכנס צורות חדשות רבות של גניבת מידע וגרימת נזק לארגון.
תשתית טכנולוגית לקויה ואבטחת סייבר שאינה מספקת, פוגעות בתפוקה של העובדים מהבית ומהווים סיכון ממשי לעסקים.
מסקרים שנערכו לאחרונה באירופה עולה, כי כ-25 אחוזים מכלל העובדים הבחינו בעלייה בהודעות דואר אלקטרוני – בחשבון הדואר האלקטרוני הארגוני שלהם – המהוות הונאה, ספאם וניסיונות דיוג מאז תחילת משבר הקורונה.
יתרה מזאת, גם העובדים עצמם עלולים להפוך לגנסי מידע. כ-26% מהמשיבים בסקר דיווחו שהם מתפתים לשמור עותקים של נתוני חברה שהינם יקרי ערך, למקרה שהגרוע מכל יקרה והחברה תהפוך חדלת פירעון (ולא תוכל לשלם להם את שכרם) או שהם פשוט יאבדו את עבודתם.
לכן ארגונים חייבים לעצמם כבר בימים אלה לתת עדיפות גבוהה מאוד, אם לא הגבוהה ביותר, למערכות הגנת סייבר כדי לנקוט במניעה של גניבת מידע תאגידי וקניין רוחני, ובה בעת להתמודד עם הסיכון של הונאה תאגידית.
במילים אחרות, ככל שהארגונים הופכים דיגיטליים יותר, איום הסייבר הגובר גובר על יכולתן של רוב החברות לנהל אותו ביעילות.
כל סוגי הנתונים האגורים במאגרי המידע של החברה, לרבות מידע אישי של עובדים, נתונים ארגוניים, מידע על לקוחות, נתוני קניין רוחני ונתוני מפתח לגבי התשתיות של הארגון, כל אלה ועוד נמצאים בסיכון.
בשלב זה, למומחים קשה עדיין להעריך מה בדיוק צפוי להיות היקף ההשפעה ארוכת הטווח של הפתח בגדר שנפתח לכניסת תוקפי הסייבר.
אבל אין ספק שהמעבר לעבודה מהבית צפוי לתת דחיפה משמעותית לדיגיטליזציה הולכת וגוברת של הארגונים, ובמקביל, צפויה האצה משמעותית באיומי הסייבר.
ממחקר שנערך בקרב עובדים בשוויץ עולה, כי כ-48 אחוזים מהעובדים דיווחו כי הם עובדים מהבית בעקבות משבר הקורונה.
כ-41% מהמשיבים לסקר אמרו כי הם מאמינים שהם פרודוקטיביים יותר כאשר הם עובדים מהבית לעומת המצב שהיה בעת שהם עבדו במשרד.
רק כ-25% מהמשיבים לסקר אמרו כי הם חשים פחות פרודוקטיביים בעבודה מהבית. העובדים מהבית ציינו את מגוון האתגרים שהם מתמודדים איתם בעקבות המעבר לעבודה מהבית.
פרט לאתגרים של מחסור באינטראקציות עם עמיתים והסחות דעת, דיווחו רבים מהמשיבים לסקר על קשים להתמודד עם בעיות טכניות ועם אבטחת סייבר ואבטחת נתונים שגם אם קיימות, הרי שלא במידה מספקת.
עוד עולה מהסקר, כי ארגונים בשוויץ מבינים את החשיבות הרבה של אבטחת המידע בכל הקשור לעבודה מהבית, והם מפעילים כעת מגוון שלם של אמצעי אבטחת סייבר ואבטחת נתונים.
סוגייה אחרת שעולה כעת היא איך העובדים תופסים את הגברת אמצעי האבטחה (שבמקרים ל מעטים עלולים להאט את עבודתם).
כ-90% מהעובדים מהבית שהשתתפו בסקר (שכאמור נערך בשוויץ) דיווחו כי הם עדיין מסוגלים לעבוד ביעילות מהבית למרות כל שכבות בקרת האבטחה שהתווספו.
ועם זאת, כ-10 אחוזים מהעובדים שהשתתפו התלוננו על כך שהם פחות פרודוקטיביים כתוצאה מהגברת האבטחה על נתוני הארגון.
בין הבעיות שהם ציינו ניתן למנות גישה לנתונים, חיבור VPN לקוי, גישה מוגבלת מדי לתוכנות שהם השתמשו בהן במשך שנים באופן פרטי, והיעדר רשות הארגון להשתמש במדפסת הביתית משלהם.