משבר הקורונה הביא להאצה חסרת תקדים של מהלכים רבים בכל הקשור לשוק העבודה, ובראשם מהלכים התנהגותיים, כמו למשל המעבר לעבודה מהבית.
יותר ויותר ארגונים עוברים לעבודה מהבית או במילים אחרות, לתקשורת דיגיטלית בין העובדים והמנהלים.
בעקבות זאת, ולמרות העובדה שמגזר העצמאים נפגע הכי קשה מהמשבר, בעולם צופים שמשבר הקורונה יביא דווקא להתעצמותה של כלכלת הפרילנס ולעלייה בפרויקטים המועברים לפרילנסרים.
בשנים האחרונות פורסמו לא מעט מחקרים שצפו את העובדה שעתידו של שוק העבודה נע לעבר כלכלת הפרילנס.
אבל עד כה שגשגה כלכלת הפרילנס רק במקצועות ותפקידים ספציפיים. אלא שמשבר הקורונה צפוי להוביל לשינוי בנושא זה ולהרחיב את המעבר לעבודה עם פרילנסרים גם לעבר כלכלת הידע ותפקידים בכירים רבים.
בטווח הקצר, כאמור, פרילנסרים הם בין הנפגעים העיקריים מהמשבר. אבל על פי התחזיות, בטווח הרחוק דווקא הפרילנסרים עומדים להיות המרוויחים הגדולים בעוד שנה.
זה כבר חצי שנה שהפיטורים ההמוניים לא יורדים מהכותרות. כאשר העננים יתפזרו והכלכלה תתחדש, ארגונים יזדקקו לעובדים טובים ומיומנים.
ובהיעדר תקציב לגיוס עובדים במשרות מלאות הכוללות תנאים סוציאליים והטבות נוספות, הפתרון המהיר והזמין ביותר יהיו ככל הנראה פרילנסרים.
מנוע חזק נוסף לפריחת הפרילנסרים הצפויה, פרט לנושא התקציב, הוא העובדה שבמהלך המשבר חברות התרגלו לעובדים שעובדים מהבית והן כבר לא נרתעות מכך.
וברגע שהוסר החסם הפסיכולוגי של עבודה שלא מהמשרד, חברות יתחילו לחפש עובדים המתגוררים הרחק מאיזור משרדי החברה. כך, לדוגמה, חברות הממוקמות במרכז הארץ יוכלו לשכור פרילנסרים המתגוררים בפריפריה, ולהיפך.
יתרה מכך, אם כמחצית מהעובדים עובדים פר פרויקט ומתוגמלים פר פרוייקט (ולא על פי משרה מלאה), נטל האחריות על העובד משתנה, ובה בעת מתווסף עוד חסכון בעלויות.
המעבר להרבה יותר עבודה בפרילנס היה אמור לקרות ממילא אבל עד פרוץ משבר הקורונה היה מדובר על כמה שנים קדימה.
בדומה לנושא העבודה מהבית, משבר הקורונה האיץ את המגמה והיא צפויה לקבל תאוצה כבר עם תום המשבר.
סביר להניח שככל שתגבר הדרישה לפרילנסרים, תגבר גם הדרישה של ארגונים לפלטפורמות שמאתרות את הפרילנסרים המתאימים ביותר לכל ארגון בכל פינה בעולם.
אם כיום, רוב הפרויקטים שניתן למצוא עבורם פרילנסרים על גבי הפלטפורמות שמציעים האגריטורים של הפרילנסרים הם בתחומי היצירה, השיווקה והטכנולוגיה, הרי שקרוב לוודאי שלאחר המשבר תהיה דרישה למגוון רחב הרבה יותר של מקצועות ותפקידים.
מבחינת הארגון, שכירת פרילנסרים רק לפרויקטים ספציפיים משחררת אותו מהצורך להיות מחוייב לעובד במשרה מלאה לאורך זמן, ובמקרים רבים אף משחררת את המעסיק מהצורך לממן הכשרות.
מצד שני, החסרון טמון בכך שכאשר מבצעי הפרויקטים הם פרילנסרים, הרי שבתום הפרויקט הם נעלמים אל תוך החשיכה, ולוקחים איתם את הידע שצברו. במילים אחרות, הארגון מפסיד ידע ארגוני משותף שיוכל להעזר בו בעתיד.