"כמעסיקים אתם מרגישים אחריות כלפי העובדים שלכם בנושא של ביטוח פנסיוני. מצד שני, כל עובד יכול לנהוג איך שהוא רוצה ולעשות מה שהוא רוצה איפה שהוא רוצה בכל הקשור לבחירת הביטוח הפנסיוני", כך פתח איציק עוז, מאגם לידרים, את הרצאתו בכנס של HRus.
לדבריו, "האתגרים הם למעשה עמידה בחוקי הרגולציה, כלומר מתי נותנים לעובד ביטוח פנסיוני, ואם הוא מגיע בלי היסטוריה הוא זכאי לקבל הפקדות לפנסיה אחרי חצי שנה, אם הוא בא עם היסטוריה זכאי אחרי שלושה חודשים רטרואקטיבית.
"לאחרונה יצא פסק דין חדש שהוא עוד יותר מבלבל, שאומר שגם אם העובד פוטר או התפטר חודש לאחר תחילת עבודתו בחברה ויש לו היסטוריה ביטוחית, אתם כמעסיקים חייבים להפקיד לו לקרן הפנסיה.
"אם כך ניתן לשאול: מה ההיגיון לתת רטרואקטיבית שלושה חודשים. האם לא עדיף כבר להפקיד מהיום הראשון.
"גם לגבי העברת כספים מקרן לקרן יש רגולציה מאוד קשה. היא יוצרת חבות מאוד גדולה למעסיק בהעברת הכסף:
"איך להעביר, איך לבקר, זו אחריות שהיא לא רק טכנית כי זה אומר שאם מחר הכסף לא פוצל נכון, ולא עבר נכון, יש חשיפה ביטוחית.
"והחשיפה הביטוחית יכולה לחזור אליכם כמעסיקים, כי אם לא העברתם נכון לאבדן כושר עבודה והעובד בגלל זה בתת ביטוח יש פה בעיה. יש רגולציה גם בהיבט של הבחירה של העובד וגם של המעסיק מבחינת העברת הכספים.
"אם פעם עבדתם מול גורם ישיר אחד, היום יש פיזור. העובדים רוצים סוכנים אחרים חברות ביטוח אחרות, קרנות פנסיה אחרות.
"פתאום יש בארגון כל מיני אנשים ואתם אפילו לא יודעים מה העובד בחר. אולי הוא נייד ולא עדכן אתכם שנייד קופה, ומחר בוקר יש לכם פיגור בקופות.
"יש פה סתירה מסויימת. מצד אחד יש אחריות המעסיק שרוצה לתת לעובד את הכוח שלו כמעסיק בדמי הניהול מצד שני העובד יכול לעשות מה שהוא רוצה וזה אתגר לשלב.
"אתגר נוסף קשור לכל הנושא של ההיסטוריה הביטוחית: הרבה פעמים אני רואה אנשים מגיעים לחברה, פותחים להם קרן פנסיה, אבל אף אחד לא מסתכל על ההיסטוריה.
"לא יודעים אם היתה להם קרן קודמת או לא היתה, היה ביטוח מנהלים או לא, היה להם משהו, או לא. פותחים ונגמר הסיפור ולפעמים זו חשיפה ביטוחית מאוד קשה וחייבים היום להתייחס להיסטוריה.
"גם נושא של אבטחת מידע הפך לנושא גדול. מעסיקים חוששים מאוד מנושא של אבטחת מידע. הם רוצים לדעת שהם עובדים מול גופים ששומרים את המידע של העובדים שלהם בצורה נכונה.
"ובתוך כל זה יש עובדים שמאוד מתעניינים ויש עובדים שיש להם חוסר מודעות גדול מאוד על הקטע הפנסיוני ועל הפרישה.
"יש מעסיקים, בעיקר חברות הייטק בהן כל העובדים מטופלים היטב, כולל הצעות לכל מיני אופציות.
"אבל יש הרבה ארגונים גדולים שיש בהם חלוקה מסורתית: שכבת המנהלים מטופלים כמו עובדי הייטק, כולל מפרט שירות והתיחסות להיסטוריה וכו.
"ושאר העובדים שזה רוב העובדים במשק, הצטרפו עד לאחרונה בהסכמי קבוצות (צירוף עובדים על קובץ). אף אחד לא שאל אותם.
"הגיע לחברה נציג של קרן ספציפי שהחברה בחרה והציג לעובדים רק את מה שמציעה החברה שעבורה הוא עובד.
"בשנה האחרונה הנו כמה שינויים מאוד משמעותיים. ראשית, הצטרפו ארבע קרנות פנסיה חדשות – הקרנות הנבחרות. עם דמי ניהול מאוד תחרותיים.
"והחל משנה שעברה נאסר עליכם לצרף עובדים כקובץ לקרנות הוותיקות (הסכם רבים). ואם אתם רוצים לצרף את העובדים בלי הליך מסוים ובלי פגישה, אתם צריכים לבחור בארבע קרנות ברירת המחדל.
"אם אתם כמעסיק רוצים בכל זאת לשייך אותם לקרנות המסורתיות אתם יכולים לעשות מכרז בתנאים שהמפקח קבע, ובעקרון גם קרנות אחרות יכולות לזכות אבל זהו הליך מורכב ומסובך.
"נתנו לכך שני פתרונות:
"האופציה הראשונה זה לעשות פגישות. אם עד היום צרפנו עובדים בקובץ, כעת אנחנו נפגש עם אותם עובדים. אותו משווק שנפגש עם העובד יכול להציע רק קרן פנסיה שהוא מיצג אותה ולא שום דבר אחר, אבל זה הליך לגיטימי.
"הפתרון השני שאני נתקל בו, לדעתי עלול להפיל אתכם בעניין הזה: החוק אומר ומרשה לעובד שבוחר לעשות מה שהוא רוצה.
"אם העובד אומר (לדוגמה) אני רוצה מקפת, אתם חייבים לעשות מקפת. ואז לא צריך הליך שיווק לא צריך להסתכל על ההיסטוריה ביטוחית ולא צריך כלום.
"יש תפיסה של האוצר שאומרת שיש שכבה של עובדים שמבינים ויודעים מה הם רוצים לבחור. ואם הם לא מבינים, לא מתערבים להם בהחלטה.
"אבל קרנות הפנסיה לקחו את זה כמה צעדים קדימה. הן אומרות לכם: תשלחו לו לינק לעובד שבו כתוב: עובד יקר אם תצטרף לקרן שלנו תקבל כך וכך, העובד חותם ונגמר הסיפור.
"אבל אתם מבינים מה אתם עושים? הם בונים על זה שאתם חושבים שזה בסדר, אבל זה לא בסדר כי בכך למעשה הכתבתם לעובד מה לבחור.
"רק אם אתם מציגים בפני העובד מגוון אפשרויות ואומרים לו אתה יכול לבחור מה שאתה רוצה, זה בסדר גמור. הליך מצויין.
"אבל אם אתם שולחים לו לינק עם קרן פנסיה אחת או שתיים אתם די מכתיבים לו מה שהוא צריך לבחור ויש איסור על זה. זו נקודה שצריך לשים לב אליה".
לשמיעת ההרצאה המלאה נא להכנס לסרטון בלינק שבראש הכתבה.
לפרטים נוספים ניתן לפנות ל: Yael@mypensya.com | 052-431-3883 liad.greenberg@agamin.co.il | 054-520-0653