שיתוף

"ב-1914 התפרסמה מודעה קטנה בעיתון בלונדון ובה נכתב: 'מבוקשים אנשים להרפתקה מסוכנת, חודשים ארוכים של אפלה מוחלטת, משכורת צנועה, סכנה מתמדת, חזרה הביתה בספק, במקרה של הצלחה מובטחים כבוד והכרה'.

"זו המודעה המקורית שהשתמש בה סיר ארנסט שקלטון ב-1914 כדי לגייס את צוות האנשים למסע המטורף, בניסיון לחצות את יבשת אנטרטיקה מקצה לקצה, דרך הקוטב הדרומי. מסע של 4000 ק"מ, ארבעה חודשים, בתנאים הכי קיצוניים בעולם. אבל משהו השתבש, והמסע הפך למסע החילוץ הנועז ביותר בהיסטוריה שנלמד היום בבתי ספר למנהיגות בעולם", במילים אלו פתח עידן צ'רני,  את הרצאתו בכנס חשיפת מרצים של HRUS.


להשתתפות ב – כנס חשיפת מרצים הבא שלנו – ללא עלות למנהלי/ות משאבי אנוש ורווחה – לחצו על הקישור!


"אחרי שנתיים של הכנות יצא שקלטון לכיוון אנטרטיקה. ולאחר חודש וחצי של הפלגה הוא נתקע בקרח שסגר על הספינה ולא הצליחה לזוז. הוא לא הגיע לאנטרטיקה. האנשים שלו נאלצו לחיות בתוך הספינה את כל החורף של אנטרטיקה.

"ואני מתכוון מצב בו השמש שוקעת ולא זורחת יותר, חושך מוחלט, הטמפרטורות צונחות למינוס 50-70 מעלות והרוחות מגיעות ל-200-300 קמ"ש. אחרי שנה שהם תקועים בקרח, ואין להם שום דרך להודיעה על המצוקה, הספינה לא עומדת בלחץ של הקרח, נשברת וטובעת.

"יחד איתה טובע החלום של שקלטון להחזיר את הכבוד האבוד של האומה הבריטית. 28 אנשים עברו לחיות על קרחונים צפים במשך 22 חודשים. אכלו פינגווינים וכלבי ים כדי לשרוד. האם יצאו מזה בחיים? אשאיר אתכם במתח".

המשלחת הישראלית לאנטרטיקה

"בשנת 2004 הוצאתי משלחת של שמונה ישראלים ושתי ילדות קטנות, במסע שאמור לשחזר את המסע האגדי של סיר ארנסט שקלטון מ-1914 מסע אל איי ג'ורג'יה הדרומית ואנטרטיקה", מספר צ'רני. "אנטרטיקה היא היבשת האחרונה שהתגלתה. היא היבשת הכי קרה, הכי קשה, הכי גבוהה בעולם ויש בה את הרוחות הכי חזקות בעולם. ב-1983 נמדדה באנטרטיקה טמפרטורה של מינוס 89.2 מעלות צלסיוס. שזה קריר.

"גילינו שיש רק אדם אחד שחוצה מדרום אמריקה לאנטרטיקה בסירה קטנה את הים הסוער ביותר בעולם. שמו ג'רום פונסק. בחור צרפתי עצבני משוגע אבל היחיד שעושה את זה. אז שכרנו את שירותיו. אחרי שנתיים של הכנות יצאנו להפלגה. אחרי יומיים הפלגה הוא מבין שיש לו על היאכטה שמונה ישראלים שלא מבינים כלום בים וכולם עם מחלת ים מאד קשה, והגלים בגובה 20 מטר. במשך כמה ימים הוא 'החביא' את הספינה מאחורי קרחונים צפים ענקיים שמגיעים לקילומטר אורך, כדי להרגיע את מחלת הים שנוכל לנשום. ההפלגה לוקחת 4.5 ימים לחצות את הים כדי להגיע לאנטרטיקה.

"כשעוצרים את מחלת הים אפשר לאכול משהו. הוא אמר לי: תשמע עידן, 30 שנה אני מוציא משלחות לאנטרטיקה ובחיים לא פגשתי אנשים כמו ישראלים. אנשים יוצאים להפלגה בים הסוער בעולם, אם הם אוכלים משהו בדרך זה אולי שני צנימים וכוס תה. אתם הישראלים אוכלים הרבה ומקיאים הרבה […]".

להנהיג אנשים בתנאי קיצון

"אז אמרנו שהסיפור של שקלטון נלמד בכל העולם", אומר צ'רני. "יש משהו מיוחד בדרך שהוא הנהיג אנשים. הדבר הראשון ששקלטון אמר הוא: אם אתם רוצים לגייס אנשים יצירתיים ולא קונבנציונליים, תעשו להם ראיונות עבודה יצירתיים ולא קונבנציונליים.

"למודעה שלו נענו 5000 אנשים. ושקלטון מיין אותם אחד אחד. הוא ראיין אותם בצורה יצירתית. לא שאל שאלות מקצועיות. זה לא עניין אותו. הוא למשל ביקש מהם לשיר לו שיר. כי הוא חיפש אנשים שיודעים לשמור על שמחת חיים בתנאי לחץ. חיפש אנשים שילכו אחר החזון שלו עם הלב שלהם ולא מטעמי אגו. אנשים שהם כקודם כל בני אדם.

"שקלטון אמר שצריך לדעת להפוך כל כישלון להזדמנות. הוא אמר שאין דבר כזה כישלון. כל כישלון זה עוד […] איך לעשות משהו. הוא אמר שרוב האנשים בעולם לומדים הרבה יותר מהכישלונות שלהם, מאשר מההצלחות שלהם.

"שקלטון אמר: תהיה נועז בתוכניות וזהיר בביצוע. רוב האנשים בעולם נכשלים, לא משום שהם כיוונו ולא פוגעים אלא משום שהם מכוונים נמוך ופוגעים. הוא אמר שעבודת צוות היא המטרה עצמה. הוא אמר שהמשאב החשוב ביותר לכל חברה וארגון זה האנשים.

"שקלטון הנהיג קונספט מהפכני. הוא אמר: אנחנו לא מבצעים משימות בעזרת אנשים. אנחנו בונים אנשים בעזרת משימות. אל תתבלבלו בין אמצעי למטרה. המטרה זה אנשים, והאמצעי זה משימות. אם הלכתם הפוך אתם כבר במסלול לא נכון להצלחה.

"שקלטון תמיד הוביל על ידי דוגמה אישית. הוא אמר שהדרך היחידה לחנך ולהנהיג זה דוגמה אישית. אתה לא יכול להגיד לאנשים מה לעשות, אתה יכול להראות להם איך לעשות. שקלטון אף פעם לא דרש מהאנשים שלו מה שלא דרש מעצמו. הוא אמר: אף פעם אל תאבד קשר עם המטרה הסופית אבל תמיד […] במטרות קצרות טווח.

"הוא אמר שאנשים מגדירים את המטרה שלהם ואז מגיעים החיים: האתגרים, הקשיים. אנשים לוקחים את כל תשומת הלב לקשיים שוכחים את המטרה ומאבדים כיוון.

"שקלטון הוא דוגמה שמוכיחה שהבלתי אפשרי הוא אפשרי. המוטו שלו היה: אין דבר בלתי אפשרי יש רק אנשים מוגבלים, ואת המוגבלות הזאת אפשר לבטל עם הנהגה נכונה.

"היום, הרבה חברות במשק מנסות להתחקות [אחרי המנהיגות שלו] כי להוביל אנשים באנטרטיקה, או בחברת הייטק בתנאים משתנים ובתחרות זה אותו דבר. כי אנשים הם אנשים".

עידן צ'רני הוא מהנדס מערכות בהשכלתו, ומנהל בית ספר לפילוסופיה בזמנו הפנוי. ריבוי העיסוקים מאפשר לו להעביר שני סוגים של הרצאות: הרצאות של חוויה והעשרה, והרצאות שמשלבות בצורה מיוחדת סיפור מסע עם ערכים כמו המנהיגות של שקלטון, שאיפה למצויינות וכו. הרעיון הוא להעביר כל מיני עקרונות קונבנציונליים בדרך כל קונבנציונלית.

להזמנת ההרצאה המלאה וקבלת פרטים נוספים: idan@idancharny.com   |   054-2121-838

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה