חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיק להפלות בין העובדים שלו ובין המועמדים לעבודה בחברה שלו, בגלל מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, טיפולי פוריות שהם עוברים, היריון (של העובדת או של אשת העובד), או בגלל היותם הורים לילדים. כמו כן אסור להפלות עובדים ומועמדים בגלל גיל, גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, ומסיבות רבות נוספות.
ומאחר שאסור להפלות בגין סיבות אלה, גם אסור לשאול בעת ראיון העבודה שאלות הנוגעות להן. סקר זריז וקצרצר בין מנהלי משאבי אנוש ומנהלי גיוס (לא מדובר במדגם מייצג) שביקשו שלא לנקוב בשמם, לגבי מה מותר ומה אסור להם לשאול בעת ראיונות עבודה והאם הם מודעים לכל השאלות שאסור לשאול, הביא איתו בדרך כלל אנחה ואחריה התגובה: כל כך הרבה דברים אסור לשאול היום, כבר עדיף לפרסם מה כן מותר לשאול בעת ראיון.
ואכן, חלק גדול מהשאלות שהיה נהוג לשאול בעבר, נחשב היום לעבירה על מגוון חוקים העוסקים באפליה. שאלות שמראיין שואל מועמד ומועמדת לעבודה, או אף עובד או עובדת, שהתשובות עליהן הן בגדר מידע לגבי אחד הנושאים שאסור להפלות בגינו, עלולות להצביע על כך שלמעסיק יש שיקולים מפלים בקבלה לעבודה.
ומכאן הדרך לתביעות כנגד המעסיק פתוחה לרווחה בפני המועמדים והעובדים שנשאלו שאלות אלה. ברגע שתוגש כנגד מעסיק תביעה בגין אפליה אסורה בעבודה, הוא יגלה שבעצם העובדה שבעת ראיון הקבלה לעבודה או שיחת המשוב נשאלו שאלות מסוג זה, ישמשו שאלות אלה כראייה נגדו.
ומדובר בראייה שתומכת בטענה כי המעסיק הפלה את העובד או המועמד לעבודה. המשמעות בפועל עבור המעסיק? הוא יאלץ לשכנע את בית הדין לעבודה כי למרות שנשאלה השאלה, הוא לא הפלה את העובד או את המועמד.
ולא מדובר רק בראיון עבודה או שיחת משוב. גם בטפסים לקבלה לעבודה או טפסים לבקשת קידום (במקומות שיש טפסים כאלה) אסור לשאול שאלות שנחשבות כמעידות על קיום אפליה.
אם כך מה אסור לשאול:
- שנת לידה (גיל).
- מצב משפחתי.
- האם את מתכוונת להיכנס להיריון.
- כמה ילדים יש לך.
- כמה ימי מילואים עשית השנה. וכבר קרה שמעסיק שהפנה שאלה זו אל עובד שעמד בפני קידום, ובסופו של דבר העובד לא קיבל את הקידום, נתבע על ידי אותו עובד בבית הדין לעבודה לאפליה בקידום בעבודה בשל שירות במילואים.
- נטייה מינית.
- השקפה פוליטית.
- אמונה דתית.
- גזע.
- מקום מגורים.
- לאום.
חשוב לציין כי יש תפקידים מסויימים שנחשבים ליוצאי דופן, בהיבט של שאלות מותרות ואסורות. במקרים של אישה שמועמדת לתפקיד טכנאית רנטגן, לדוגמה, יתכן שיש רלוונטיות לשאול אותה האם היא בהריון, שכן עבודה זו היא מסוכנת לנשים בהיריון.
אם כך, מה בעצם מותר לשאול. נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה ממליצה למעסיקים, למנהלי משאבי אנוש, מנהלי גיוס וכד', לשאול שאלות הקשורות בצורה ישירה להיבטים המקצועיים של המשרה הנדרשת. ולא ולהציג למועמדים ולמועמדות כלל שאלות אישיות, שכן אלה כמעט תמיד עלולות להיחשב כמעידות על כוונה להפלות.
כתבות נוספות בנושא זה: "גם אם המעסיק לא התכוון להפלות הוא עלול להיתבע בגין אפליה"