אומנות סיעור המוחות היא תהליך מובנה שכולל מספר שלבים, באמצעותם ניתן להגיע לפתרון יצירתי ותכליתי של בעיה מורכבת.
שיטת סיעור מוחות מחייבת שיתוף פעולה כיוון שהיא כרוכה בהשתתפות חברי הצוות שיביעו דעתם בסוגיות שונות. החל מענייני ניהול, דרך יישום פרויקטים ועד לבחירת תהליכי הייצור.
מתי להשתמש בסיעור מוחות?
באופן כללי, סיעור מוחות הוא שימושי להפריית רעיונות כאשר רעיונות חדשים נדרשים ויש צורך ליצור רשימה גדולה של אפשרויות. השיטה אף שימושית עבור צוותי עבודה לצורך פתרון בעיות מורכבות במיוחד, בהן לא ניתן להסיק תובנות באופן פרטני הגיוני ונדרשת חשיבה מקיפה ומסתעפת.
סיעור מוחות מתאים גם כאשר מידע בנושא בעיה מסוימת מופץ לאנשים רבים ויש צורך לרכז את המידע במקום אחד. לבסוף, סיעור מוחות משמש גם כטכניקת בניית צוות: באמצעות סינרגיה יצירתית שנוצרת ומביאה ליצירת תקשורת וקשר בין חברי הצוות.
סיעור מוחות אינה פעילות אקראית. היא צריכה להיבנות נכון והיא כוללת מספר עקרונות מרכזיים. הבעיה או האתגר מוגדרים במונחים ניטרליים, כשלאחר מכן המשתתפים מעלים באופן ספונטני תובנות לפתרון הבעיה אשר מוצעים בתנאים מסוימים.
אלכס אוסבורן, אבי סיעור מוחות, קבע מספר כללים לביצוע מיטבי של התהליך:
דחיית ביקורת על רעיונות
ביקורת והערכה קשה מפריעות ליצירת גמישות בתהליך סיעור המוחות. דחיית ביקורת או שיפוט של הרעיונות שנוצרים בסיעור מוחות, תעודד אווירה יצירתית שבה רעיונות חדשים מתחזקים והוגיהם אינם "נענשים".
שאיפה לכמות גדולה של רעיונות
רעיונות יצירתיים מתרחשים לעתים רחוקות. הרעיון המרכזי סביב סיעור המוחות הוא שככל שיותר רעיונות נוצרים, כך עולה הסבירות כי אחד מהם יהיה הרעיון הגדול הבא. בדרך כלל הרעיונות מגיעים בהמשך, אחרי התגובות הקלות, המהירות, והאוטומטית שהן חלק מהתהליך. כמות הרעיונות המופקים עומדת ביחס ישר לסיכוי למצוא רעיון מצוין שיוביל לפתרון חדשני.
לבנות רעיון ע"ג רעיון
כדי להאריך את רשימת הרעיונות, יש לעודד את המשתתפים בסיעור המוחות לפתח ולהעשיר את הרעיונות האחרים שעלו כך שיתעצמו ויוכלו להוביל לרעיון האידיאלי.
לעודד רעיונות פרועים ומוגזמים
למשתתפים בסיעור המוחות יש סיכוי גדול יותר למצוא רעיון יצירתי כאשר הם אינם "מאולפים" ו"מיושרים". מרבית האנשים לא רגילים להעלות רעיונות פרועים, אך המנהיג או המנחה של סיעור המוחות יכול לסייע בכך ע"י תרומת רעיונות פרועים משלו שיעודדו את היתר להעלות רעיונות פרועים אף הם.
כללי "משחק" סיעור המוחות:
בסיעור המוחות עצמו משתתפים בין 4-10 אנשים כאשר ישנו מפקח/מנחה בתהליך המוודא את כללי המשחק.
יש לבחור משתתפים שיש להם אינטרס לפתור את הבעיה או האתגר הקיים.
כדאי לבחור מקום מתאים לפגישת סיעור המוחות, לדוגמה חדר עם חלל גדול ומואר שישמש סביבת עבודה יצירתית.
בוחרים שיטה להקלטת או רישום הרעיונות שנוצרו, כולל הרעיונות שנראו לא אפקטיביים בהתחלה כיוון שאולי יעשה בהם שימוש בהמשך.
המנחה מתחיל בהעלאת הבעיה או האתגר ומבקש מהמשתתפים להתחיל להעלות רעיונות לפתרון.
לאחר העלאת מספר רעיונות, המנחה מנסח מחדש את השאלה/הבעיה על מנת לבחון את ההצעות בהתאם לבעיה הספציפית.