רבות כבר דנו ודשו בהתלבטויותיהם של עובדי ההייטק, בין הצטרפות לסטרט אפ קטן וצעיר לבין השתלבות בחברה גדולה וותיקה. הנושאים שעולים בדרך כלל בדיונים מסוג זה הם שכר גבוה ובטחון כלכלי בחברות הגדולות, לעומת יתרון האופציות הטומנות בחובן סיכוי לרווחים גדולים (אם כי גם סיכון גדול); אפשרויות קידום לעומת עצמאות וסמכות גדולה יותר, ועוד כהנא וכהנא יתרונות וחסרונות של סטרט אפים לעומת חברות גדולות.
נושא שנדון קצת פחות הוא סוגיית סביבת העבודה. עובדי הסטרט אפים נהנים מסביבת עבודה עצמאית לחלוטין. הם עובדים בקבוצה קטנה המאופיינת באווירה משפחתית, ומאפשרת סיעור מוחות מתמיד והחלפת דעות, היעדר היררכיה, היעדר ביורוקרטיה, ואפשרויות בלתי מוגבלות לבטא את כושר היצירתיות והידע הטכנולוגי שלהם.
מנגד, עובדי החברות הגדולות אמנם עובדים במסגרת גדולה ומסורבלת, אבל הם נהנים מתקציבים גדולים, תמיכה משמעותית ממחלקות משלימות (הנדסה, עיצוב מוצר, בדיקות, מנהלה תפעול וכד') ואפשרויות קידום בתפקיד ובשכר. השאלה הגדולה היא: האם ואיך אפשר לשלב לפחות חלק מיתרונות הסטרט אפ בחברה גדולה.
הגדרת המשימות בהתאם להעדפות העובדים
"היחס אצלנו מאוד קרוב ומאוד אישי, גם בין העובדים לבין עצמם וגם בין העובדים למנהלים", אומרת יפעת מוקי, מנהלת משאבי האנוש של חברת הסטארט אפ ThetaRay. "יש כאן מערכת יחסים מאוד אינטימית. המשמעות בפועל היא לדוגמה, שהמנהלים יודעים להגדיר את המשימות בהתאם להעדפות העובדים. אם יש עובדים שמעדיפים טכנולוגיה מסוימת, או רוצים להתפתח בטכנולוגיה מסוימת, בחברה כמו שלנו יש להם הזדמנות לקבל את זה. פרט לכך, הקירבה בין האנשים והיעדר מחיצות היררכיות, מאפשרים הכרה בכישרון של העובדים, ובתרומה שלהם לארגון, למוצר, לעיצוב וכד'.
"העובדים שאנחנו מחפשים הם אנשים שפחות אוהבים ביורוקרטיה. בחברות גדולות יש תהליכים ארוכים יחסית של אישורים לגבי כל דבר, צריך להגדיר לאיזה תקציב לשייך כל דבר וכו'. אצלנו יש הרבה יותר גמישות".
הכרה בהישגים
זאת ועוד, "אחת לשבוע יש אצלנו 'Happy hour', במסגרתו כל מחלקה מספרת על השבוע שהיה, תמיד אומרים תודה זה לזה, ומי שעשה דברים משמעותיים מקבל הכרה פומבית. בחברות גדולות קשה יותר להגיע להכרה כל כך הדוקה ואישית על פרויקטים, תוך כדי עבודה שוטפת. כתוצאה מכך, יש אצלנו תחושה מאוד חזקה של גאוות יחידה".
היא מוסיפה כי, "יתרון מסוג אחר טמון בכך שב-ThetaRay לדוגמה, אנחנו מפתחים מוצר מאוד מתקדם מבחינה טכנולוגית בתחום הביג דטה. הטכנולוגיות שאנחנו מפתחים הן מאוד אטרקטיביות לאנשים שעוסקים בתחום, ולכן מהוות מקור משיכה למועמדים שמחפשים אתגרים, התפתחות אישית ומקצועית, ועבודה בחזית הטכנולוגיה".
פיתוח מאפס, אפשרות להשפיע, שותפות בהחלטות
לדבריה, "ברוב החברות הגדולות המוצרים קיימים, העיצוב שלהם בדרך כלל כבר קיים, כבר הוחלט מהן דרישות המוצר, באילו טכנולוגיות הוא ייכתב ועוד. אצלנו, לכל עובד יש יכולת השפעה מאוד גדולה מבחינה מקצועית. כל אחד יכול להשמיע את דעתו המקצועית, באיזו טכנולוגיה הוא חושב שכדאי להשתמש וכו'. בשורה התחתונה, כל עובד מקבל כאן יותר ביטוי מקצועי, יותר עצמאות ויותר מקום לפתח יצירתיות. הוא יכול להשפיע מבחינה מקצועית, שזה אומר להיות שותף בהחלטות על העיצוב, על הארכיטקטורה, על איך לקדם את המוצר בשוק, איך לענות על דרישות הלקוחות, וכו'.
"אין כאן אלפי עובדים", היא מדגישה. "יש לנו כ-15 עובדים בפיתוח וששה עובדים באלגוריתמים. כך שכל אדם מאוד משמעותי בתוך הצוות. הקול של אף אחד לא הולך לאיבוד. החברה מאוד מתחשבת בדעות של העובדים, והם משתתפים בדיונים והתייעצויות על עתיד המוצר. זהו ערך מאוד מרכזי שעובדים מחפשים, ובחברות גדולות יותר קשה לקבל אותו".
להינות מכל העולמות
בחברת אוטודסק ישראל, השייכת לחברת אוטודסק העולמית, מאפשרים לעובדים להינות מכל העולמות. אף שהחברה היא חברה גדולה, סביבת העבודה בה מספקת לעובדים חלק ניכר מיתרונותיו של סטרט אפ קטן.
מאי אראל, מנהלת משאבי אנוש בחברת אוטודסק ישראל אומרת, כי "מבנה העבודה השוטף באוטודסק ישראל הוא בקבוצות מוצר שכל אחת מונה כ-40 עובדים, מה שמאפשר לעבוד בסביבה אינטימית וקרובה. כל קבוצה מורכבת מאנשי פיתוח, בדיקות, עיצוב מוצר, מינהלה, תפעול ועוד. הרעיון הוא ליצור אווירה משפחתית קרובה בין העובדים, וסביבת עבודה שתאפשר קבלת החלטות מהירה והתקדמות מואצת. בכך אנחנו מאפשרים לעובדים שלנו מצד אחד להינות מהיתרונות של חברה גדולה ומצד שני מהיתרונות של תחושת סטרט אפ".
מנגנוני עבודה מוצלבים
לדברי אראל, "יצרנו מנגנוני עבודה מוצלבים (קרוס-סייט). הקמנו 'גילדות' מקצועיות, במסגרתן מתקיימים מפגשי עמיתים בתוך החברה, לדוגמה, מפגשים של כל המפתחים שמפתחים באותה שפה או משתמשים באותן טכנולוגיות. הם נפגשים פעם בחודש, חולקים מידע ולומדים זה מזה דברים חדשים, כמו לדוגמה: לקחים, שיטות עבודה חדשות וכד. מדי פעם יש הרצאת אורח".