מחקר חדש של חוקרים באוניברסיטת קורנל, מצא, כי ההבדל בין עיסוקים בענפים שבהם ישנם יותר גברים לבין ענפים בהן ישנן יותר נשים במקצוע, הוא גורם משמעותי לפערי השכר בין המקצועות.
המשמעות היא שככל שנשים "חודרות" יותר למקצועות שעד כה מולאו ע"י גברים, הן גורמות למעשה לירידת שכר כללית באותו המקצוע.
מנהלות משאבי אנוש מרוויחות פחות
על פי המחקר, אם ניקח לדוגמה שני מקצועות המצריכים לכאורה את אותה מידת השכלה, כישורים ומידת אחריות אך מחולקים על פי מגדר למשל: מנהלי טכנולוגיות ומידע ומנהלי משאבי אנוש – הרווח החציוני של מנהלי טכנולוגיות המידע (שהם בעיקר גברים) הוא ב 27% גבוה יותר מאשר של מנהלי משאבי אנוש (שהן בעיקר נשים). על פי נתוני הלשכה לסטטיסטיקת העבודה.
בקצה השני של ספקטרום השכר, שרתים (שהם בדרך כלל גברים) מרוויחים 22% יותר מאשר עוזרי בית (שהן בדרך כלל נשים).
המציאות המטרידה המתגלה מהמחקר של חוקרי אונ' קורנל מציגה, כי עבודה הנעשית על ידי נשים אינה זוכה להערכה דומה של זו הנעשית ע"י גברים. המחקר החדש מאושש את האפליה המגדרית בעבודה.
מה שעולה הוא שנשים, אשר נמצאות כיום משכילות בדיוק ולעיתים אף יותר מאשר גברים, מחזיקות בכמעט אותה מידת ניסיון בעבודה ואמורות לכאורה להשתוות בקריירה המשגשגת, בפועל מורידות את השכר הממוצע לאותם ענפים בהן הן מחזיקות ברב מגדרי.
המחקרים מראים כי כאשר נשים נכנסות באופן משמעותי למקצוע מסוים, המשכורות במקצוע זה יורדות, ללא קשר למשתנים כגון השכלה, כישורים, ניסיון תעסוקתי, מוצא, ומיקום גיאוגרפי.
במחקר נוסף שהתמקד בשינויים מגדריים בתעסוקה לפני שנות ה- 2000, נמצא, כי בתחום שמורות הטבע והפארקים – מקצוע שעבר בשנות 1950-2000 לשליטה נשית, השכר החציוני במקצוע זה ירד ב-57%. תחום סוכני הנסיעות עבר אף הוא משליטת גברים לשליטה הנשית באותו הזמן, והשכר ירד ב-43%.
גם בתחום העיצוב התרחש דבר דומה. כנשים חדרו בעוצמה לתחום, השכר ירד בכ- 34%, על פי המחקרים. כנשים חדרו לתחום הביולוגיה, נרשמה ירידה של כ- 18%. לעומת זאת, כאשר גברים שבו לשלוט בתחומים אלו, השכר עלה בהתאם ומידה משמעותית.
על פי מחקר חדש שפרסם מכון המחקר Third Way, בתחומים שבהם גברים מהווים רב, השכר החציוני בארה"ב הוא 962 דולר בשבוע – 21% מעל למקצועות שבהם נשים מהוות את הרב.
פערי השכר קיימים אף כאשר נשים וגברים עובדים באותו התחום. על פי מחקר של קלאודיה גולדין, כלכלנית מהרווארד, פערי השכר נשמרים למשל במקצועות רפואה ועורכי דין. רופאות, משתכרות 71% משכרם של רופאים, ועורכות דין משתכרות 82% מעורכי הדים הגברים.