"תנועות הגוף שלכם עשויות לשנות בצורה ניכרת את הדרך בה החיים שלכם מתפתחים" – כך טוענת הפסיכולוגית החברתית אמי קודי (Amy Cuddy) בהרצאתה ב-Ted. קודי הציגה מחקרים שערכה מהם עולה כי שפת גוף אינה משפיעה רק על הרושם שאנו עושים על אחרים, אלא גם על הרושם שאנו עושים על עצמנו.
מחקרים מראים שתוצאות שיפוט של שניה אחת בלבד בנוגע למועמדים בבחירות עשויות לנבא 70% מהתוצאות של בחירות לסנאט ולתפקידי מושלים בארה"ב. שימוש נכון בסמלי הבעה במשא ומתן הנעשה באמצעות כתיבה מקוונת יכול להוביל להישגים גבוהים יותר, ואילו שימוש לא נכון עלול לגרום לנזקים של ממש. כל זה מוכר וידוע כבר שנים, אולם החידוש אותו מציגה קודי הוא שגם אנו מושפעים מהתקשורת הלא מילולית של עצמנו, ממחשבותינו ומהפיזיולוגיה שלנו.
כוח ושליטה באים לידי ביטוי בעולם החי באמצעות התמתחות – הגדלת המימדים, תפיסת המרחב. הדבר נכון לא רק לגבי יונקים מפותחים, אלא לגבי כל בעלי החיים. "בני אדם נוהגים גם הם כך כשיש להם כוח ושליטה מתמשכים וגם כאשר הם מתמלאים לרגע בתחושת שליטה", היא אומרת. "מדובר בביטויי כוח אוניברסליים ועתיקים. כך, למשל, גם אנשים עיוורים וגם אלו המסוגלים לראות פורשים את ידיהם לצדדים כאשר הם מנצחים בתחרות גופנית – הזרועות מונפות מעלה בצורת V והסנטר מורם מעט. כאשר בעלי חיים או בני אדם חשים חסרי כוח הם נוהגים בדיוק להיפך – הם נסגרים, עוטפים את עצמם, מצמצמים עצמם. כאשר מישהו מקרין עוצמה רבה – אנו לא מחקים אותו, אלא נוהגים דווקא לצמצם את עצמנו מולו".
זיוף שפת הגוף
השאלה אותה חקרה קודי היא אם ניתן לזייף שפת גוף הגורמת להיראות כבעלי עוצמה גבוהה על מנת להעלות את הביטחון העצמי. לדוגמה, אנו מחייכים כשאנו שמחים, אולם גם כשאנו מחייכים חיוך מזויף – זה עשוי לגרום לנו לתחושת שמחה. לדבריה, הדבר פועל בצורה דומה גם כאשר מדובר בכוח, כלומר – כאשר חשים בעלי עוצמה שפת הגוף "מתפשטת", אך גם כאשר אנו מעמידים פנים שאנו בעלי עוצמה באמצעות ביטויים פיזיים – סביר להניח שהדבר יעניק לנו תחושת עוצמה כלשהי.
"אנשים בעלי עוצמה נוטים להיות יותר תקיפים ובעלי ביטחון עצמי, יותר אופטימיים ולרוב מרגישים שיש סיכוי גבוה שהם ינצחו במשחקי מזל", אומרת קודי. "יש להם יכולת גבוהה יותר לחשוב בצורה מופשטת, הם נוטלים יותר סיכונים, וניתן לראות שגם לזכרי אלפא וגם למנהיגים גדולים יש רמת טסטוסטרון (הורמון השליטה) גבוהה ורמת קורטיזול (הורמון המתח הנפשי) נמוכה".
נמצא שתוך ימים ספורים רמת הטסטוסטרון עולה ורמת הקורטיזול יורדת, שתיהן בצורה דרמטית, בדמו של קוף זכר שנדרש לקחת לידיו את המנהיגות בלהקה באופן פתאומי. כלומר, הגוף יכול להשפיע על המחשבות, לפחות באופן שטחי, ושינויי תפקיד עשויים גם הם להשפיע על המחשבות.
תנוחות עוצמה
במסגרת המחקר שערכה קודי אנשים הגיעו למעבדה ואימצו למשך שתי דקות תנוחות של בעלי עוצמה או של חוסר אונים (קיימות 5 תנוחות בהן תוכלו לצפות בסרטון). לאחר שהגיעו למעבדה נלקחו מהמשתתפים דגימות רוק, והם ביצעו את התנוחה למשך שתי דקות, ונשאלו אם הם מעוניינים להמר. לאחר מכן נלקחת דגימה נוספת של רוק.
הממצאים מדהימים: כ-88% מאלה שהיו בתנוחת עוצמה גבוהה בחרו להמר, לעומת כ-60% בתנוחה חסרת עוצמה. על פי בדיקות הרוק נמצא כי חלה עלייה בשיעור של 20% ברמת הטסטוסטרון וירידה של 25% באמת הקורטיזול בקרב בעלי תנוחת עוצמה גבוהה, ואילו עלייה של 15% ברמת הקורטיזול וירידה בשיעור של 10% אצל בעלי תנוחת עוצמה נמוכה. שתי דקות בלבד הובילו לשינויים הורומונליים אלו, שבכוחם להשפיע על המוח שיהיה יותר תקיף, בטוח ונינוח, או לחלופין לחוץ ושרוי בתחושה כבויה.
בניסוי נוסף המשתתפים חולקו לשתי קבוצות – ביצוע תנוחה בעלת עוצמה גבוהה או נמוכה – ואז לקחו חלק בראיון עבודה שנמשך 5 דקות בתנאים מלחיצים ביותר שלרוב מעלים את רמת הקורטיזול בדם. הבוחנים שצפו לאחר מכן בתיעוד הריאיון, מבלי שידעו באילו תנאים הם היו, ראו בבעלי תנוחת העוצמה הגבוהה ככאלה שהיו רוצים להעסיק.