עבודה במשמרות לילה – כיצד היא משפיעה על העובד?

עבודה במשמרות לילה – כיצד היא משפיעה על העובד?

מחקר חדש חושף: המוח של עובדי המשמרות/הלילה מזדקן בכ-6.5 שנים מוקדם יותר מעובדי היום

שיתוף
עבודה במשמרות לילה

עבודה במשמרות לילה

יש לי שכן שעובד במשטרה, ביחידת היס"מ. לפעמים, כשאני יוצאת לטיול בוקר עם הכלבה, הוא חוזר ממשמרת לילה. ואמנם אנחנו מיודדים, אני יודעת שאין טעם להיכנס איתו לשיחות ארוכות מעבר ל"שלום שלום", כי הוא כל כך עייף וכל כך מבולבל שאין עם מי לדבר.

באחד הבקרים מישהו מהצוות שלו הוריד אותו ליד הבית, כשהוא עוצר למעשה בבניין הסמוך לבניין שלנו. השכן השוטר פשוט צעד הישר אל תוך הבניין הלא נכון, טיפס 3 קומות, נעמד מול הדלת (שהייתה יכולה להיות שלו אם הוא אכן היה נכנס לבניין הנכון), וניסה להכניס את המפתח לחריץ המנעול. כן, הוא עד כדי כך עייף ומטושטש אחרי משמרת לילה שאכן – אין עם מי לדבר.

עבודה במשמרות לילה ו/או במשמרות לא סדירות לאורך שעות היום כבר מזמן הוכחה כפוגעת בבריאות העובד. מזה שנים שהקהילה הרפואית מתריאה על בעיות ואי סדרים פיזיולוגיים שהם תוצאה ברורה של עבודה כנגד השעון הביולוגי (שצריך סדר יום קבוע ושנת לילה הגונה).

כבר הוכח חזור והוכח כי עבודה במשמרות גורמת לעייפות, שחיקה, הפרעות שינה, החלשות הזיכרון ועוד שאר סימפטומים פיזיולוגיים.

כעת, מחקר חדש שתוצאותיו פורסמו לאחרונה באתר משאבי אנוש Human Resources Online מראה שלעבודה במשמרות יש השפעה הרסנית על היכולות הקוגנטיביות, וכן היא פוגעת ביכולות האינטלקטואליות של העובד לאורך זמן.

המחקר שעקב אחר 3,000 עובדים מענפים שונים, אשר פרשו לגמלאות באחת מהשנים 2006, 2001 או 1996. העובדים, שעבדו במשמרות לא סדירות לפחות 50 ימים בשנה, היו בתקופת המשמרות בגילאי 32, 42, 52 או 62.
ממצאי המחקר:

• העובדים ששובצו במשמרות לא סדירות הינם בעלי יכולות קוגנטיביות נמוכות מהעובדים ששמרו על סדר יום רגיל ומעולם לא שובצו למשמרת לילה. עובדי המשמרות סבלו מזיכרון חלש ואיטי יותר, וכן תהליך קליטה/ עיכול מידע (processing speed) איטי.

• עובדים שעבדו במשמרות במשך 10 שנים הינם בעלי זיכרון חלש יותר ויכולת קוגניטיבית מוגבלת יותר, מה שהפך את המוח שלהם לזקן יותר ב-6.5 שנים בממוצע ביחס לעובדים בני גילם שמעולם לא שובצו למשמרות.

• השאלה האחרונה שעלייה ניסה המחקר לענות הייתה האם ניתן לפתור את הבעיות ולתקן את הנזקים שנגרמים כתוצאה מעבודה במשמרות על ידי החזרת העובדים לשגרת עבודה יומית סדירה? המחקר מגלה כי אכן ניתן לתקן את הנזק המוחי ולשקם את המוח לאחר שנות עבודה במשמרות – אולם זהו תהליך ארוך שצפוי לקחת לפחות חמש שנים.

אחד החוקרים שהובילו את המחקר מסכם את תוצאותיו: "הפגיעה הקוגנטיבית שנגרמת כתוצאה מעבודה במשמרות בשעות לא סדירות/ שגרתיות הינה בעלות השלכות חמורות לא רק על העובד אלא גם על הארגון ועל החברה עצמה. חשוב לתת על כך את הדעת בעקבות העובדה שישנם תפקידים רבים, חלקי בעלי סיכונים תעסוקתיים נוספים, המבוצעים בשעות הלילה."

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה