מעסיקים מטפלת בבית? אל תוותרו על הסכם עבודה רשמי

מעסיקים מטפלת בבית? אל תוותרו על הסכם עבודה רשמי

העסקת מטפלת בבית איננה שונה מהעסקת עובד במשרד ודווקא כאן, כשהעבודה מתבצעת במקום לא פורמאלי - יש מקום להסכם פורמאלי.

שיתוף
כישורי הורות וכישורי גיוס

כישורי הורות וכישורי גיוס

הנטייה הרווחת היא לחשוב שאם מישהו עבוד אצלנו בבית כמטפלת, מנקה או בייבי-סיטר וכיו"ב, אזי שלא צריך חוזה עבודה רשמי בשלושה עותקים. הרי הבית זה לא בדיוק חברת הייטק , לא?! אז זהו, שאמנם הבית הוא לא חברת הייטק וגם לא בנק, אולם מרגע שאתם מעסיקים אדם, בכל תפקיד שהוא ובכל היקף משרה שהיא – יש צורך בהסכם רשמי.

הנטייה לחשוב שהסכם עבודה משרת רק את הצד של העובד ולכם, כמעסיקים, אין אינטרס לקדם התקשרות פורמלית עמו, היא הנחת יסוד מוטעית.

הסכם עבודה עם אדם שעובד אצלכם בבית, יסדיר בצורה מפורטת ומקיפה את מסגרת מערכת היחסים (יחסי העבודה כאמור) בינכם לבין המטפלת במקרה הזה, בצורה שבעת הצורך שתגן גם על האינטרסים שלכם ולא רק שלה, אם בעתיד הקרוב ובטווח הרחוק.

לא צריך ללכת למשרד עורכי דין ובוודאי שלא לפירמה יוקרתית, ניתן לנסח הסכם עבודה רשמי על פי ההנחיות המצורפות במאמר זה, כאשר את מעמד החתימה מומלץ לנהל מול גורם שלישי חסר עניין. כמובן שלאחר החתימה על ידי שני הצדדים, יש לשמור עותק אחד ולהעביר לידי המטפלת עותק משלה.

 1. תאריכים: יש להקפיד על תאריך הכנת החוזה בחלק העליון של העמוד (מעמד חתימת החוזה לא תמיד חל ביום העבודה הראשון). כמובן שיש לציין את יום תחילת העבודה ואם יש יום סיום משוער. כלומר, אם סגרתם עם המטפלת הסכם לתקופה קצובה של נניח שלושה חודשים – ציינו את תאריך הסיום. באם יהיו שינויים בעתיד, ניתן יהיה לצרף נספח בכל שלב הכולל הארכה או קיצור תקופת ההעסקה.

2. פרטי הצדדים המתקשרים בחוזה: הקפידו לרשום את פרטי המטפלת בצורה מלאה, לרבות שם, שם משפחה, כתובת עדכנית, מספר תעודת זהות או מספר דרכון, מספר טלפון וכיו"ב. הקפידו למלא את הפרטים שלכם בצורה מלאה ומדויקת כיאה לחוזה רשמי.

3. הגדרת התפקיד: הקפידו על הניסוח הרשמי של העסקת עובד, קרי "היות והמעסיק (שמכם) מעוניין להעסיק את העובד (שם המטפלת) בתפקיד מטפלת לפעוט בביתו של המעסיק, והיות והובהר למטפלת את מהות התפקיד, תנאי ההעסקה והיקף המשרה  והיא מסכימה לבצע תפקיד זה, והיות והמטפלת מצהירה שיש לה את הכישורים והיכולות לבצע את העבודה..". הגדירו עד כמה שניתן את התפקיד, מה הוא כולל מבחינת משימות שגרתיות ותחומי אחריות: לטפל בפעוט ובילד בן חמש, להסיע את הילדים לגן, לבשל ארוחות צהריים וכיו"ב. הגדרת התפקיד במעמד של הסכם עבודה, ימנע חילוקי דעות בעתיד סביב היקף המשרה ותחומי אחריות. תאום ציפיות עם מטפלת הוא חיוני, כשם שהוא חיוני בכל תפקיד אחר בשוק העבודה.

4. סעיף הפסקת ההתקשרות: הוסיפו סעיף להפסקת ההסכם על ידי שני הצדדים בכל עת. כלומר כל צד רשאי לסיים את ההתקשרות בהודעה מוקדמת על פי חוקי העבודה המקובלים, דהיינו, עד חצי שנה יש לתת יום התרעה על כל חודש עבודה ולאחר חצי שנה יש לתת הודעה של שבועיים מראש. הקפידו לציין כי הודעה על הפסקת עבודה, צריכה להיות על גבי מסמך בו מצוין תאריך מועד ההודעה. לא מספיק לציין את תאריך סיום ההודעה.

5. הגדרת שכר ותנאים סוציאליים: הבנות שבעל פה הופכות פחות ופחות מקובלות בעולם שבו אנו חיים. בתי הדין לעבודה נוטים לקבל את הצד של העובד, בעיקר כשהוא עובד מוחלש יחסית (עובד בעבודות כפיים, בעבודות זמניות ו/או עובד תמורת שכר מינימום או מעט מעבר לכך), מה שמשאיר את המעסיקים חשופים לאי אלו תביעות על בסיס שכר והטבות, שלכאורה התחייבו לספק. בין אם חלות אי הבנות ובין אם המטפלת תנסה במכוון לתבוע יותר ממה שהובטח לה, נטל ההוכחה בבית המשפט יהיה על המעסיק ולא רק עליה. חשוב להקפיד למלא את הסעיף הנ"ל תוך השמת דגש על כל פרט ופרט ובדיוק מרבי.

6. סעיף הפסקת ההתקשרות באופן מיידי: שמרו לעצמכם את הזכות להפסיק את ההתקשרות עם המטפלת, ללא הודעה מוקדמת וללא דיחוי, במקרים בהם יש לכם חשד סביר לתפקוד בלתי תקין ו/או בהם יש חשד לעבירה פלילית.

הצעה זו לערוך הסכם עבודה רשמי עם מטפלת, הינה רלוונטית לשאר בעלי מקצועות המועסקים  אצלכם בבית (מנקה, גנן וכיו"ב). הצעה זו איננה תקפה רק לגבי עובדים חדשים, תמיד ניתן להציע הסכם עבודה לעובד שנמצה אתכם כבר תקופה ארוכה ואפילו שנים.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה