בחרתם להעסיק עובד כפרילאנס? דעו זכויותיו!

בחרתם להעסיק עובד כפרילאנס? דעו זכויותיו!

כך תשמרו על זכויותיו ותגנו על עצמכם מפני תביעות משפטיות בעתיד

שיתוף
עובדים עצמאיים

עובדים עצמאיים

פרילאנס הוא עובד "חופשי" (פרי ממשמע באנגלית חופש). העובד החופשי או המשתתף החופשי הינו אדם הנותן את שירותיו המקצועיים לארגון לא על בסיס חוזה עבודה ולא תוך קיום יחסי עובד-מעביד. הפרילאנס נהנה מחופש, גמישות, תשלום הוגן עבור עבודתו וכאמור חופש לבצע עבודות עבור מזמיני שירות אחרים. הפרילאנס לא זכאי לקבל הסכם עבודה עם כניסתו לתפקיד והוא לא נהנה משורת חוקים, ביניהם חוקי מגן, השומרים על העובדים במשק. אולם יש לו זכויות וחשוב להכיר בהן.

ואולם הפרילאנס הוא איננו עובד מן המניין ואתם לא קשורים עמו ביחסי עובד מעביד. לפרילאנס יש זכויות, משמע לכם יש חובות כלפיו. מאמר זה בא לספק מידע ופתרונות יישומיים לניהול מערכת יחסי עבודה (לא יחסי עובד מעביד) מול הפרילאנס, לטווח הארוך, תוך מקסום התועלות ובמינימום חשיפה לתביעות וטענות אלה ואחרות מצדו.

הסכם הזמנת שירות מהפרילאנס הינו בסיס ההתקשרות 

יש לערוך בקפידה את ההסכם עם הפרילאנס, בהתאם לסוג המקצוע שלו, סוג העבודה שהוא נדרש לעשות, פרק הזמן העומד לרשותו, המשאבים שאותם הארגון מספק לו והמשאבים שאותם הוא צריך להביא עמו על מנת להשלים את העבודה תוך עמידה ביעדים. חשוב לערוך את ההסכם הזה בקפידה. במקרה שבו מעסיקים כמה פרילאנסרים או שקוראים לאותו פרילאנס לבצע משימות חוזרות או שונות במעט – חשוב לנסח הסכם הזמנת עבודה ספציפי לאדם ולתפקיד, כשהוא רלוונטי ומדויק עד כמה שניתן.

בבואכם להגדיר את משימתו של הפרילאנס, התייחסו לכמות השעות ושאר המשאבים שהוא נדרש להשקיע מבלי להותיר בהסכם ההזמנה "חורים שחורים", על מנת למנוע מצב שבו הפרילאנס נאלץ לעבוד בפועל שעות מרובות, מעבר למה שתוכנן, ו/או שהוא נדרש להביא עמו משאבים מרובים, שלא חושבו בתמחור העבודה. מעבר לחישוב שעות העבודה, חשוב לרדת לפרטים של מקום או מקומות שהם תתבצע העבודה.

כך לדוגמה, האם הפרילאנס יעבוד מביתו או שהוא יידרש להגיע למשרדי החברה? האם הוא יידרש להגיע לסניפים או אל לקוחות במקומות אחרים? כיצד יחושבו הנסיעות ושעות העבודה במקרים אלה? ככל שההסכם יכלול יותר פרטים מדויקים על אופי העבודה והתרחשויות סבירות, כך יקטן הסיכוי לחוסר תיאום ציפיות בינכם לבין הפרילאנס וימנע מצב שבו הפרילאנס מרגיש שהוא יצא מופסד או אפילו מרומה בסופו של יום.

זכרו שאחד הפרמטרים שמבדילים בין עובד מן המניין לפרילאנס הוא השכר

הפרילאנסר איננו זכאי להטבות סוציאליות או לביטחון תעסוקתי לאורך זמן. על מנת שישתלם לו לעשות במשלח ידו במודל של פרילאנס, הוא דורש ואף מקבל תעריף גבוה יותר לשעה מזה שמקבל עמיתו אשר משתייך לארגון כעובד מן המניין. לכן, בעת ניסוח ההסכם להזמנת שירות, יש לציין במפורש את התעריף לשעה, כשהוא למעשה גבוה בצורה משמעותית משכרו הממוצע של עובד בתחום עיסוק זה. סעיף זה חשוב שבעתיים כאשר הארגון שוכר את שירותיו של פרילאנסר, בהסכם אספקת שירות נקודתי, פרויקט או ביצוע עבודה זמנית, בעוד שישנם עובדי חברה המבצעים את אותו תפקיד יום יום והם נהנים ממעמד של עובדים מן המניין. שכרו של הפרילאנס חייב כאמור להיות גבוה באופן משמעותי מזה של עמיתיו למקצוע הנהנים מזכויות סוציאליות ושאר תנאים והטבות של עובדי הארגון.

קחו בחשבון שיתכנו מחלוקות ואי הבנות קריטיות בינכם לבין הפרילאנסר

חוסר תיאום ציפיות, אי הבנת ההסכם (בקרב כל אחד מהצדדים) וכל מיני שינויים והתרחשויות שלא ניתן או קשה היה לצפות – יכולים לשנות את התמונה ולהביא את אחד הצדדים או שני הצדדים למצב של אכזבה קשה, מרמור ואף תחושה שנעשה כאן עוול.

לכן, חשוב להיערך לתרחיש מסוג זה על ידי התייחסות לסוגיית המחלוקת שעלולה לצוץ במהלך הדרך או בסופו של הסכם ההתקשרות. כך לדוגמה, מומלץ להוסיף סעיף שבו אם הצדדים יגיעו למבוי סתום, הם מתחייבים לפנות לגישור או בוררות כאלטרנטיבה לבית משפט. כמו כן, במידה וכן ינקטו הליכים משפטיים, חשוב להגדיר באיזה אזור יתקיים הדיון או תהליך הגישור/ בוררות.

יום העיון בנושא דיני עבודה – חובות המעסיק יתקיים ב-11/6/14  לחצו כאן לפרטים ולהרשמה

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה