אל תתנו לסטרס להרוג אתכם

אל תתנו לסטרס להרוג אתכם

כבר בימי יוון העתיקה ניסח הפילוסוף אפיקורוס מתכון ליציאה מהלחץ שניתן להחיל אותו גם על חיי העבודה המודרניים

שיתוף
סטרס בעבודה

סטרס בעבודה

על פי פרסומים של Mayo Clinic, סטרס יכול להיות קטלני מכיוון שאם אינו מטופל לאורך זמן, הוא עלול לתרום לבעיות בריאות כמו לחץ דם גבוה, מחלות לב, השמנת יתר חולנית וסוכרת. המודעות לסטרס היא בת מאות שנים. הפילוסוף היווני אפיקורוס, שחי בין המאות השלישית והרביעי לפני הספירה, התייחס לנושא המתח והעקה. אפיקורוס ניסח מתכון ובו ארבעה חלקים שנקרא Tetrapharmakos ("התרופה בת ארבעת החלקים") לקיום אורח חיים מאושר. ג'פרי ג'יימס מ-Inc. מציג את התובנות של אפיקורוס באופן שמתאים למקום העבודה.

1. אל תחששו מהאלים. אפיקורוס התייחס לאנשים שהיו מבועתים מהאפשרות שהאלים יענישו את בני המין האנושי, אלא אם יפייסו את רוחם ללא הפסקה בעזרת קורבנות ותפילות. חיים בפחד מפני העל-טבעי הם, מן הסתם, מטופשים, אבל לרעיון הזה יש משמעות נוספת במקום העבודה. ללא קשר לסוג העיסוק שלכם, ישנם דברים שבהם אינכם יכולים לשלוט, למשל הכלכלה והצרכנים. במקום לפחד ממה שעלול לקרות ("האלים"), עדיף לבטוח בעצמכם שבכל מקרה תעשו את המיטב, ולא משנה מה קורה מסביב.

2. אל תהיו מוטרדים מהמוות. ג'יימס מציין שהוא מודע לכך שמוזר לכתוב על המוות במגזין עסקי, אבל הוא מוסיף "איני יכול שלא להצביע על כך שאם אתם קוראים את זה, אתם עדיין בחיים. ואלה הן חדשות טובות ממש! ברכותיי!"העובדה שנמות יום אחד היא בלתי ניתנת להכחשה. אולם, מה שממשי זה מה שאתם חווים ממש עכשיו, בדיוק ברגע זה. במקום להרהר בלכתכם מהעולם, סחטו את האושר והשמחה מכל רגע שבו אתם חיים. כן, עבודה עלולה להיות נטל מעיק, אבל ג'יימס מצטט את המשפט "לעולם אל תזנחו את ההתפעמות מהפלא שבקיום מודע." תיהנו מכל יום מכיוון שהוא לא יחזור לעולם.

3. הדברים הטובים קלים להשגה. זה מעולם לא היה נכון יותר. בעוד שעוני וחוסר דיור הם תופעות נפוצות למדי, אם אתם קוראים את זה, אתם כנראה מסודרים במה שנוגע לאוכל ולמחסה. אתם בוודאי גם בדרך לשיפור החיים שלכם. אז כבר יש בחייכם סוגים שונים של טוב מפני שמה שאתם באמת זקוקים לו (מזון, מחסה ומורה), כבר מצוי ברשותכם.

4. קל לשאת את מה שכואב. דברים איומים קורים לאנשים טובים, זה נכון. על כל פנים, כאב עז הוא עניין זמני מטבעו וקל יחסית להפוך כאב כרוני ל"רעש רקע" פשוט באמצעות התמקדות במשהו אחר. מדובר בכאב גופני, שהוא חמור יותר מכל דבר שמקום העובדה יכול לגרום. הכאב שבאיבוד לקוח גדול, הפסד כסף או אפילו פשיטת רגל – תוך שנה תזכרו בקושי איך הרגשתם באותו רגע.

"תראו, אלה מטרות קשות להשגה עצומות, שיכולות להלחיץ אתכם… אם תאפשרו להן לעשות זאת," כותב ג'יימס. "עבדו להגשמת המטרות הללו, בכל האמצעים, אבל אל תשכחו שעדיין אתם חיים טוב יותר מ-99% מבני האדם שחיו אי פעם על פני כדור הארץ" (מה אתם אומרים על הטענה הזאת?). במציאות הנוכחית בישראל לא פשוט להידבק באופטימיות של ג'יימס, אבל קשה להתווכח איתו על דבר אחד: פסימיזם ומתח מתמידים פשוט אינם מועילים ואפילו מזיקים. מאוד. אז גם כשהמצב מצדיק לכאורה התבוססות בצד האפל, כדאי לנסות לצאת ממנו.

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה