עד לפני כמה עשורים היה נהוג ללגום אלכוהול במקום העבודה. מי שצפה בסדרה "מד מן" יודע במה מדובר. התופעה הלכה ונעלמה במהלכן של שנות ה-70' וה-80' במקביל לעלייה ברמת התחרותיות של העסקים ובהגברת הדרישות מהעובדים – לפחות בארצות הברית. עדיין מקובל להרים כוסית באירועים שונים במשרד ואולי אפילו ללגום בירות ביום חמישי לפני שיוצאים לסוף השבוע, אבל ברור שנורמות שתיית האלכוהול במקום העבודה השתנו מאוד. האם מצב זה גרם לשינויים בתפוקה, או שמא השינויים בתפוקה הם תוצר של מגמות משמעותיות נוספות בעולם התעסוקה?
מתיו איגלסיה מ-Slate נדרש לשאלה הזאת בטור שהתפרסם באמצע אוגוסט השנה. ידוע מההיסטוריה של ה- Prohibition, תקופת היובש בארצות הברית שנמשכה בין 1919 ל-1933, שאחת מהמטרות החשובות של תומכי מדיניות זאת הייתה העלאת התפוקה בעבודה. עם זאת, מציין איגלסיה, ידוע שלפחות בנוגע לעובדים בעבודות שאינן רוטיניות, יש עדויות לכך שצריכת אלכוהול מתונה יכולה להועיל. מחקרם של ג'ארוז, קולפלש ו-וויילי מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת אילינוי, שהתפרסם בשנה שעברה, הוא אחד מהם. כותרת המחקר היא "לשחרר את המוזה: השתכרות מאלכוהול מגבירה פתרון בעיות יצירתי" (Uncorking the Muse: Alcohol Intoxication Facilitates Creative Problem Solving"). אל תתנו למילה "השתכרות" להטעות אתכם.
אלכוהול לא תמיד עושה אתכם טיפשים, אבל גורם לכם להיראות כאלה
כך כתבו החוקרים: ההנחה שאלכוהול מספק יתרון בתהליכים יצירתיים היא חלק מהתרבות הפופלרית, אך נכון להיום הדבר טרם נבחן. המחקר הנוכחי בחן באמצעות ניסוי את השפעותיה של השתכרות מתונה מאלכוהול על ביצוע משימות נפוצות של פתרון בעיות יצירתי. המבחן נקרא RAT (Remote Associates Test, מבחן אסוציאציות מרוחקות). המשתתפים הובאו לרמת אלכוהול בדם של 0.075, ולאחר שהגיעו לשיא השכרות, הם השלימו סוללה של פריטי מבחן RAT. המשתתפים השתויים פתרו יותר פריטי RAT, בפחות זמן, ונטו יותר להגיע אל פתרונותיהם כתוצאה מתובנה פתאומית.
כדאי לזכור: רמת אלכוהול בדם בגובה 0.075 היא רמה די נמוכה. לצורך הדגמה, הרמה המותרת בישראל בנהיגה היא עד 0.05. אבל חשוב יותר, נתונים אחרים מראים שצריכת אלכוהול עלולה לפגוע באינטרסים שלכם כעובדים וכמנהלים. מחקרם של ריק ושווייצר, גם הוא מ-2012, מראה שצריכת אלכוהול עלולה להשפיע לרעה על האופן שבו נתפסת האינטליגנציה שלכם.
במילים אחרות: שתיית אלכוהול עלולה לגרום לכם להיראות פחות חכמים ממה שאתם באמת. החוקרים הראו למשל, שבראיונות עבודה שמתקיימים תוך ארוחה, מועמדים שמזמינים יין הם בעלי סיכוי מופחת לקבל את התפקיד. ריק ושווייצר כתבו שגם אם לא חלה שום פגיעה ביכולות הקוגניטיביות של האדם, אנשים שהחזיקו משקה אלכוהולי נתפסו כפחות אינטליגנטים מאלה שלא החזיקו משקה כזה. זה אגב, בזמן שהמועמדים עצמם דווקא נוטים לחשוב שהזמנת יין במקום סודה תגרום להם להיראות אינטליגנטים יותר.
בקיצור, שתייה מתונה של אלכוהול אינה פוגעת באינטליגנציה, היא עשויה להגביר את היצירתיות, אך מאידך היא עשויה לגרום ללוגמים להיתפס כפחות כשירים. לכן כדאי להימנע מאלכוהול בראיונות עבודה ובישיבות עם לקוחות או במפגשים עם דירקטורים, אבל כן אפשר לשתות כוסית לקראת סיעור מוחות למשל.