דיכאון בעבודה: בגלל המנהלים, לא בגלל העומס

דיכאון בעבודה: בגלל המנהלים, לא בגלל העומס

דיכאון במקום העבודה הוא בעיה עולמית חמורה. מחקר חדש מראה שהסיבות לדיכאון הן יחס לא הוגן של מנהלים לעובדים

שיתוף
דיכאון בעבודה

דיכאון בעבודה

אחת הבעיות הגדולות ביותר של האוכלוסייה העובדת היא עומס יתר של עבודה. עומס העבודה משפיע על שביעות הרצון, הבריאות, התפוקה והיצירתיות, אבל יש סיבה אחרת שסביר יותר שתגרום לדיכאון במקום העבודה. על פי מחר חדש שבוצע בדנמרק, יחס לא הוגן מסוכן לעובד הרבה יותר בהיבט של מצבו הנפשי.

"המחקר שלנו מראה שלעומס העבודה אין השפעה על דיכאון, אומר ד"ר מטיאס ברודסגראד גרינדרופ, פסיכולוג מאוניברסיטת ארהוס ואחד מצוות החוקרים. למעשה, המצב הפוך: דיכאון עלול לגרום לעומס העבודה להיראות מציף וככזה שלא ניתן להשתלט עליו.

גרינדרופ ועמיתיו סקרו וראיינו כמעט 3,000 עובדים במשרות ציבוריות בדנמרק. הם מצאו שמתח רב אינו הגורם לדיכאון ושמשתתפים במחקר שרמות הורמון העקה קורטיזול בדמם היו נמוכות נמצאים בסיכון מוגבר לסבול מהפרעה נפשית זאת. "דיכאון עלול לגרום למשימות עבודה להיראות כמשהו שאי אפשר להתגבר עליו, על אף שהדיכאון אינו נגרם על ידי עומס העבודה," אמר גרינדרופ. יתרה מזאת, השתלטות על המשימות או העברת חלק מנטל המשימות לקולגה אינן בהכרח גורמות לשיפור מצב הרוח הקודר.

דיכאון – בעיה עולמית

דיכאון במקום העבודה הוא בעיה שראוי להקדיש לה תשומת לב. בארצות הברית למשל הולכים לאיבוד מדי שנה 200 מיליון ימי עבודה בשל דיכאון וגורמים להפסד של עשרות מיליארדי דולרים בשנה, כך על פי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). ישנם מקומות בעולם שבהם כבר החלו להתייחס לנתונים הללו. בתחילת אוקטובר, קבוצה של מנהלים בחברות אירופאיות (Barclays, Unilever ו-Royal Mail) השיקו את מיזם Target Depression in the Workplace שכשמו כן הוא – מטרתו להיאבד בדיכאון במקום העבודה.

למזלם של אותם מנהלים, ובעיקר למזלם של כל העובדים, גרינדרופ ועמיתיו גילו שהמפתח לכוח עבודה מאושר הוא סביבה הוגנת, שבה העובדים חשים שהם זוכים ליחס צודק ומכבד. בזה למנהלים קל לשלוט יותר מאשר בעומס העבודה – אם הם מעוניינים בכך. "כאשר תחושת הצדק של העובדים ממלאת תפקיד כה מרכזי בצמצום סכנת הדיכאון, זהו כנראה התחום שבו צריכה להתמקד המניעה," אמר גרינדרופ ל- ScienceNordic.com. "אני ממליץ על סגנון ניהול שבו קיימת שאיפה המבוטאת בבירור להתייחס אל העובדים כראוי – בשילוב עם מבנה ארגוני שקוף," הוסיף החוקר.

אולי ההמלצה של גרינדרופ מחזירה אותנו בכל זאת לנושא עומס העבודה – יחס הוגן קשור גם בהימנעות מעומסי מטלות בלתי סבירים שמוטלים על העובדים.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה