מטרתו של ראיון העבודה היא לבדוק מי בין המועמדים הסופיים הוא הטוב ביותר לתפקיד. לעתים המטרה אינה מושגת בגלל שרבים מאוד חוששים מראיונות עבודה ועלולים להיכשל בהם, גם אם הם בדיוק האנשים שאתם מחפשים. סקר שפורסם ב-Wall Street Journal באוגוסט הראה ש-92% ממחפשי העבודה פוחדים ממשהו בתהליך הראיון.
מרואיינים מפוחדים, סביר שלא ירשימו את המראיין ולכן יש למצוא דרכים שיעזרו למרואיינים להירגע ולהפגין טוב יותר את אישיותם ואת כישוריהם. החששות העיקריים שעליהם מלמדים מחקרים הם להימצא בעלי כישורי-יתר או תת-כישורים, להיות עצבניים או להיאחז אלם בשל שאלות המראיין. ג'וש טולאן, מנכ"ל חברת Spark Hire, פלטפורמה לקורות חיים בווידיאו, מציע למראיינים כמה דרכים שיגרמו למועמדים לחוש בנוח יותר בראיון.
- הקשיבו בתשומת לב. 17% ממחפשי העבודה חוששים שיהיו עצבניים מדי בראיון. במילים אחרות: הם עצבניים מהחשש להיות עצבניים. צריך להכיר בכך שראיון יהיה תמיד מלחיץ במידה מסוימת מעצם טבעו. ניתן להפחית את רמות המתח באמצעות התמקדותכם בכישורי ההקשבה שלכם. מועמדים עצבניים נוטים לדבר מהר, כאילו כדי לסיים את הראיון כמה שיותר מהר. תפקידכם לשאול את השאלה, להקשיב לתשובה ואז לחכות. חכו כחמש שניות לאחר שהמרואיין סיים להשיב כדי לוודא שהוא מסר את כל המידע הרלוונטי. מכיוון שבני אדם נוטים לחשוש מדממה, תופתעו לגלות כמה מידע יימסר לכם בהפסקה הקצרה הזאת. לקיחת נשימה מספקת למועמדים מרחב נוסף לחשוף את עצמם ולכם היא מאפשרת להראות עד כמה אתם קשובים.
- שאלו על פרטים ספציפיים. כאמור, נושא הכישורים הוא מהגורמים העיקריים לחששותיהם של מועמדים. בהתחשב במצב שוק העבודה ופערי הכישורים הגדלים והולכים, קל להבין את הפחד הזה. בישראל רמת האבטלה אינה בשיאה, אבל הקושי למצוא משרה מתגמלת כראוי הוא רב. העובדים חוששים שלא יצליחו למצוא משרה שתהלום את כישוריהם מכיוון שאלה כישורים שדורשים משכורת גבוהה יחסית. גם פערי הכישורים הם סיבה לדאגה. על פי דו"ח הכישורים של ה-OECD ל-2013, 43% מהמשרות החדשות מחייבות תואר ראשון. בישראל אחוז בעלי התארים האקדמיים ניחשב גבוה – 46% על פי נתוני השנה שעברה, אך עדייו מדובר בפחות ממחצית האוכלוסייה. אם כמראיינים תשאלו שאלות ספציפיות בנוגע לתפקידים שכללו משרותיהם של המועמדים, על פרויקטים, תוכניות שהשתתפו בהם, מוצרים שהיו מעורבים בפיתוחם ומשימות שהוטלו עליהם, תוכלו להרגיע אותם מעט בהקשר של כישורים. שאלות ספציפיות גם יעזרו לכם להבחין בין מועמד בעל ביטחון עצמי רב אך חסר כישורים לבין כזה שיש כיסוי לביטחון העצמי שלו. הנחו את המועמדים לספק דוגמאות קונקרטיות לביצועיהם. זה ירגיע אותם ויעזור להם לא להתפזר במהלך הראיון.
- אל תתחכמו. מרואיינים חוששים בצדק משאלות מתחכמות. אין טעם בשאלות מיתולוגיות כמו אלה שהוצגו בעבר בראיונות בגוגל, כמו כמה כדורי גולף אפשר להכניס למטוס. השאלות בראיון צריכות להיות רק כאלה שיש להן קשר לתפקיד ולתרבות הארגונית בעסק. בגוגל הודו שהשאלות מהסוג המתחכם היו בזבוז זמן עצום ולא גילו שום דבר על המרואיינים. מטרתן הייתה להוציא אנשים מאזור הנוחות שלהם כדי לראות אם הם מתאימים לתרבות הארגונית, אבל הן לא עשו דבר מלבד לעצבן את המועמדים, כולל הטובים שבהם. אפשר להמיר שאלות כמו "כמה פרות יש בקנדה?" בשאלות מהסוג "מה הייתם עושים אילו…?"
זכרו שמטרת ראיון העבודה אינו להכשיל, אלא לעשות בדיוק את ההפך – לגלות את הכישרון הבא.