מגייסים מכירים את זה וחשים כאב כמעט פיזי וחד כשזה קורה: עובד שגייסו לא מזמן החליט שהעבודה לא מתאימה לו ומודיע שהוא עוזב. מובן שיכולות להיות סיבות רבות להחלטתו, אך אין ספק שמקרים כאלה יכולים להצטמצם אילו מקום העבודה של המועמד היה מוצג בפניו לפני שהוא מתחיל את יומו הראשון. אתם מלווים מועמדים בתהליך הגיוס, וככל שהוא מתקדם כך חשוב גם להציג את מקום העבודה המיועד. כבר בראיון הראשון מומלץ לתאר למועמד כיצד נראה המקום: מה גודלו, היכן תהיה עמדת העבודה שלו, עם מי ישב וכד'. גיוס עובד לא מתאים יעלה הון לארגון, יעשה נזק כלכלי ותדמיתי. לא רק תהליך הגיוס עולה כסף רב, גם זמן ההדרכה והחפיפה של העובד עולה כסף. בנוסף, העובד שעוזב חש אכזבה, וכך נפגע שמו הטוב של הארגון.
חשוב לציין שבמרבית המקרים העובדים לא יאמרו את הסיבה האמיתית שבגללה הם רוצים לעזוב את מקום העבודה. עזיבה בעקבות סביבת עבודה לא נעימה יכולה להיות גורם עקיף או תומך, שרק מזרז את ההחלטה לעזוב. בכל מקרה, עובדים לטווח ארוך לא ישארו בתפקיד, אם לא יעשה מולם תיאום ציפיות ראוי.
כך גם במקרה הפוך: כשעובד אינו מרוצה מהשכר שלו, או כשמועמד מגלה שהעבודה שיעשה כוללת גם תחומי אחריות נוספים והוא אינו מרוצה מכך – אם הוא נמצא בסביבת עבודה מפנקת ומפוארת, אם היא כוללת נוף מרהיב הנשקף ממנה – הוא ישקול פעמיים אם לעזוב אותו ויחזיק מעמד יותר (אם כי בסופו של דבר יעזוב).
מהי סביבת עבודה שאינה תואמת את ציפיות העובד?
ראשית, מדובר במיקום עמדת העבודה שלו. ישנם תפקידים שדורשים ישיבה בעמדת הקבלה למשל, אך ישנם תפקידים שלא. יש תפקידי מזכירות שאינם מצריכים ישיבה בעמדת הקבלה ונתינת שירות לקהל המגיע, כך שאם התפקיד כן מצריך זאת רצוי ואף חובה ליידע על כך את המועמד.
שנית, מדובר בחלוקת החלל. יש לא מעט עובדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, וישיבה בחלל שהאקוסטיקה בו מגבירה רעשים, או ישיבה בתאים מופרדים (קיוביקל) או שאינם מופרדים – תרתיע את העובד או שתגרום לו לא להפיק את מרב הפוטנציאל שלו. אם העובד ישב בחדר אחד יחד עם מנהלו הישיר או עם מנהל אחר – עליו לדעת זאת מראש. לכל מיקום ישנה משמעות לתחושתו האישית ולמידת תפוקתו, ומועמד שלא יתואמו עמו הציפיות ויהיה מופתע – לא יקבל זאת לחיוב.
שלישית, מדובר בסביבת עבודה בעייתית. רועשת מידי, ישנה מדי, אינה מוארת מספיק, סביבה עם בעיות ניקיון או ריחות לא נעימים.
כל אלה מחייבים תשומת לב וטיפול, והכי חשוב ליידע את המועמד לקראת מה מגיע. הפתרון הוא סיור של המועמד במקום העבודה המוצע לו, כאשר ברור שלא מספיקה היכרות שלו עם מטה החברה.
מה עושים כשהמשרה דיסקרטית והמועמד עתיד להחליף עובד שעומד להיות מפוטר?
מובן שבמקרה כזה חייבת להיות רגישות רבה, חשוב שהעובד שמחליפים לא יראה אדם זר שמגיע לסיור. חשוב גם לא לעורר הרמות גבה אצל יתר העובדים אודות המסייר שהגיע לבקר.
מספר פתרונות אפשריים: תיאום הביקור בזמן שאין עובדים במשרד – למשל ביום שישי או ביום גיבוש; הצגת סיור וירטואלי במחלקה. נכון שאין כמו לחוש את המקום ולנשום אותו, אך כשאין אפשרות כזו ניתן להציג בפניו צילום וידאו, המקנה בכל זאת אינדיקציה על המקום. אם יש בעיה זמנית של ניקיון במשרד, של ריח או רעש זמני או קבוע המגיע מבחוץ, אל תתביישו וידעו את המועמד על כך. אלה גורמים שבהחלט עשויים להבריח אותו. בכל מקרה, גם כשיש אפשרות של הצגת המקום וגם כשאין – תיאור סביבת העבודה חשובה ביותר עוד בראיון הפרונטלי הראשון.