שוק העבודה הישראלי מטפח בשנים האחרונות את שיטת חבר מביא חבר, בה מבטיחים לעובדים אשר יביאו לארגון מכרים והם יחזיקו במשרה מספר חודשים, הם יקבלו מתנות יפות כמו אייפד, טאבלט וסכומים לא מבוטלים של כסף. הסיבה לכך היא הקושי שבאיתור מועמדים בכלל, ובעלי התמחות וניסיון ספציפי בפרט.
לא מזמן התפרסמה כתבה בדה מארקר הסוקרת את המתנות שמקבלים עובדים המפנים עובדים לעבודה ומחזיקים בה לפחות שלושה חודשים. בין החברות המוזכרות בכתבה הן אמדוקס, המצ'פרת את העובדים במענק כספי של 2,000 שקל, סנדיסק ישראל המעניקה להם 5,000 שקל, ואם מדובר במשרה בכירה יותר אף 7,000. פיליפס מדיקל בחיפה המתגמלת עובדים ב-1,000 עד 2,000 דולר. חברת ההייטק ספיאנס מקנה לעובדיה 3 ימי נופש בארץ או בחו"ל, בהתאם למשרה.
לשיטת גיוס זו יש יתרונות רבים, אך לא פעם קל לשכוח כי בשטח לא לכל ארגון היא מתאימה, ובכל מקרה יש לה גם חסרונות.
חבר מביא חבר – יתרונות:
- רתימת העובדים ומעורבותם בתהליך הגיוס, המעצימה אותם וגורמת להם להרגיש שהם חלק מהארגון ושהם תורמים לו.
- חיסכון משמעותי בעלויות גיוס, כמו פרסום מודעות בלוח הדרושים, תשלום לחברות השמה ועוד.
- העזרה בגיוס עובדים מתבטאת בהיכרותם של עובדי הארגון עם מועמדים בעלי ניסיון והתמחות מסוימים, אותם קשה לאתר בשיטות הגיוס האחרות. עובדים רבים מכירים עובדים דומים להם, באישיותם, ברמת נאמנותם למקום העבודה וכמובן בידע מקצועי כשלהם.
- השיטה יכולה לתרום בגיוסי מאסה, כגון בגיוס עבור מוקדי מכירה ושירות או לרגל פתיחה של סניפים חדשים. בגיוסים המצריכים לא שניים שלושה עובדים אלא 30, השיטה בהחלט יכולה להיות יעילה ולסייע לסגור לפחות חלק מן המשרות.
- אמינות הממליצים. כאשר עובדים הם אלה הממליצים על מועמדים, אמינות ההמלצה היא גדולה מאחר שמובן שעובדים לא ירצו להביך עצמם אם יביאו מועמדים שכלל אינם מתאימים. הם חשים סוג של אחריות על ההמלצה שלהם על מועמד המיועד למקום עבודתם.
חבר מביא חבר – חסרונות:
- לעתים השיטה הופכת את תהליך הגיוס להמוני ובוודאי שלתהליך שאינו דיסקרטי.
- יש פגיעה במקצועיות תהליך הגיוס, כאשר ניתנת עדיפות ברורה למועמד שהופנה על ידי חברו עובד הארגון. ומה קורה אם יש מועמד מתאים יותר שלא הגיע דרך העובד?
- ישנם עובדים המנסים להביא כל מועמד, העיקר לנסות לקבל את הבונוס. הם מכינים אותם לקראת הראיונות והתהליכים, והדבר עלול ליצור מצבים לא נעימים.
- השיטה גורמת למעורבות של רגשות של העובדים, יש מקרים בהם העובדים מעורבים מאוד בתהליך הגיוס (בעיקר אם הם מפנים בני משפחה שלהם), ואם הם מפנים מועמדים שבעצם הם אינם מתאימים הדבר יוצר אי נעימות. מספיק שאותו מועמד לא עבר את מבחנים או חלק אחר מתהליך הגיוס, הם עלולים לקחת את זה קשה. זה עלול להביא לעימותים, לאי נעימות ולמרמור של עובד קיים. מצב זה מתנגש למטרה שלשמה פועלת מחלקת הגיוס. במידה ואותו מועמד מקורב כן התקבל לעבודה, עימותים ואי נעימויות יכולות לקרות גם אז, אם מתגלה יחס שונה כלפיו, טענה כי הובטחו לו תנאים מסוימים ועוד.
לסיכום, בשיטת חבר מביא חבר יש יתרונות וחסרונות, וכאשר ארגון מבקש להשקיע בשיטה זו, הוא צריך לקחת בחשבון את כל ההשלכות מסביב ולא רק את התלהבות העובדים ואת החיסכון בעלויות. לצורך כך יש להיות מודעים לחסרונות השיטה ולרגישויות הנלוות. הכנה נכונה לשימוש בשיטה ומזעור נזקים כמו אלה שהוזכרו למעלה, הם למשל הדגשה בפני העובדים כי מחלקת הגיוס תשמח לקבל מועמדים מטעמם של העובדים, אך התהליך יהיה זהה לחלוטין לתהליך הגיוס של עובד שהגיע "מבחוץ", וכי השיקולים לקבלתו יהיו מקצועיים בלבד.