דיני עבודה לקבלני ניקיון ואחזקה

דיני עבודה לקבלני ניקיון ואחזקה

מכללה חדשה עשויה לעשות סדר בשוק הניקיון הפרוץ, ולהביא לידיעת הקבלנים את הזכויות והחובות של העובדים בתחום, כפי שנקבעו בדיני העבודה

שיתוף
עובדי קבלן בתחום הניקיון

עובדי קבלן בתחום הניקיון

מכללה חדשה, הצפויה להיפתח בתל אביב, תעניק העשרה מקצועית בתחום דיני העבודה ופיתוח עסקי לקבלני ניקיון ואחזקה. מאחורי היוזמה החדשנית עומד האיגוד הכל ארצי של חברות הניקיון והאחזקה בישראל. יו"ר האיגוד, דרור אטרי, החבר בלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, מסביר את חשיבות המיזם. "השינויים המהותיים, הן במסגרת החקיקה והן במסגרת הפסיקה, שהתהוו בתחום דיני העבודה בתקופה האחרונה, הם בעלי השלכות כבירות על החברות העוסקות בענף, לרבות אחריות פלילית בגין אי שמירה על תנאי עבודה הנדרשים כדין".

תכנית הלימודים תכלול 4 מפגשים, אשר יכינו את קבלני הניקיון והאחזקה לקראת הבחינות בתחום דיני העבודה, שהם חלק מהקריטריונים לקבלת רישיון עסק ממשרד התמ"ת. בנוסף יוצעו במכללה מגוון של השתלמויות בתחומי בטיחות וגהות, חובות המעסיק כלפי עובדיו, שיווק ומינוף העסק וכו', זאת על מנת להעשיר ולהרחיב את הידע המקצועי של העוסקים בענף. כמו גם, יתקיימו במכללה ימי עיון שידונו בבעיות שאיתם מתמודדים המעסיקים בענף בשגרת היומיום.

המכללה מיועדת לכ-1,500 חברות בעלות הרישיון בענף ולכ-800 חברות שטרם הסדירו את רישיונם, באמצעות משרד התמ"ת.  אנשי ציבור וגופים שונים צפויים לשתף פעולה ולקחת חלק בתכנים הלימודיים. בהם ניתן למנות את לשכת עורכי הדין, המכללה הישראלית לאימון, בראשות דודי צמח, פרופ' אמנון כספי, לשעבר נשיא המכללה האקדמית צפת וכיום דיקאן התכנית למינהל עסקים במרכז האקדמי דן, וכן השופט (בדימוס) סטיב אדלר, נשיא בית הדין הארצי לעבודה לשעבר.  אדלר אף כיבד בנוכחותו את טקס הרמת הכוסית לפתיחת המכללה, שנערך ביום שלישי השבוע.

האם המכללה תפחית את הקנסות למעסיקים?

על פי מרכז המידע של הכנסת, קיים קושי באיתור נתונים על מספר עובדי הקבלן בישראל, אך הנתונים הקיימים מצביעים על כך שבישראל מועסקים לפחות כ-120 אלף עובדים בענף הניקיון, השמירה, האבטחה ומטפלות הבית. לרוב הם מועסקים באמצעות קבלני כוח אדם, וכמחציתם הנם עולים חדשים. על פי נתונים של איגוד לשכות המסחר, מדובר במעל 200 אלף עובדים.

20 אחוזים מהעובדים בשנת 2010 פנו לעמותת "קו לעובד" בטענה כי לא שולמו להם זכויותיהם. עוד לפי הנתונים, בין השנים 2007 ל-2010 מרבית פניות העובדים נגעו לאי תשלום שכר מינימום כחוק, שעות עבודה ומנוחה, חוק הגנת השכר, וחוק עבודת נשים.

בשנת 2009 הוטלו מעל 2,000 קנסות על מעסיקים שעברו על החוק בתחום הניקיון והשמירה, קנסות המסתכמים מלמעלה מ-24 מיליון שקלים.

חוק הגברת האכיפה של דיני עבודה שנכנס לתוקפו לפני קרוב לשנה, הביא גם הוא לקנסות רבים שהוטלו על מעסיקים בתחום. באופן כללי החוק נועד להגן בעיקר על האוכלוסיות החלשות של העובדים השכירים. מטרתו של החוק הוא להביא למיצוי זכויותיהם של העובדים ולאכיפת חוקי העבודה החלים עליהם.

ישנה נחיצות וחשיבות גבוהה בהקמת מכללה המלמדת והמעשירה את המעסיקים עובדי ניקיון בנושא דיני העבודה. ידיעת חוקי העבודה תחסוך קנסות גבוהים למעסיקים אלה, אולי תשפר את תדמיתם ושמם וכמובן תחסוך עוגמת נפש לעובדים. מעסיקים שישתתפו בהכשרה זו יוכלו למנף אותה גם לנושא גיוס עובדים: התחרות על מועמדים בתחום הניקיון והשמירה היא גדולה, וכן קיים קושי בשימור עובדים אלה, מאחר שעבודה זו נתפסת כעבודה זמנית. מעסיקים שיעברו את ההכשרה במכללה כזו יוכלו ליידע את המועמדים לעבודה כי הם עברו הכשרה בדיני עבודה וכך יוכלו "להבטיח" למועמדים כי הם ממלאים אחר החוקים. הדבר יהווה יתרון משמעותי בעיני המועמדים וכך הם יבחרו במעסיק זה ולא אחר.

היוזמה של הקמת המכללה מצביעה על נכונותם של מעסיקים אלה לשפר את הידע שלהם בדיני עבודה, כדי לעמוד בחוקים הרבים. ימים יגידו האם אכן מספר העברות יקטן.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה