על פי מחקר שבוצע לאחרונה באוניברסיטת אריזונה בארה"ב, שולחן העבודה, מכשירי הטלפון, הפקס, מכונת הצילום ושאר הציוד המשרדי, יכולים כולם להכיל יותר חיידקים מאשר תא השירותים משרדי (עד כדי כמה אלפי אחוזים יותר). שולחנות מלוכלכים ושאר הציוד המשרדי הוא זה שמעביר במשרד חיידקים ומחלות, בעיקר שפעת והתקררות.
ד"ר צ'רלס גברה, מיקרוביולוג באוניברסיטת אריזונה: "הרבה עובדים אוכלים ליד שולחן העבודה, מה שמייצר בקטריות שמצויות בקפיטריות bacteria-cafeteria. מהחיידקים הללו אפשר להפטר בקלות או לפחות לצמצם את הנזק באופן משמעותי באמצעות מטליות לחות המכילות חומר חיטוי אבל חשוב מכך, אפשר למנוע את היווצרות החיידקים באמצעות נהלי עבודה שמגדירים סביבת עבודה וסביבת אכילה באופן ברור."
כדי למזער את החשיפה לחיידקים ולשמור על סביבת עבודה כמה שיותר 'סטרילית', מציע ד"ר גברה ליזום מדיניות ארגונית שתכלול כללים ברורים לשמירה על ניקיון המשרד ועל בריאות העובדים.
אז כיצד שומרים על סביבת עבודה נקיה ונעימה?
- יש להימנע מאכילת מזון ליד השולחן (שוקולד, לחם… אפילו פירות וירקות). גם בשתיית מזון יש לשמור על ניקיון מרבי שכן אפילו שארית חלב בכוס יכולה להחמיץ ולהפוך למפגע.
- לשמור על שולחנות נקיים ומסודרים בעיקר לקראת סוף היום כדי לאפשר לצוות הניקיון לנקות את השולחן, המקלדת, הטלפון וכיו"ב בצורה כמה שיותר יסודית. המנקים מתקשים לנקות שולחנות מבולגנים ולעתים חוששים להפוך את הסדר ולכן הם 'מדלגים' על עמדות לא מסודרות.
- כדי לאפשר לעובדים לצאת להפסקות אוכל מסודרות, יש ליצור עבורם פינות אוכל ייעודיות. רצוי שאלו יהיו בחוץ (בחצר, על הגג או במרפסת) או לחילופין, בחלל גדול ומאוורר היטב.
- יש לפנות פחי אשפה בסוף כל יום עבודה (לפחות אחת ביום).
שמירה על סביבת עבודה נקייה משמע שמירה על סביבת עבודה נעימה ובריאה. זו השקעה משתלמת מכל הבחינות שכן מועמדים חדשים שמגיעים למקום עבודה במסגרת ריאיון עבודה שמים דגש על הנושא. הם אולי לא יקבלו החלטה אם לעבוד במשרד זה או אחר על סמך ניקיון וסדר בלבד, אבל זה עוד פרמטר שנכנס למטריצה שלהם כאשר הם צריכים לקבל החלטה ולבחור בין כמה חלופות.
ולסיום, כמובן שסביבת עבודה נקיה וסטרילית עד כמה שניתן מסייעת לכם להוריד את אחוז התחלואה (בעיקר בהיבט של מניעת הידבקות בחיידקים ומחלות עונתיות, בין העובדים), מה שבא לידי ביטוי בירידה במספר ימי המלחה ומוביל בסופו של דבר לעלייה במוטיבציה ולגידול בתפוקה ובאיכות. השקעה בסביבת עבודה נקיה היא השקעה משתלמת לטווח הארוך.