"יש אצלנו הברזות, אבל אין בעיות משמעת. אני עוסקת בגיוס ומיון עובדים...

"יש אצלנו הברזות, אבל אין בעיות משמעת. אני עוסקת בגיוס ומיון עובדים לא רגילים"

כך מספרת מירב גוטליב, אחראית כוח אדם ביחידה למעורבות חברתית באוניברסיטת ת"א. ראיון המעלה זווית אחרת על עולם העבודה

שיתוף
מירב גוטליב

מירב גוטליב, אחראית כוח אדם ביחידה למעורבות חברתית של אוניברסיטת תל אביב, ממונה על מיון גיוס עובדי מטה ליחידה וגם גיוס סטודנטים, העוסקים בפעילות ותרומה חברתית לקהילה תמורת מלגה. זהו אתגר לא פשוט, אך נושא המעורבות החברתית זורם היטב בעורקיה, ולראיה היא חוגגת כבר שמונה שנים במקום.

"לא מדובר בעובדים רגילים", היא מספרת, "כל מי שמגיע לכאן, החל מסטודנט וכלה במנהלת חשבונות – התרומה לחברה היא חלק מהנשמה שלו".

גוטליב, אם לשלושה ובעלת תואר שני ביעוץ ארגוני, בכלל הגיעה ליחידה לאחר עבודה של שנים במחלקת משאבי האנוש של פרטנר, סמל הון בעולם העסקים הישראלי. "בפרטנר הרווחתי פי שלוש ממה שאני מרוויחה כיום", היא אומרת. "ולמרות זאת, לאחר שהגעתי לצומת דרכים, קסמה לי התרומה החברתית. אני לא עובדת רק כדי שבסוף היום החברה תכניס לעצמה עוד מיליון דולר. זו עבודה באג'נדה אחרת לגמרי".  

תרומה לקהילה במקום פילוסופיה

היחידה למעורבות חברתית באוניברסיטת תל אביב היא הגוף המרכז של כל הפעילות החברתית בקמפוס. היחידה מרכזת את כל הפעילות ואת כל המידע אודות הפעילויות החברתיות המתקיימות בקמפוס, ומעבירה דיווח לוועדת תכנון תקציב של המועצה להשכלה גבוהה. לפי דו"ח זה מחליטה המל"ג כיצד לתקצב את היחידה. היחידה פועלת בכל שנה במסגרת של 30 תוכניות שונות ופועלת גם מול מחלקות קשרי קהילה בחברות שונות, קרנות ועמותות.

תוכנית המנהיגות לדוגמה, מעודדת סטודנטים שיש להם ניצוץ יזמי לפתח עסק בתחום החברתי. סטודנטים בפקולטות למשפטים, כלכלה ומנהל עסקים – מקבלים הכשרה המייעדת אותם לעבוד בלשכות הרווחה באזור תל אביב והמרכז, ולקבל יחידים או משפחות ולהעביר להם חינוך פיננסי. תוכנית גשר לאוניברסיטה כוללת הגעה לקהילה עצמה – למרכזים שונים שבהם קהילה מוחלשת. מלווים בני נוער במסגרת הלימודים בתיכון ומעבירים להם העשרה ותגבור לימודי.

"המטרה שלנו היא להתאהב בעולם הנתינה", אומרת גוטליב בהתלהבות, "כי זו נקודה שתביא לשינוי אצל אדם. סטודנט שמקבל אצלנו מלגה ומשתבץ בתוכנית התנדבות לפי בחירתו – גם אם הוא יגיע לעבוד באינטל, עדיין יישאר בו הרצון לתרום".

היחידה גם מקדמת הכרה אקדמית בפעילויות חברתיות מסוימות. "למה שסטודנטים לא יבחרו בקורס שמטרתו היא תרומה לקהילה ויקבלו עליו נקודות זכות אקדמיות, במקום שיקחו קורס בפילוסופיה יוונית?".

דרושה: מכוונות חברתית גבוהה

פרט לגוטליב, האחראית על מיון וגיוס כוח האדם, היחידה מורכבת ממנהלת המדור, עובדי מטה כמו הנהלת חשבונות ואחראי מחשוב, מנהלת מרכז ליעוץ ועידוד מעורבות חברתית, אחראי תחומים, רכזים לכל פרויקט וכמובן הסטודנטים. "אם לפרופסור מסוים יש רעיון לפעילות של הסטודנטים אך לא יודע איך להפעיל פרויקט – אז אנחנו בונים עבורו את הפרויקט".

מהם הקשיים בגיוס עובדים ליחידה?

בגיוס עובדי מטה אין קשיים, ויש לי אפשרות לברור. גם אחרי שקיבלתי 300 קורות חיים וקיימתי סדנאות מיון – אני מוכנה לעשות שוב את התהליך כדי למצוא את העובד הכי מתאים. לגייס סטודנטים זו אכן בעיה: הם לא קמים מוקדם בבוקר, הם לא תמיד בראש, יש להם בעיות התניידות או שפתאום הם נוסעים לחו"ל.. בעוד שאנחנו שוקדים על תוכניות לטווח הארוך, הם עדיין לא חושבים על השנה הבאה, ומתעוררים כשהם מגלים שהם צריכים מילגה. יש פרויקטים שיותר קל למשוך אליהם ויש פחות. לכן מטבע הדברים יש הברזות מפרויקטים, אבל יחד עם זאת לעולם לא נפטר סטודנט כי הוא לא ביצע את עבודת ההתנדבות שלו כמו שצריך. פשוט אין אצלנו דברים כאלה, כי רוח ההתנדבות היא באמת חלק מהותי ממי שמגיע אלינו. כמובן, שזה גם מכין אותם לשוק העבודה".

יש תחלופה גבוהה של עובדים?

"אצל עובדי מטה אין תחלופה גבוהה, סטודנטים כן. בדרך כלל פרויקטים הם שנתיים, וסטודנטים מוכנים להתחייב אך יש נטישות. ואז כמובן צריך לגייס גם באמצע הפרויקט".  

מה כולל תהליך הגיוס?

"ראיון טלפוני לבכירים, זימון לראיון אישי. לסטודנטים אני מקיימת סדנת מיון כדי לראות איך מתנהגים בקבוצה, כי לרוב הם יעבדו בקבוצות, אז יש צורך לבדוק כיצד הם יתנהגו בקרב בני נוער למשל".

באילו אמצעי גיוס את משתמשת?

"עובדי מטה רבים אנחנו מניידים מתוך האוניברסיטה, מפרסמים מודעות דרושים במדור להכוון תעסוקתי, שהיא כמו חברת השמה המחויבים לפרסם בחינם את הפניות שלנו. אני מפרסמת הרבה גם בשתי"ל, ששם גולשים אנשים בעלי מכוונות חברתית גבוהה. .בכוונה אני לא מפרסמת באתרי הדרושים הפופולאריים, אז אני אקבל מאות קורות חיים של אנשים שהתנדבות ותרומה לקהילה לא מדברת אליהם. לכן אני מפרסמת מודעות בעיקר באתרים המיועדים למען פעילות ושינוי חברתי, כמו "שתיל". מאוד חשוב לי שאלה יהיו אנשים עם מחויבות חברתית, אני לא מחפשת מנהל שיווק מחברת הייטק".

אילו פעילויות לשימור עובדים אתם מקיימים?

"בדיוק עכשיו חזרנו מפגישת אימון מטעם מכון אדלר. אנחנו מזמינים ארוחות, הרצאות, ועורכים סקר צרכים בקרב העובדים, המברר מה יעניין אותם לשמוע ביום העשרה ומה הם היו רוצים ללמוד. בנוסף, אחת לכמה זמן יוצאים לקהילה ומתחברים לשטח. גם מנהלת החשבונות שלנו רוצה לדעת ולהכיר את החברה לה אנו תורמים ובה אנו פעילים. לאחר שרואים את המקום ועם מה האוכלוסייה מתמודדת, מחברים את המשמעות של העבודה לשטח. וזו זריקת מרץ משמעותית לעובדים. אז נכון, זה לא בונוס של 30 אלף שקל, אבל זה מזון לנפש. אנחנו צוות מטה של תשעה אנשים ויש אינטימיות שנבנית. קו שמנחה אותי בבחירת עובדים – איך הוא ישתלב עם הצוות. זה נשמע קלישאתי אבל זה בדיוק כמו איך אדם ישתלב במשפחה".

יש לך דוגמה לטעות בגיוס עובד?

"בהחלט. היה מקרה שהיינו לחוצים מאוד בגיוס עובדת מטה, ומרוב לחץ פשוט התפשרנו. יחד עם העובדה שהיא היתה בעלת ידע חברתי נרחב ומאוד מחוברת חברתית, ולמרות שעברה מבחן מיון במכון מיון –  הרגשנו לא שלמים עם הבחירה. ובאמת התברר שהעובדת היא אשה מאוד כוחנית, אגרסיבית וסוליסיטית, ואצלנו יש הרבה סיעור מוחות. בסופו של דבר היא עזבה בעצמה כי היא הרגישה שלא מוצאת את מקומה בצוות קטן ואינטימי בעל מטרה וחזון משותפים".

 לסיום מספרת גוטליב כי בקרוב היא מסיימת את תפקידה לטובת לימודי הסבה לעבודה סוציאלית ועבודה בתחום הטיפולי, שלדבריה מבחינה כספית התמורה היא נמוכה עוד יותר. לא כדאי לך לחזור לשוק העסקי ולהרוויח פי כמה וכמה? אני שואלת אותה, והיא משיבה: "זו התפתחות טבעית של עולם הסקרנות האישי שלי. אני אוהבת את תחום משאבי האנוש כי את יכולה שיהיה לך כסף ומוחות טובים, אך אם לא יהיו לך עובדים טובים ואם לא תפעלי כדי לשמר אותם – אפשר לזרוק את העסק לפח. אדם הוא יצור שמסקרן אותי ולכן אני נכנסת עוד לעומק באמצעות העבודה בתחום הטיפולי. בראיונות עומק אני תמיד מגיעה למחוזות הילדות של המועמד, וזו מבחינתי קריאת הכיוון שלי".

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה