לעובדים הסוציאליים נמאס: "5 שנות מאסר לתוקף עובד רווחה"

לעובדים הסוציאליים נמאס: "5 שנות מאסר לתוקף עובד רווחה"

בכנסת אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק ולפיה יושתו חמש שנות מאסר על אדם שיתקוף באלימות עובד סוציאלי. במשרד המשפטים מתנגדים

שיתוף

לא פשוט להיות עובד סוציאלי בישראל. המשכורות ברצפה בדרך-כלל, הדימוי התעסוקתי שלהם ירוד וכאילו לא די בכך – גם בינם לבין עצמם הם חלוקים בדרכי ניהול המאבק הארגוני המתמשך שלהם.

לא זו בלבד. לאחרונה החלו עובדים סוציאליים להיות חשופים לאלימות מצד מטופלים, מקרים שהלכו והחמירו בתדירותם ובקיצוניותם.

אי לכך, בשבוע שעבר אושרה בכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק ולפיה יושתו חמש שנות מאסר על אדם שיתקוף באלימות עובד סוציאלי המטפל באדם במצב סכנה.

בתקופה האחרונה התרבו מקרי האלימות המופנים כלפי עובדי רווחה, כאשר ברקע אלו עומדים צעדי מחאה שנוקטים העובדים הסוציאליים בעקבות תקיפת בני משפחתה של עובדת בסוף השבוע שעבר בסכנין.

בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרו, לאור זאת, פה אחד את הצעת החוק של היו"ר ח"כ חיים כץ (ליכוד), ולפיה אדם אשר נקט באלימות כנגד עובד רווחה יוזהר תחילה. היה ויישנה המקרה, לא יורשה להיכנס עוד למחלקה ולא יקבל טיפול למשך תקופה שתיקבע בחוק.

במקרים בהם הוגשה תלונה במשטרה, ראשי מנהל המחלקה לשירותים חברתיים לאסור את כניסתו של התוקף והוא לא יורשה לקבל טיפול למשך חודש, ללא אזהרה מוקדמת.

בנוסף, אדם שיתקוף עובד חירום – ובכלל הגדרה זו גם רופא, אחות וחובש – המטפל באדם המצוי בסכנה "לשלמות הגוף", כלשון הוועדה, דינו מאסר חמש שנים.

בדיון נכחו מספר עובדים סוציאליים שהעידו כי הותקפו בידי מטופלים ובני משפחותיהם; דוד פרל מאפרת, תמי ברששת מפרדס חנה-כרכור ואלברט מור מכפר יונה הלינו על תחושת חוסר ביטחון בקרב המטפלים. "אם היו יודעים שאסור לתקוף עובד סוציאלי כמו שאסור לתקוף שוטר, היו נמנעים מכך", אמרה ברששת.

ח"כ כץ אמר בדיון: "נאלצתי, בגלל הגורמים הממשלתיים, להגיש הצעת חוק צמחונית ומקלה, ומשרד המשפטים רוצה להקל בה עוד. נתנחם בכך שיהא זה סדק בקיר בהחמרה עם אותם תוקפים שפוגעים בעובדי חירום".

ח"כ רחל אדטו (קדימה) מתחה ביקורת על עמדת משרד המשפטים: "מגנים על התוקפים ולא על הנתקפים. הוחמרה ענישת תוקפי רופאים ומורים, ואת העובדים הסוציאליים השאירו חשופים בצריח".

נציגות משרד המשפטים, עו"ד גבריאלה פיסמן ואביגיל סון, אישרו מנגד כי המשרד אכן מתנגד להצעת החוק כפי שהיא: "ההחמרה צריכה להיות פר מעשה ולא להינתן לסקטורים מסוימים בלבד. יש להרחיב את סמכויות המאבטחים במקומות מועדים לאלימות".

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה