ועדת הכספים אישרה השבוע, לקריאה שנייה ושלישית, הצעת חוק שתקנה את הזכות לקבלת קצבת זקנה, גם על עקרות בית שמלאו להן 65 שנים, בטרם נכנס לתוקפו התיקון לחוק הביטוח הלאומי המזכה עקרות בית בקצבה.
התיקון לחוק הביטוח הלאומי נכנס לתוקף ב- 1996 ועד היום, רק נשים שמלאו להן 65 לאחר למכן, נהנו ממנו. בסך-הכל ייהנו מיישום ההצעה החדשה 6,200 נשים.
יוזם החוק הוא יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה). לדבריו מדובר בתיקון עוול. "החוק שהתקבל ב- 1996 קובע שמי שהייתה עקרת בית עד גיל 65 תקבל קצבת זקנה, אך מי שעד מועד כניסת החוק לתוקף, לא עבדה, לא תקבל את הקצבה. הדבר אנו מתקבל על הדעת".
גפני סיפר על פנייה שקיבל מאישה שנולדה ב- 1926 ואף הייתה בארגון ההגנה לפני קום המדינה שאינה מקבלת קצבה, בעוד שחברותיה שנולדו לאחר 1931 מקבלות קצבת זקנה, כיוון שמלאו להן 65 אחרי כניסת החוק לתוקף ב- 1996. "זהו מצב אבסורדי שאינו יכול להימשך", אמר.
הסתייגות אחת משמעותית קיימת בחוק החדש, נשים מבוגרות המקבלות הבטחת הכנסה, תאלצנה לבחור בינה לבין קצבת זקנה בתוך שנה מיום תחולתו של החוק. היה ולא תבחר, ברירת המחדל תהיה המשך קבלת הבטחת ההכנסה לרבות ההטבות הנלוות המגיעות לאזרחים ותיקים (50% בתשלום על תרופות, הנחות בתחבורה הציבורית, פטור מלא מארנונה עבור דירה עד 100 מ"ר, הנחות בחשמל וטלפון ופטור מאגרת טלוויזיה).
בהינתן ותעבור הצעת החוק בקריאה שלישית במליאה, היא תיכנס לתוקף רק בינואר 2013.
גפני הביע תקווה, כי קבלת קצבת הזקנה לא תפגע באותן הטבות המגיעות לנשים אלו מתוקף חוק אזרחים ותיקים. "לא ייתכן לגרוע מזכויותיהן של נשים בגילאי 85 ויותר כגון הנחות בארנונה, בתחבורה הציבורית ועוד בגלל תיקון עוול גדול אחד ויצירת עוולות אחרות. מדובר בנשים מאוד מבוגרות שכבר התרגלו להטבות; חלק מקבלות קצבת שאירים ועתה יצטרכו לבחור בינה ובין קצבת הזקנה. יש לזכור שהחוק נועד לתקן עוולה, שחברותיהן הצעירות קיבלו קצבת זקנה" סיכם.