כל תפקיד, גם הבכיר, המרתק והמלהיב ביותר, עלול לגרום לעובד שממלא אותו להיקלע לתחושה של שחיקה ובעקבותיה לירידה חדה במוטיבציה.
ממחקר של חברת המחקרים האמריקאית גאלופ עולה, כי כ-76% מהעובדים חווים שחיקה בעבודה לפחות מדי פעם, וכ-28% מהעובדים טוענים כי הם שחוקים לעתים קרובות מאוד, או תמיד.
הסיכוי של עובדים שחווים שחיקה לעיתים קרובות, לקחת ימי מחלה ולהיעדר מהעבודה הינו גבוה בכ-63%, על פי המחקר של גאלופ, לעומת עובדים שחשים שחיקה לעיתים רחוקות יותר.
עוד עולה מהמחקר, כי האופן שבו העובדים חווים את עומס העבודה שלהם הוא בעל השפעה רבה ביותר על מידת השחיקה שלהם – הרבה יותר מאשר מספר שעות העבודה שהם עובדים.
האנטיתזה של שחיקה היא יציאה לחופשה. לנופש. והכוונה היא לחופשה שהעובד לא עובד במהלכה אלא חווה ניתוק מוחלט וגמור מהעבודה.
מחקרים רבים שבוצעו בארה"ב מצביעים על כך, שעובדים שנחים ויוצאים לחופשות הם עובדים פרודוקטיביים יותר.
נמצא, כי יציאה לחופשה מהווה גורם מכריע בהפחתת מתח, בסיוע למניעת שחיקה ולקידום איזון בין עבודה לחיים אישיים, על ידי כך שהיא מאפשרת לבלות יותר זמן עם המשפחה חברים קרובים.
עם זאת, המציאות היא, שרוב העובדים אינם יוצאים לחופשות לעתים קרובות מספיק ורבים אינם מנצלים את כל זמן החופשה בתשלום שהוקצב להם.
על פי מחקר מניעת חופשות שבוצע על ידי חברת אקספדיה, עובדים אמריקאים דיווחו שכל שנה הם מוותרים על ארבעה ימי חופשה בשנה מתוך מכסת ימי החופשה המגיעים להם, כאשר מספר ימי החופשה המגיעים להם בשנה הוא 15.
המשמעות, לדברי המחקר היא, שמדובר בקרוב לכחצי מיליארד ימי חופשה לא מנוצלים בשנה.
ממחקר אחר שבוצעו בארה"ב עולה, כי כ-60 אחוזים מהעובדים אינם מרגישים שיש להם איזון מתאים בין העבודה לחיים האישיים שלהם ומציינים כי אין להם זמן לדאוג לעצמם מבחינה בריאותית, תזונה ופעילות גופנית.
עבודה יום אחרי יום במשך שעות ארוכות והיעדר הפוגה מהעבודה עלולה להשפיע לרעה על בריאותו של העובד ובהמשך להשפיע לרעה על חיי המשפחה שלו.
ממחקר אחר שבוצע על ידי גוף רפואי עולה, כי חופשות מהעבודה למעשה מפחיתות את הסיכון למחלות לב.
החוקרים מציינים כי גברים שלא יצאו לחופשה במשך כמה שנים ברציפות היו בסיכון הגבוה בכ-30 אחוזים ללקות בהתקף לב לעומת גברים שלקחו חופשה לפחות שבוע בשנה.
עוד עולה מהמחקר, כי גם ויתור על זמן חופשה של שנה אחת עלול להיות קשור לסיכון מוגבר למחלות לב. מכון לחקר הלב בארה"ב מצא שמניעת חופשות עלולה להיות מסוכנת באותה מידה עבור נשים.
נשים שלקחו חופשה רק אחת לשש שנים או פחות, היו בסיכון גבוה כמעט פי שמונה ללקות במחלת לב כלילית או ללקות בהתקף לב מאשר אלה שלקחו לפחות שתי חופשות בשנה.
החוקרים ניסו לבדוק את השאלה, מה מניע את האמריקאים לעבוד שעות ארוכות כל כך ולקחת מעט חופשות.
הסבר אחד הוא שעובדים אמריקאים הם מכורים לעבודה. וורקוהולים. התקדמות בעבודה היא בסיסית לדימוי העצמי שלהם ולתדמית שהם אוהבים להקרין למעסיק ולעולם החיצון. יש עובדים שגאים בכך שהם לא לקחו חופשות בתשלום במשך שנים ארוכות.
בד בבד יש עובדים שמקבלים מהמעסיק מסר שאל להם להיות מחוץ לעבודה למשך פרקי זמן ארוכים.
אלא שמחקרים רבים מראים כי גישה זו הינה טעות שדווקא פוגעת בפרודוקטיביות. למעשה ניצול ימי חופשה משתלם בסופו של דבר לעובדים ולמעסיקים כאחד.
מחקר של SHRM מצא, כי עובדים שלוקחים את רוב ימי החופשה המגיעים להם או אף את כל ימי החופשה המגיעים להם בכל שנה, מתפקדים ברמות גבוהות יותר, הם פרודוקטיביים יותר ומרוצים יותר מעבודתם לעומת אלה שלא.