שיתוף

השנה האחרונה היתה שנת העבודה מהבית ברבים מאוד מהארגונים. כעת, עם היציאה מהקורונה, לא כל העובדים להוטים לחזור לעבוד מהמשרד כפי שהיה בטרם פרוץ המשבר.

במהלך השנה האחרונה נחשפו, עובדים וארגונים כאחד ליתרונות הרבים הגלומים בעבודה מרחוק, ורבים שוקלים כעת לעשות מעבר למודל היברידי קבוע.

מודל עבודה היברידי הוא מודל שבמסגרתו יש עובדים שעובדים מהבית, בעוד עובדים אחרים עובדים במשרד.

אפשר להחליט שקבוצת עובדים מסויימת תעבוד תמיד מהבית, בעוד שקבוצת עובדים אחרת תעבוד תמיד מהמשרד.

ואפשר לקבוע תחלופה בין שתי הקבוצות. שבוע אחד יעבדו עובדי הקבוצה הראשונה במשך שלושה ימים מהבית והקבוצה השנייה תעבוד יומיים מהבית, ובשבוע שלאחר מכן מחליפים.

אפשר גם להחליט על שבוע-שבוע. כלומר, כל שבוע קבוצה אחרת תעבוד מהבית. מחקר שנעשה בארה"ב העלה כי כ-73% מהעובדים מעדיפים את המודל של עבודה מהבית במשך כמה ימים בשבוע.

על פניו זה נשמע מאוד פשוט. אל שבפועל, הפעלת המודל ההיברידי של עבודה מהבית ומהמשרד אינה פשוטה כלל ויש כמה גורמים וכמה שיקולים שיש לקחת בחשבון, לרבות שיקולים של דיני עבודה.

ממחקר שנערך על ידי פירמת PwC עולה, כי כ-68 אחוזים מהמנהלים בארגונים בארה"ב סבורים שעובדים צריכים להיות במשרד לפחות שלושה ימים בשבוע כדי לשמור על התרבות הארגונית של החברה. ומנגד, כ-55 אחוזים מהעובדים מעדיפים להמשיך לעבוד מהבית לפחות שלושה ימים בשבוע.

הרעיון המרכזי שניצב בבסיס מודל המשאב האנושי ההברידי הוא הגמישות. ועם זאת, הגמישות הזאת עלולה להתקל במעצורים.

לכן יש 6 שיקולים בהיבט הארגון ו-3 שיקולים מנקודת המבט האישית של העובד, שיש לקחת בחשבון לפני שיוצאים לדרך עם המודל ההברידי.

6 השיקולים שיש לקחת בחשבון מנקודת המבט של הארגון:

1 שיקול אחד לדוגמה, הוא הצורך לבדוק לגבי כל אחד מהעובדים או התפקידים, מהי תדירות העבודה מהבית הרצויה.

2 שיקול שני הוא לגבי הצוותים שלגביהם הוחלט שהם יכולים להמשיך לעבוד מהבית: לגבי עובדים אלה, יש להחליט איך לקיים אינטראקציה בין חברי הצוות שכולם עבדים מהבית בלי לפגוע בתפוקה.

3 שיקול שלישי יהיה מהם הקריטריונים הספציפיים לגבי כל תפקיד ואיך ליישם אותו בצורה טובה מהבית. למשל, מה קורה כאשר חלק מחברי הצוות מעוניינים להמשיך לעבוד מהבית וחלק אחר מעוניין לעבוד במשרד.

4 השיקול הרביעי מתיחס לבחינה מדוקדקת של כל עובד בארגון, ולהחלטה האם עובד ספציפי יכול לעבוד מהבית או שמא עליו לעבוד רק במשרד. כלומר מהם השיקולים לגבי כל עובד האם הוא יכול או לא יכול לעבוד מהבית.

5 שיקול חמישי הוא באיזו מידה צריך כל אחד מהעובדים לשתף פעולה עם אחרים בעת שהוא (וגם הם) עובד מהבית.

6 השיקול השישי הוא באיזו מידה עובד מהבית שעובד מול עובדים במשרד, צריך להחליף איתם מידע ובאיזו מהירות (בתוך איה פרק זמן).

3 השיקולים שיש לקחת בחשבון ביישום מודל העבודה ההיברידי, מנקודת המבט של העובד:

1 איך העובד מרגיש כאשר הוא עובד מהבית לעומת איך הוא מרגיש בעבודה במשרד.

2 האם עובדים ספציפיים חשים מנותקים מהחברה בעת שהם עובדים מהבית, או חוששים שלא יעמדו בעומס העבודה.

3 האם לכל עובד ברורים הכללים לגבי האסטרטגיה של הארגון ולגבי תפקידו הספציפי בתוכה ותחומי האחריות שלו.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה