יש לא מעט חברות שניתן לראות בהן פער בולט, עמוק וחסר פרופורציות בחלוקת השכר בין ההנהלה הבכירה (המנכ"ל והסמנכ"לים), לבין שאר העובדים והמנהלים בדרגות נמוכות יותר כולל הכישרונות המובילים.
מדובר בפער שקיים בלי קשר למצבה הכלכלי של החברה, כלומר גם כאשר החברה במצב כלכלי מצויין וגם כאשר היא במצב כלכלי רע.
אי התאמה כזו, המתאפיינת לרוב במשכורות בכירים גבוהות באופן לא פרופורציונלי, גם בזמנים מאתגרים כלכלית, תוך הטלת מגבלות תקציביות מחמירות על עובדים ומנהלים בדרגים נמוכים יותר, מעוררת חששות לגבי הוגנות ושוויון בתוך הארגון.
חוסר המידתיות בתגמול מטפח סביבת עבודה שבה הרווחה הפיננסית של ההנהגה הבכירה נראית מנותקת מהתנאים הכלכליים איתם מתמודדים שאר העובדים והמנהלים.
פרקטיקות כאלה עלולות להוביל לאי שביעות רצון, להפחתת מוטיבציה ולקושי בשימור עובדים בעלי ביצועים גבוהים, מה שעלול לפגוע בהצלחת הארגון וההרמוניה הכוללת.
יתרה מכך, לפער משמעותי ולא פרופורציונלי בשכר ובהטבות בין מנהלים בכירים (מנכ"ל, סמנכ"לים) לבין העובדים בחברה, עלולות להיות השלכות על מוטיבציית הטלנטים ועל ההצלחה הכוללת של החברה בטווח הארוך.
להלן 9 השלכות שעלולות להיות לפער גדול וחסר פרופורציות בין שכר ההנהלה הבכירה לבין שכר יתר העובדים והמנהלים:
1 ירידה במוטיבציה וירידה במורל:
פערי שכר רחבים עלולים להוביל לירידה במוטיבציה בקרב עובדים, בפרט כאשר הם חווים את מערכת התגמול כלא הוגנת.
כאשר עובדים מוכשרים מרגישים שהמאמצים שלהם אינם מתוגמלים כראוי בהשוואה למנהלים בכירים, זה יכול לגרום לירידה במורל ובשביעות רצון בעבודה.
2 אתגרי שימור:
טלנטים בעלי ביצועים גבוהים עשויים לחפש הזדמנויות במקומות אחרים אם הם רואים שתרומתם לא מוערכת.
שימור כישרונות מובילים הופך למאתגר כאשר הם רואים פער משמעותי בתגמול בין התפקידים שלהם לאלה בדרג המנהל.
3 השפעה שלילית על דינמיקת צוות:
פערי שכר עלולים ליצור מתח וטינה בקרב חברי הצוות. זה יכול להשפיע לרעה על שיתוף הפעולה ועבודת הצוות, מכיוון שעובדים עשויים להרגיש פחות נוטים לתרום את מיטב מאמציהם כאשר הם רואים חלוקה לא שוויונית של תגמולים.
4 מחוברות מופחתת של עובדים:
עובדים המחוברים יותר לארגון, נוטים יותר להיות פרודוקטיביים ומחויבים לעבודתם.
פער גדול בשכר בין העובדים להנהלה הבכירה עלול להוביל להפחתת רמות המחוברות, מכיוון שעובדים עלולים להטיל ספק בהתאמת המטרות האישיות שלהם עם יעדי הארגון.
5 השפעה לרעה על התרבות הארגונית:
תרבות של הוגנות ושוויון היא חיונית לסביבת מקום עבודה חיובית. כשיש פערי שכר משמעותיים, זה יכול לשחוק את תחושת ההגינות, ולהוביל לתרבות רעילה שבה אמון ושיתוף פעולה נפגעים.
6 פגיעה בחדשנות וביצירתיות:
עובדים מוכשרים הם לרוב מקור לחדשנות ויצירתיות בארגון. כאשר הם מרגישים לא מוערכים (באמצעות שכר והטבות), הנכונות שלהם לתרום רעיונות חדשניים עלולה להצטמצם, ולהשפיע לרעה על יכולתה של החברה להסתגל ולשגשג בסביבה עסקית דינמית.
7 פגיעה במיתוג מעסיק:
פערי שכר מופרזים עלולים למשוך תשומת לב שלילית מצד מועמדים פוטנציאליים.
בעידן שבו מודגשת אחריות חברתית, חברה בעלת נהלי תגמול לא הוגנים עלולה להתמודד עם סיכונים ואתגרים לגבי מוניטין המעסיק וכתוצאה מכך במשיכת כישרונות מובילים.
8 שחיקת עובדים:
עובדים מוכשרים שחשים שהם לא מתוגמלים כראוי על מאמציהם עלולים לחוות שחיקה.
תחושת חוסר השוויון עלולה להוביל להגברת רמות הלחץ ולירידה ברווחה הכללית, ולהשפיע לרעה על הביצועים האישיים והארגוניים כאחד.
9 קיימות עסקית לטווח ארוך:
שביעות רצון ומחויבות עובדים הם חלק בלתי נפרד מהקיימות ארוכת הטווח של העסק.
אם חברה לא תצליח להתמודד עם פערי השכר וההשלכות הנלוות לו, היא עלולה להתקשות לשמור על כוח אדם מיומן וחדור מוטיבציה, ולסכן את התחרותיות והצלחתה בטווח הארוך.
לסיכום, כדי להתמודד עם אתגרים אלו, ארגונים צריכים לשקול יישום מבני תגמול הוגנים ושקופים, עריכת סקירות שכר קבועות וטיפוח תרבות ארגונית שמעריכה ומכירה בתרומתם של כל העובדים.
התאמת התגמול לביצועים והבטחה שהפרשי שכר מוצדקים על ידי אחריות ומדדי שוק הם צעדים חיוניים בקידום כוח עבודה ומלא מוטיבציה.