שיתוף

חברות קטנות רבות מתקשות למצוא עובדים בעלי כישורים ייחודיים (טאלנטים), בעיקר משום שרוב הטלנטים מעדיפים בדרך כלל לעבוד בחברות הגדולות. הדעה הרווחת היא שהחברות הגדולות, ואפילו חברות בסדר גודל בינוני, יכולות להציע לעובדים מוכשרים שכר גבוה יותר, אפשרויות קידום והתפתחות, שחברות קטנות לא יכולות להציע. אלא שזה לא כל כך מדויק.

בכל מקרה, חברות קטנות זקוקות לעובדים מוכשרים. וכדי לגייס אותם, כדי לשכנע את העובדים המוכשרים ביותר לעבור אליהן, עליהן להציע לעובדים יתרונות שחברות גדולות לא יכולות להציע, ושלעיתים הם עדיפים על פני היתרונות שיש בעבודה בחברות הגדולות.

ברקע יש לזכור, שעבודה בחברה קטנה לא יכולה להתאים לכל אחד. חברות קטנות מתאימות יותר לאנשים שאוהבים שינויים תדירים, שלא יכולים לשבת בשקט במשך כמה שעות ביום בחוסר מעש, שזקוקים לעבודה באווירה של התחדשות ונהנים מהאתגר שמציבות להם תפניות חדות, מהסוג שלעיתים קרובות יכולות להתרחש בעסקים קטנים.

אם כן, יש כמה יתרונות ברורים שחברות קטנות יכולות להציע כדי לגייס עובדים מוכשרים:

1. סביבת עבודה ידידותית ומשפחתית: היתרון החשוב והבולט ביותר של חברות קטנות הוא האווירה המשפחתית יחסית שבה מתנהלת החברה. כולם מכירים את כולם, אין כמעט היררכיה, אין בירוקרטיה, ולכל עובד יש אפשרויות אינסופיות לבטא את הכישורים והיצירתיות שלו. למעשה, חברה קטנה זקוקה לאנשים שהם "ראש גדול". עובדה זאת מתאימה מאוד לעובדים מוכשרים, שכן בדרך כלל הם נוטים להיות דעתניים, עצמאיים, אוהבי חופש פעולה, ומעדיפים למלא את תפקידם בדרך הייחודית להם. עבודה בסביבת עבודה משפחתית מאפשרת להם לבטא את היצירתיות שלהם וליזום פרויקטים שלא היו יכולים ליזום בחברות גדולות, מפאת הבירוקרטיה.

2. תפקיד רחב יותר ויותר סמכויות: בחברה קטנה, הגדרת התפקיד של כל עובד כוללת תחומי אחריות נרחבים הרבה יותר מאשר הגדרת התפקיד של עובד מקביל בחברה גדולה. למעשה, פעמים רבות ממלא עובד בחברה קטנה תפקיד שבחברה גדולה ממלאים אותו חמישה ואפילו ששה עובדים. פרט לעניין הרב יותר שתפקיד רחב יותר יכול להציע לעובדים מוכשרים, התפקיד הרחב יותר מעניק לעובד בחברה הקטנה הרבה יותר ניסיון, התנסויות בתחומים שלא היה נחשף אליהם בחברה גדולה, הם יכולים להתבלט הרבה יותר בענף בו הם עובדים, ולא פחות חשוב: קורות החיים שלו הופכים עשירים הרבה יותר, בתוך פרק זמן קצר יחסית.

3. התמחות מהירה: מעצם העובדה שבחברה קטנה אין יותר מטלנט אחד (או מקסימום שניים) שמבצעים את אותו תפקיד, הרי שבתוך זמן מאוד קצר העובד הופך למומחה בתחום התפקיד אותו הוא ממלא. האחריות המוטלת עליו מאלצת אותו ללמוד מהר מאוד את התפקיד ולהבין את כל התחומים המשיקים לתפקיד שלו.

4. קידום מהיר יותר לעומת חברות גדולות: אמנם, חברות קטנות לא יכולות להציע קידום משמעותי על פני קשת גדולה מאוד של תפקידים ודרגי ניהול. לעומת זאת, הן יכולות להציע לעובד להתקדם מהר מאוד בסולם הניהול, כמו גם בסולם התפקידים המקצועי. המפתח לקידום כזה נובע מהענקת הסמכויות הנרחבת הרבה יותר (עליה דובר בסעיף 2) לעומת אלו שהם היו יכולים לקבל בחברות גדולות.

אשר לקידום ניהולי, מעצם העובדה שבחברה קטנה אין הרבה עובדים, הרי שגם אין בה הרבה מנהלים. ניתן לחלק את החברה לצוותים קטנים יחסית, שכל אחד מהם מונה מספר קטן של עובדים, כשבראש כל צוות ממונה מנהל צוות. עובד בחברה קטנה יכול להתמנות לתפקיד מנהל צוות מהר יותר מאשר בחברות גדולות, ולקבל מגוון רחב יותר של סמכויות ותחומי אחריות.

5. תהליכי אישורים תקציביים קצרים יותר: אם בחברות גדולות כל יוזמה חדשה של עובד דורשת תהליך מסורבל וארוך של קבלת אישורים, הרי שבחברה קטנה כל עובד יכול להציע יוזמה חדשה ואם ימצא לכך תקציב, הרי שתהליך קבלת האישורים יהיה קצר ומהיר.

6. קבלה מהירה למשרה נחשקת: בעוד שבחברות גדולות יש תחרות רבה על משרות נחשקות שנפתחות, והתחרות כרוכה לעיתים בהרבה מאוד פוליטיקה פנים ארגונית, הרי שבחברה קטנה, ברגע שנפתחה משרה שעובד מסוים מאוד רצה בה, הוא יכול לקבל את התפקיד בתוך זמן קצר יחסית. התחרות על כל משרה קטנה בהרבה, והודות להיכרות הקרובה עם המנהלים הישירים והעקיפים שלו, הם יודעים שיש לו את הכישורים הנדרשים.

7. קידום מהיר יותר בשכר: אין ספק שבחברות קטנות השכר מלכתחילה נמוך יותר מאשר בחברות גדולות. אבל העלייה בשכר יכלה להיות מהירה יותר, לעומת חברות גדולות, בהן עובדים בתחילת דרכם צריכים להמתין זמן רב מאוד עד לקבלת ההעלאה הראשונה.

8. יותר יצירתיות וחדשנות, פחות שגרה שוחקת: בעוד שבחברות גדולות, עובדים נדרשים לבצע במשך הרבה מאוד זמן את אותה עבודה בדיוק ולהקלע לשגרה שוחקת ואף לשעמום, בחברה קטנה הכול זז ומשתנה מהר יותר. כתוצאה מכך, עובדים בחברות קטנות, שאוהבים שינויים וחידושים, זוכים לביטוי מלא יותר של היצירתיות שלהם ושל הצורך שלהם לחדש ולרענן את עבודתם, לעומת המקבילים להם בחברות גדולות.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה