השימוש הגובר בבינה מלאכותית ובאוטומציה בתהליכי משאבי אנוש, מציב אתגרים אתיים ואף משפטיים בפני מנהלי משאבי אנוש.
כלים המבוססים על בינה מלאכותית נמצאים בשימוש עבור סינון קורות חיים, בחירת מועמדים, הערכות ביצועים ופונקציות משאבי אנוש אחרות.
עם זאת, טכנולוגיות אלו עלולות לכלול הטיות ואפליה אם אינן מוגדרות כראוי.
מנהלי משאבי אנוש חייבים לבצע הערכות מדויקות וביקורתיות לגבי ההשלכות האתיות של בינה מלאכותית ואוטומציה, לקבוע קווים מנחים ליישום שלהם ולהבטיח שקיפות והוגנות לאורך תהליכי משאבי אנוש כדי למנוע נזק פוטנציאלי ולקיים סטנדרטים אתיים.
להלן 7 צעדים שעל מנהל משאבי האנוש לנקוט כדי להימנע משימוש לא אתי בבינה מלאכותית ואוטומציה:
1 לקבוע קווים מנחים וכללים אתיים:
יש להגדיר הנחיות אתיות ברורות ומקיפות המתארות את העקרונות והערכים של הארגון, שינחו את השימוש בבינה מלאכותית ואוטומציה בתהליכי משאבי אנוש. הנחיות אלו צריכות להדגיש הוגנות, שקיפות, שמירה על פרטיות והמנעות מוחלטת מאפליה.
2 לבצע ביקורת לגבי הטיות:
יש לבדוק באופן קבוע את האלגוריתמים של הבינה המלאכותית ושל מערכות האוטומציה המשמשות בתהליכי משאבי אנוש, כדי לזהות ולהפחית הטיות או תוצאות מפלות.
יש לבצע הערכה של מקורות הנתונים, של האלגוריתמים ושל תהליכי קבלת ההחלטות, כדי להבטיח הוגנות ודיוק בבחירת מועמדים, בהערכות הביצועים ובתפקידים אחרים של משאבי אנוש.
3 להבטיח שמירה על פרטיות ואבטחת נתונים:
יש ליישם אמצעי אבטחת מידע חזקים לצורך שמירה על פרטיות הנתונים, במטרה להגן על נתוני העובדים מפני גישה בלתי מורשית, הפרות כללים ושימוש לרעה במידע. יש להיצמד לתקנות הגנת המידע ולקבוע פרוטוקולים לאנונימיזציה והצפנת נתונים.
4 לספק לעובדים ולמועמדים הסברים בשקיפות:
יש לוודא שלעובדים ולמועמדים לעבודה ניתנים הסברים בשקיפות מלאה על אופן השימוש בבינה מלאכותית ובאוטומציה בתהליכי משאבי אנוש.
יש לתקשר בצורה ברורה את המטרות, השיטות וההשלכות הפוטנציאליות של קבלת החלטות המבוססות על בינה מלאכותית כדי לבנות אמון ולהפחית חששות.
5 לפקח על החלטות הבינה המלאכותית ולהתערב במקרים בהם נראה שהיתה הפרה של הכללים האתיים:
יש לשמור שיתבצע פיקוח על ידי בני אדם, תוך התערבות בהחלטות קריטיות בתחום משאבי אנוש.
הבינה המלאכותית והאוטומציה יכולות לסייע רבות בייעול תהליכים, אבל נדרשים שיקול דעת ומומחיות של בני אדם לנושאים מורכבים ורגישים.
מנהלי משאבי האנוש צריכים לשמור על היכולת לבדוק את החלטות האלגוריתמים ולעקוף (לשנות) אותם בעת הצורך.
6 ניטור וביקורת שוטפים:
יש לבצע מעקב רציף אחר הביצועים וההשפעה של מערכות הבינה המלאכותית והאוטומציה בתהליכי משאבי אנוש.
לשם כך יש לערוך ביקורות סדירות במטרה להעריך את יעילותן, לזהות הטיות או סיכונים פוטנציאליים ולבצע את ההתאמות או השיפורים הנדרשים.
7 לקדם אוריינות אתית של בינה מלאכותית:
יש לטפח תרבות ארגונית של אוריינות בנושא בינה מלאכותית אתית, בתוך מחלקת משאבי אנוש ובארגון כולו.
יש ללמד את עובדי מחלקת משאבי אנוש לגבי ההשלכות האתיות, המגבלות והסיכונים הפוטנציאליים הקשורים לבינה מלאכותית ואוטומציה.
כמו כן, יש לעודד דיונים על שיקולים אתיים ולקדם שימוש אחראי בבינה מלאכותית.
ביצוע צעדים אלה מאפשר למנהלי משאבי האנוש לנקוט אמצעים יזומים, כדי להבטיח שימוש אתי בבינה מלאכותית ובאוטומציה בתהליכי משאבי אנוש.
שמירה על הגינות, שקיפות ופרטיות, מאפשרת לארגונים למנף את מערכות הבינה המלאכותית והאוטומציה לצורך שיפור פעולות משאבי אנוש תוך שמירה על סטנדרטים אתיים ושמירה על זכויות העובדים.