בין הכלים שעומדים לרשות מנהלי משאבי אנוש ניתן למצוא כלי שהינו רב עוצמה למינוף נתונים וניתוחם, כדי להניע קבלת החלטות אסטרטגיות, לשפר את הביצועים הארגוניים ולשפר את חווית העובדים.
מדובר באנליטיקה של משאבי אנוש, המכונה גם אנליטיקה של כוח אדם.
זהו תהליך של איסוף, ניתוח ופירוש נתונים הקשורים לכוח העבודה שמיועד להניע קבלת החלטות מושכלות ויוזמות משאבי אנוש.
ניצול כוחו של ניתוח הנתונים מאפשר לארגונים לקבל תובנות חשובות לגבי כוח העבודה שלהם, לזהות תחומים לשיפור, וליישם יוזמות ממוקדות כדי להביא לתוצאות חיוביות.
זה כרוך בשימוש בנתונים כדי לקבל תובנות לגבי היבטים שונים של כל מהלך חיי העובד בארגון, לרבות גיוס, ניהול ביצועים, מחוברות, שימור, פיתוח מקצועי ועוד.
להלן 6 היבטים של אנליטיקה של משאבי אנוש ואיך ניתן להשתמש בה ביעילות:
1 איסוף נתונים:
השלב הראשון באנליטיקה של משאבי אנוש הוא איסוף נתונים רלוונטיים ממקורות שונים בארגון, לרבות מערכות מידע משאבי אנוש, מערכות ניהול ביצועים, פלטפורמות גיוס, סקרי עובדים ומקורות נוספים.
נתונים אלה עשויים לכלול מידע דמוגרפי, מדדי ביצועים, רשומות הדרכה, משוב עובדים ועוד.
2 ניתוח הנתונים:
לאחר איסוף הנתונים, הם מנותחים באמצעות שיטות סטטיסטיות וניתוח תחזיות כדי לגלות דפוסים, מגמות ותובנות.
ניתוח זה עשוי לכלול זיהוי גורמים המשפיעים על תחלופת עובדים, ניבוי צורכי כישרונות עתידיים, הערכת יעילותן של תוכניות הכשרה והבנת הגורמים להגברת מחוברות עובדים.
3 פרשנות ותובנות:
את הנתונים המנותחים מפרשים לאחר מכן כדי לחלץ תובנות הניתנות לפעולה באופן שיהיו מתואמות עם אסטרטגיות משאבי אנוש.
תובנות אלו עשויות לסייע למנהלי משאבי אנוש לזהות תחומים לשיפור, לתעדף יוזמות ולהציע המלצות מבוססות נתונים כדי לתמוך ביעדים ארגוניים.
4 קבלת החלטות אסטרטגיות:
אנליטיקה של משאבי אנוש מאפשרת למנהלי משאבי אנוש לקבל החלטות מושכלות יותר לגבי אסטרטגיות בתחומים שונים של ניהול משאבי אנוש.
לדוגמה, זה יכול לעזור לייעל את אסטרטגיות הגיוס על ידי זיהוי ערוצי הסורסינג היעילים ביותר או לשפר את שימור העובדים על ידי זיהוי גורמים התורמים לתחלופה.
התאמת יוזמות משאבי אנוש ליעדים העסקיים מאפשרת לארגונים לייצר תוצאות טובות יותר ולשפר את הביצועים הכוללים.
5 ניטור והערכה:
אנליטיקה של משאבי אנוש כרוכה במעקב והערכה מתמשכים אחר מדדי משאבי אנוש ומדדי ביצועים כדי לעקוב אחר התקדמות, למדוד את ההשפעה של יוזמות משאבי אנוש ולהתאים אסטרטגיות לפי הצורך.
ניתוח שוטף של הנתונים ומעקב אחר מדדי מפתח מאפשרים למנהלי משאבי אנוש לזהות מגמות לאורך זמן, לזהות תחומים בעייתיים שיש לשפר ולבצע התאמות יזומות כדי לייעל את התוצאות.
6 ניתוח תחזיות:
טכניקות מתקדמות של ניתוח משאבי אנוש, כגון ניתוח תחזיות, מאפשרות למנהלי משאבי אנוש לחזות מגמות עתידיות בנושא כוח אדם ולקבל החלטות יזומות כדי להפחית סיכונים או לנצל הזדמנויות.
לדוגמה, ניתוח תחזיות יכול לעזור לצפות מחסור עתידי בטלנטים ובבעלי מיומנויות, לזהות סיכונים בקליטת עובדים חדשים ולצפות את ההשפעה של שינויים מסוימים על הדמוגרפיה של כוח העבודה.