שיתוף

ענני המיתון שכבר נראים בעולם, הולכים ומאיימים לכסות את שמי שוק העבודה בישראל, וכבר ניתן לראות ניצנים ראשונים של השפעת המיתון.

השאלה הגדולה מבחינת הארגונים שממוצבים יחסית היטב לקראת תקופות של מיתון היא, האם זוהי תקופה טובה לרכישות ומיזוגים.

במילים אחרות, מהי מידת הכדאיות לביצוע עסקאות של רכישות חברות או מיזוגים בין חברות, בתקופות של מיתון, כאשר המשמעות המוחשית ביותר היא ההשפעה על העובדים.

כידוע, הצלחה של מיזוג או רכישה תלויה באופן כמעט גורף במידת שביעות הרצון של העובדים ובהצלחתם להשתלב בחברה הממוזגת.

למעשה, לדרך שבה מקבלים העובדים את שינויים הנובעים מהמיזוג או מהרכישה, יש השפעה גדולה מאוד, וברוב המקרים גדולה יותר מהאופן שבו המשקיעים מקבלים את העסקאות הללו.    

המשמעות בפועל היא, שמיזוגים או רכישות שגורמים לעובדים לעזוב את החברה הממוזגת או להישאר בה חסרי מוטיבציה, חסרי שביעות רצון ומנותקים רגשית מהחברה, הם מיזוגים ורכישות שברוב המקרים נדונים לכישלון.  

מכיוון שכך, הצלחתם של המיזוגים והרכישות תלויה במידה רבה במנהלי משאבי האנוש ובדרך שבה הם מנהלים את נושא המשאב האנושי כחלק מהעסקה הכוללת.

אם כן, מהי השפעת המיתון על כל הנתונים הללו. ברמה העקרונית ניתן לומר שתקופות של מיתון יכולות ליצור הזדמנויות טובות למיזוגים ורכישות.

ראשית, כאשר יש האטה כלכלית, חברות רבות עלוות להגיע למצב שבו הן צריכות להאבק על המשך קיומן הכלכלי וחלקן יהיו מעוניינות להתמזג עם חברות חזקות יותר או להירכש על ידן, כדי להמשיך להתקיים ולא לסגור את החברה.

שנית, בתקופות של מיתון, הערכות השווי של החברות נמוכות יותר. לכן החברות הרוכשות נמצאות במצב בו קל להן יותר לרכוש חברות אחרות במחיר מופחת, דבר שהופך את העסקה לאטרקטיבית ומשתלמת יותר.

בה בעת, חשוב לקחת בחשבון שאמנם מיזוגים ורכישות יכולים לסייע לחברות לצלוח את תקופת המיתון, אבל הם גם טומנים לא מעט סיכונים, לחברה הרוכשת והנרכשת כאחד.

להלן 6 סיכונים הטמונים בביצוע רכישות ומיזוגים של חברות בתקופות של מיתון:

1 סיכוני אינטגרציה של עובדים כמו גם סיכוני אינטגרציה של קווי מוצרים ושירותים:

שילוב שתי חברות עלול להיות מאתגר מאוד בהיבט של המשאב האנושי, וכתוצאה מכך גם בהיבט של שילוב המוצרים והשירותים של שתי החברות. לכן, שלב האינטגרציה עלול להמשך זמן רב יותר ממה שתוכנן תחילה. בתקופות מיתון, העיכובים עלולים להיות רבים יותר.

2 חוסר יציבות פיננסית:

בעת מיתון, כמעט כל החברות, בין אם הן חזקות או חלשות יותר, מתמודדות עם חוסר יציבות פיננסית. אותו חוסר יציבות מקשה על הערכת השווי האמיתית של שתי השותפות לעסקה.

יש צורך בהערכת שווי אמיתית ומדויקת כדי שניתן יהיה לקבוע את מחירה הנכון של החברה שנרכשה.

3 ירידה בביקוש למוצרי או שירותי החברות:

ירידה בביקושים למוצרים או לשירותים של החברות, המתרחשת בגלל המיתון, עלולה להוביל לירידה בהכנסות וברווחיות של שתי החברות.

המשמעות היא שהחברה הנרכשת עלולה להיות פחות אטרקטיבית עבור הרוכשת לעומת מצבים שאינם תקופות של מיתון.

גם במיזוג בין שתי חברות שוות ערך שמנסות לשלב כוחות כדי לשרוד יחד את המיתון, עלול להיווצר מצב בו החברה הממוזגת לא תצליח למצות את הסינרגיה שהיתה קיימת טרם המיתון.

4 סיכונים לעובדים:

מיזוג או רכישה של חברה בזמן מיתון עלולים (ברוב המקרים) לגרום לפיטורי עובדים. פיטורים כאלה עלולים לפגוע במורל העובדים שנותרים בחברות ובד בבד ליצור בעיות משפטיות כמו גם בעיות של יחסי ציבור.

5 מכשולים רגולטוריים:

מיתון כלכלי עלול להוביל למצב בו בשוק נותרות מעט מאוד חברות. כאשר שתיים מהנותרות רוצות להתמזג, או אחת מהנותרות רוצה לרכוש חברה אחרת שפועלת באותו שוק, עלול להיווצר מצב בו המדינה תקשה על אישור העסקאות בין חברות שהן דומות מאוד בתחומי העיסוק שלהן, מחשש שהמיזוג יצור מונופול.

6 הבדלים עמוקים מדי בין התרבויות הארגוניות:

מיזוג בין חברות שהתרבויות הארגוניות שלהן שונות מהותית זו מזו, עלול להוביל למצב בו ההבדלים התרבותיים לא יאפשרו לחלק מהעובדים או אף לרובם, להשאר בחברה הממוזגת, ומכאן קצרה הדרך לכישלון המיזוג או הרכישה.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה