שיתוף

בין כל מבחני ההתאמה הנערכים למועמדים לעבודה, הראיונות, וסריקות הרקע, יש מרכיב אחד שיכול לתת תמונה טובה מאוד לגבי מידת ההתאמה של המועמד שעומד מולכם, לגבי מידת הרצינות שלו ולגבי הסוגייה האם הוא הגיע לתקופה קצרה עד שימצא משהו טוב יותר, או שההתענינות שלו בחברה שלכם היא אמיתית וכנה.

המרכיב המהותי הזה הוא שאלות המרואיין את המראיין. כאשר שאלות המראיין מגיעות לסיומן, זה הרגע שבו המועמד נבחן, האם יהיו לו שאלות משל עצמו, או שהוא יסתפק בלהשיב על שאלות המראיין.

מועמד ששואל הוא מועמד רציני

מועמד שואל את המראיין שאלות (מעבר לשאלות הרגילות של תנאי עבודה, שכר הטבות וכו) הוא לא נודניק. שאלות ענייניות מעידות על כך שהוא הכין שיעורי בית, הגיע מוכן, ויודע מה לשאול.

שאלות רציניות מעידות על כך שהמועמד למד את החברה טרם הגיעו לריאיון. וכעת הוא מגיע מוכן, ומביע עניין אמיתי בתחום העיסוק של החברה ובחברה עצמה, בשיטות בהן מתבצעת הפעולות שיהיה עליו לבצע במסגרת תפקידו בחברה וכד.

כל אלה מעידים על כך שלפניכם מועמד רציני שהגיע לטווח ארוך, מתכוון לתרום לחברה ממרצו וכזה שהחברה תרצה להעסיק אותו על פני זמן.

לעומת זאת, כאשר המועמד אומר שהכול ברור ואין לו שאלות, יתכן מאוד שלפניכם מועמד לא רציני שלא ברור כמה זמן הוא ירצה בכלל להמשיך לעבוד בחברה.

להכין מראש את התשובות

יתרה מכך, גם אם לא הצבתם למועמד את האתגר ולא הצעתם לו לשאול שאלות, יתכן שהוא (או היא) ישאל בכל זאת שאלות לגבי התפקיד והחברה. לכן חשוב מאוד להיות מוכנים לקראת שאלות המועמד, כלומר, להתכונן מבעוד מועד ולהגיע עם התשובות המלאות מוכנות מראש.

 אם כך, אילו שאלות עשוי המועמד שלכם לשאול אתכם בתום ריאיון העבודה:

1 איך אני יכול להרשים אותך: המועמד מבקש בכך לדעת מהם הדברים הנדרשים ממנו, מעבר לדרישות היומיומיות הכרוכות בתפקיד. הוא רוצה לדעת מהם הדברים שבעיניך, המראיין, (ובעיני הנהלת החברה) יהוו את מרכיב ה'וואו'. כלומר מהם הדברים שיגרמו לו לבלוט לטובה ולהצטיין.  אילו תכונות, יכולות וידע יכולים לקדם אותו בתוך הארגון; איך הוא יכול לסייע בדרך הטובה ביותר לקידום הארגון, ומהי למעשה הדרך הנכונה להתנהל בתוך הארגון כדי להגיע רחוק.

2 אילו אתגרים עומדים בפני עובדים חדשים בארגון: שאלה זו מעידה על כך שהעובד רוצה לדעת מהם האתגרים הכרוכים בתרבות הארגונית, בלוגיסטיקה, ובהתנהלות החברה והתנהלות העובדים בתוכה עליו, ועם מה למעשה הוא צפוי להתמודד כדי להשיג את היעדים שהוצבו בפניו.

3 מה טיבה של סביבת העבודה בארגון: שאלה זו מיועדת לאפשר למועמד להבין מה עליו לעשות כדי להשתלב טוב יותר בחברה, בסביבת העבודה ובתרבות הארגונית. זאת ועוד, בשאלה זו המועמד רוצה לברר את המידה שבה חיי העבודה הצפויים לו בארגון שלכם תואמים את ציפיותיו, ובכך להבין האם הוא אכן מתאים לתפקיד ולחברה שלכם.

4 מה אתם מצפים ממני להשיג השנה הראשונה לעבודתי בתפקיד שאני מיועד אליו: בשאלה זו המועמד מנסה להבין מהו סדר העדיפויות של החברה ושל המנהל הישיר שלו, ואיך החברה מתעדפת את ההישגים לשנה הקרובה. שאלה כזו מצביעה על כך שהמועמד מתמקד בעתידו בחברה, ומנסה להבין איך הוא יוכל להצטיין, לעמוד בציפיות ולהשיג את היעדים שיוצבו לו.

5 מה המשותף לעובדים הממוקמים בשורה הראשונה של העובדים המצטיינים שלכם: בשאלה זו מנסה המועמד להבין איך מצופה ממנו לא רק לתפקד, אלא אף להגיע להישגים המקסימליים שיאפשרו לו להצטיין. אין טעם לחפש בשאלה כזאת כוונות רעות נסתרות. היא בשום אופן לא מעידה על כך שהמועמד מנסה להאפיל על עובדים אחרים. היא מעידה על כך שהוא רוצה לתרום לחברה ככל יכולתו ולהצטיין בכך.

לכתבה השנייה בסדרה: 5 שאלות שמועמד איכותי עשוי לשאול אתכם בריאיון עבודה

 

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה