שיתוף

כלכלת הפרילנס, המבוססת על עבודות מזדמנות כמעט בכל תחום עיסוק אפשרי, הולכת וצוברת תאוצה בכל העולם המערבי וגם בארץ.

אלא שבעוד שבאירופה וארה"ב מעמד הפרילנס הוא ברור ומוסדר, בארץ נושא הזה נמצא עדיין עמוק בשלב החיתולים.

אם בעבר נחשבו הפרילנסרים ומעדיפי העבודות המזדמנות לכאלה שמדלגים ממשרה למשרה ומתפקיד לתפקיד, כאשר עתידם אינו ברור ואין להם יציבות כלכלית, הרי שכיום מדובר במצב ממוסד שניתן לראותו ביותר ויותר ארגונים.

העובדה שיש עדיין ארגונים בארץ שרואים בפרילנסרים סוג של עובדים זמניים הנמצאים בעדיפות נמוכה יותר מזו של עובדים שכירים, גורמת לכך שארגונים אלה מפסידים מאגר שלם של טלנטים שיכולים למלא את הפער בין הרצוי למצוי בכל הקשור לעובדים מיומנים ומוכשרים.

כך או כך, סוגי המקצועות שמצטרפים לעבודה במתכונת פרילנס, הולכים ומתרחבים וכוללים מגוון רחב של תחומי עיסוק.

אם כן, למה בעצם שעובדים יבחרו לעבוד כעצמאיים במקום להשתייך למקום עבודה 'מסודר'. ראשית, כלכלת הפרילנס מאפשרת לעבוד בצורה גמישה וחופשית, תוך בחירת הלקוח וסוג הפרויקט.

שנית, פרילנסרים יכולים לעבוד עם כמה לקוחות בו זמנית ובכך ליצור לעצמם בטחון תעסוקתי ארוך טווח.

אם לקוח מסוים מפסיק לעבוד עם הפרילנסר מסיבות של בעיות כלכליות או אחרות, ואינו יכול להמשיך להעסיקו, או שמסיבה כלשהי הפרילנסר מעדיף להפסיק לעבוד עם הלקוח, תמיד יש לקוחות אחרים שמייצרים לפרילנסר זרם הכנסה מובטח.

בארה"ב, שיטה זו של שכירת פרילנסרים, כבר מגיעה לא רק לכל תחום עיסוק, אלא גם למחלקות שעד לפני זמן לא רב נחשבו לכאלה שאינן יכולות להעסיק אנשים שאינם מחוייבים לחברה בחוזה, כמו למשל למחלקות השיווק והמכירות של החברות.

מדינות רבות באירופה לא נותרות מאחור, וגם שם כבר הולכת ורווחת התופעה של שכירת פרילנסרים, במקום להשקיע בגיוס עובדים מהמניין ובהכשרתם.

מסקר שנערך בין פרילנסרים באירופה עולה, כי הצורך נובע לא רק מרצונם של הארגונים לחסוך עלויות אלא הוא מגיע גם מהפרילנסרים עצמם.

משתתפי הסקר טענו כי הם מעדיפים את הגיוון. העובדה שהם לא צריכים לחזור בוקר אחר בוקר לאותו מקום עבודה, מגבירה משמעותית את המוטיבציה שלהם וכתוצאה מכך עולה גם מידת הפרודוקטיביות שלהם.

כמו כן דיווחו משתתפי הסקר, כי גילוי סביבות עבודה חדשות והתמודדות עם אתגרים חדשים על בסיס קבוע, יוצרים אצלם עניין מחודש בעבודה.

אחרים אמרו כי הם אוהבים את העובדה שהם יכולים לבחור את סוג העבודה אותה הם רוצים לבצע, ולהקצות את זמן העבודה כראות עיניהם, במקום להתאים עצמם לשעות העבודה הקשיחות של הארגון.

אם כן, למה בעצם זה כל כך כדאי לארגונים. מסתבר שהכדאיות של ארגונים לשכור פרילנסרים לתפקידים רבים, שעד לאחרונה לא נחשבו לתפקידים 'קלאסיים' של פרילנסרים, הולכת וגוברת מהסיבות הבאות:

1 האופציה של שכירת פרילנסרים מאפשרת לארגון להגדיל משמעותית את מאגר הטלנטים העומד לרשותו.

2 האפשרות לגמישות בעבודה יוצרת לחץ על הארגונים שרוצים לשמר את עובדיהם, וממילא הם נדרשים לאפשר ליותר ויותר עובדים (מהמניין) לעבוד מהבית.

במילים אחרות, העובדה שיותר ויותר עובדים שכירים ממילא לא עובדים מהמשרד, מצמצמת משמעותית את ההבדלים בין צורת ההעסקה של העובד השכיר מול הפרילנסר.

3 גורם נוסף שתורם לטשטוש ההבדלים בין העסקת עובדים שכירים לבין עבודה מול פרילנסרים, ולהגברת המוטיבציה של ארגונים לשכור פרילנסרים, הוא העובדה שרבים מהעובדים (השכירים) ממילא לא נשארים לעבוד בארגון אחד יותר משלוש או ארבע שנים, ולעיתים אף עוברים מארגון לארגון בתוך שנה או שנתיים.

4 העסקת פרילנסרים במקום עובדים שכירים מאפשרת לארגון לשכור את בעל התפקיד על פי פרויקטים מסויימים.

זה מאפשר לארגונים גמישות רבה יותר בהעסקה, בפרט כאשר הם מאבדים לקוח או סוגרים פרויקט. שכן במקרים מסוג כזה, יש חברות שנאלצות לפטר עובדים מהמניין עם כל העלויות הכרוכות בפיטורים.

 

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה