מיזוגים ורכישות (M&A) הן עסקאות מורכבות הדורשות תכנון קפדני, התאמה אסטרטגית וביצוע ללא רבב.
מיזוג או רכישה יכולים אמנם להוביל לצמיחה, להתרחבות שוקי היעד ולרווחיות מוגברת, אבל הם גם טומנים בחובם סיכונים משמעותיים.
עסקאות רבות של מיזוגים ורכישות מתפרקות לפני השלמתן, חלקן מתפרקות זמן קצר לאחר השלמתן ויש עסקאות שלא מצליחות לספק את התוצאות הרצויות בגלל אתגרים בלתי צפויים.
להלן 3 מכשולים עיקריים שיכולים להכשיל מיזוג או רכישה:
1 אי התאמה תרבותית בין חברות:
אחת הסיבות הרווחות ביותר לכישלון של עסקאות מיזוגים ורכישות היא חוסר התאמה תרבותית.
כאשר לשני הארגונים השותפים למיזוג יש ערכים, סגנונות ניהול או סביבות עבודה שונות בתכלית, שילוב העובדים יכול להפוך לאתגר גדול.
בין הסוגיות הנובעות מהבדלים תרבותיים יש למנות: התנגדות עובדים לשינוי, קונפליקטים ניהוליים ותקשורת שגויה, גישות ניהול לא עקביות בין שתי החברות (למשל חברה אחת שמנוהלת בשיטה ריכוזית וכארגון היררכי לעומת חברה המנוהלת בשיטה מבוזרת ובפחות היררכיה).
לדוגמה, אם חברה גדולה בעלת תרבות ארגונית תאגידית רוכשת סטרטאפ שיש לו תרבות ארגונית גמישה ובלתי פורמלית, עובדים מהסטרטאפ עלולים להתקשות להסתגל למבנים ארגוניים קפדניים והיררכיים.
כדי למנוע התנגשויות תרבותיות, חברות חייבות לבצע הערכות תרבות בשלב מוקדם של התהליך וליצור תוכנית לשילוב הצוותים ביעילות.
2 סיבוכים פיננסיים ומשפטיים:
חוסר יציבות פיננסית או התחייבויות שלא נחשפו לפני העסקה עלולים להפוך במהירות עסקה אטרקטיבית לטעות יקרה.
בדיקת נאותות יסודית הינה חיונית כדי לחשוף סיכונים – פיננסיים ומשפטיים – פוטנציאליים לפני סיום עסקת המיזוג או הרכישה.
המכשולים פיננסיים נפוצים כוללים: הערכת יתר של תחזיות ההכנסות, חובות נסתרים או תביעות תלויות ועומדות, בעיות עמידה ברגולציה.
אם החברה הרוכשת לא מצליחה להעריך ביסודיות את החוסן הפיננסי של החברה הנרכשת, התחייבויות בלתי צפויות עלולות להוביל למאבקים משפטיים או למתח פיננסי לאחר המיזוג.
כדי להפחית סיכון זה, חברות צריכות לבצע ביקורות פיננסיות מקיפות ולערב עורכי דין המומחים ברכישות ומיזוגים כדי לוודא עמידה בתקנות התעשייה.
3 אסטרטגיית אינטגרציה לקויה:
שתי החברות השותפות למיזוג צריכות להיות מתואמות בהיבט האסטרטגי והפיננסי.
כאשר זה לא קורה, תהליך אינטגרציה שבוצע בצורה גרועה יכול להרוס עסקה מבטיחה אחרת.
כשלים באינטגרציה נובעים לרוב מהסיבות הבאות: היעדר מנהיגות ברורה בשלב המעבר, מיזוג לא מסודר ומאורגן של מערכות טכנולוגיות ותהליכי עבודה, אי ודאות בקרב עובדים המובילה להתנתקות או לתחלופה (עזיבה).
בהיעדר תוכנית אינטגרציה מוגדרת היטב (ליישום לאחר המיזוג), החברות עשויות להתקשות לתפקד לאחר המיזוג בשל חוסר יעילות תפעולית ובעיות שימור כישרונות.
הדרך הטובה ביותר למנוע כשל באינטגרציה היא לפתח מפת דרכים ברורה, להקצות תפקידי ניהול לתקופת המעבר ולהבטיח שקיפות עם העובדים לאורך כל התהליך.
בשורה התחתונה, מיזוג או רכישה מוצלחים דורשים יותר מסתם משא ומתן פיננסי.
עסקאות אלה זקוקות להתאמה תרבותית, בדיקת נאותות יסודית ותוכנית אינטגרציה מובנית.
על ידי טיפול יזום במכשולים אלו, חברות יכולות להגדיל את סיכוייהן למעבר חלק ולהצלחה ארוכת טווח.
להלן 3 דוגמאות למיזוגים שנכשלו בעולם:
1 כשלון מיזוג בשל אי התאמה תרבותית – דיימלר-קרייזלר:
אחד המיזוגים הכושלים הידועים לשמצה, דיימלר-בנץ וקרייזלר ניסו ליצור מעצמת רכב עולמית בשנת 1998. עם זאת, הבדלים תרבותיים משמעותיים הובילו לנפילת המיזוג.
לדיימלר-בנץ היה מבנה היררכי נוקשה, בעוד שקרייזלר פעלה עם תרבות ארגונית רגועה וחדשנית יותר. זה גרם לעימותים בין ההנהלות ולתחושת התמרמרות של העובדים.
התוצאה היתה, שאתגרי האינטגרציה, חוסר שביעות הרצון של העובדים והפסדים הכספיים, אילצו את דיימלר למכור את קרייזלר ב-2007 בהפסד משמעותי.
הלקח שיש ללמוד מכשלון זה הוא שבעסקות מיזוגים ורכישות, התאמת התרבויות הארגוניות הינה חשובה לא פחות מסינרגיות פיננסיות ותפעוליות בעסקאות מיזוגים ורכישות.
2 כשלון מיזוג בשל סיבוכים פיננסיים ומשפטיים – :AOL-Time Warner
המיזוג בין AOL וטיים וורנר (165 מיליארד דולר) היה אמור לחולל מהפכה בתעשיות המדיה והאינטרנט. אלא ששגיאות שנעשו בחישובים הפיננסיים ובעיות רגולטוריות גזרו את גורל העסקה.
תחזיות ההכנסות של AOL היו אופטימיות מדי, ובועת הדוט-קום התפוצצה זמן קצר לאחר המיזוג, וחיסלה שווי של מיליארדים. בנוסף, בדיקה רגולטורית עיכבה את מאמצי האינטגרציה.
התוצאה היתה שהירידה בהכנסות הקשתה על המיזוג ועד שנת 2003 הפסידה AOL-Time Warner יותר מ-100 מיליארד דולר. החברות נפרדו רשמית בשנת 2009.
הלקח שניתן ללמוד ממקרה זה הוא שבדיקת נאותות היא קריטית. הערכת יתר של חברה או התעלמות מסיכונים פיננסיים עלולים להוביל לתוצאות הרות אסון.
3 כשלון מיזוג בשל אסטרטגיית אינטגרציה לקויה – HP ואוטונומי:
בשנת 2011 רכשה ענקית המחשוב HP את חברת התוכנה האנגלית Autonomy בתמורה לכ-11 מיליארד דולר.
העסקה הפכה במהירות לאחד מכישלונות רכישת הטכנולוגיה הגדולים. אחת הסיבות העיקריות לכישלון היתה ש-HP לא הצליחה לשלב ביעילות את הטכנולוגיה ואת ההנהלה של אוטונומי.
ואם בכך לא די, הרי שבנוסף, חקירות פיננסיות שבוצעו לאחר המיזוג חשפו הונאה חשבונאית שבוצעה על ידי אוטונומי (טרם סגירת העסקה), מה שסיבך עוד יותר את האינטגרציה.
התוצאה היתה ששנה לאחר המיזוג מחקה HP כ-8.8 מיליארד דולר משווי הרכישה, והעסקה הפכה לאסון פיננסי ומשפטי.
הלקחים שניתן ללמוד ממקרה זה הם, שיש צורך קריטי בתוכנית אינטגרציה יעילה וחזקה, וכי יש הכרח לוודא שקיפות בדיווח הפיננסי לפני סגירת העסקה.