מספר האקדמאים בני המיעוטים בישראל בגילאי 18 ומעלה עומד על כ-100 אלף והם מהווים כ– 11% מכלל אוכלוסיית בני המיעוטים בארץ בגילאים אלו. כך עולה מסקר שנערך לאחרונה וצפוי להיחשף על ידי החוקרת גלי ליס, ביום עיון בנושא קידום ושילוב בני מיעוטים בכלכלה הישראלית.
יום העיון, שיתמקד בהשתלבות עסקים בבעלות בני מיעוטים בכלכלה הישראלי ומידת השתלבותם של אקדמאים בני מיעוטים בשוק העבודה היהודי – יתקיים ב-1 בנובמבר במלון "לאונרדו" בחיפה, וצפויים להשתתף בו כ-300 איש מקרב נציגי משרדי ממשלה – בהם שר התמ"ת שלום שמחון, ראשי רשויות, ארגונים ועמותות, אנשי עסקים, אנשי מקצוע ואקדמיה.
עוד עולה מהסקר כי שיעור התעסוקה של האקדמאים בני המיעוטים עומד על 81% (86.2% בקרב גברים ו- 75.8% בקרב נשים), עם כי הנתונים הללו כוללים גם אחוז משמעותי של אקדמאים אשר לא עובדים במקצוע אותו הם למדו.
אחוז האקדמאים העובדים, גבוה יותר דווקא בקרב אלו שלמדו לתואר הראשון במכללות לעומת אלו אשר למדו באוניברסיטאות (88% לעומת 80.5% בהתאמה).
הסקר מציין כי אחוז האקדמאים בני המיעוטים אשר עובדים בעסקים בבעלות יהודית עומד על 37.3% (45% בקרב הגברים לעומת 28.3% בקרב הנשים), כאשר הם עובדים בעיקר בתחומי הרפואה (20%), החינוך (17.4%) והתחום הפיננסי (14.5%).
בני פפרמן, מנהל מינהל מחקר וכלכלה, יציג ביום העיון ממצאים מתוך סקר המעסיקים, מהם עולה כי במהלך החצי הראשון של שנת 2011, עמד מספר העסקים בבעלות בני מיעוטים על 20 אלף, בהשוואה ל-174 אלף עסקים בבעלות יהודים. עסקים אלו היוו 10.3% מסך העסקים במגזר העסקי המעסיקים לפחות שכיר אחד.
הממצאים נאספו במעקב שוטף אחר ההתפתחויות בפעילות הכלכלית והתעסוקתית של עסקים בבעלות ערבים, דרוזים וצ'רקסים. מדובר במעקב המשלים את סקר העסקים הרגיל, הנערך במינהל המחקר והכלכלה מזה למעלה מעשור.
עוד עולה מהסקר כי עסקים בבעלות בני מיעוטים דיווחו כי החסם העיקרי להתפתחותם הינו התגברות התחרותיות.