שיתוף

חדשות לבקרים מתפרסמות הערכות בנוגע לעוד ועוד מקצועות שיוחלפו על ידי רובוטים משולבי בינה מלאכותית. בין המקצועות המוזכרים יש לא מעט תחומים שכיום דורשים מומחיות וכשרון ולאו דווקא תפקידים שכוללים משימות שחוזרות על עצמן.

לכן חשוב לזכור שגם הבינה המלאכותית המשוכללת ביותר לא תצליח (לפחות בעשור הקרוב) למלא את מקומם של טלנטים ובעלי מיומנויות יצירתיים.

הבינה המלאכותית כפי שאנחנו מכירים אותה כיום, פועלת על פי ההגדרות שהוגדרו לה על ידי בני אדם. היא לא יכולה (כאמור, לעת עתה) לנקוט יוזמה, להמציא או לקדם חדשנות בארגון.

מומחים אמריקאים לבינה מלאכותית מעריכים כי בתוך כ-15-25 שנה צפויים הרובוטים להחליף כ-40% מכל התפקידים הקיימים.

כיום, יותר ויותר אנליסטים שעורכים תחזיות לגבי עתיד עולם העבודה מדברים על אינטראקציה שצפויה להיות בין עובדים אנושיים לרובוטים.

לדברי האנליסטים, יש להתמקד בפיתוח שיטות, שיאפשרו להפוך את האינטראקציה הזאת לתוכנית ליצירת משרות עתידיות רבות שכיום אינן קיימות.

הם משוכנעים שכניסת הרובוטיקה משולבת הבינה המלאכותית לשוק העבודה תיצור יותר מקומות עבודה ממספר מקומות העבודה שיתפסו על ידי הרובוטים.

בנוסף, הם מעריכים שהביקוש הגדול של המעסיקים יהיה לעובדים בעלי רמה גבוהה של מיומנויות רכות, לרבות יכולת להפגין אמפתיה, לפתור בעיות סבוכות במהירות, לתקשר היטב, לנהל משא ומתן וללמוד במהירות.

במילים אחרות, גמישות, יכולת ללמוד מהר והסתגלות מהירה למעבר מתפקיד לתפקיד, יהיו התכונות שיעמדו במוקד היכולת של עובדים להשתלב בשוק העבודה.

בארה"ב יש כבר עתה מנהלי משאבי אנוש שאחת השאלות המרכזיות שהם שואלים בראיונות עבודה היא מתי בפעם האחרונה המועמד למד לעשות משהו חדש, בין אם במסגרת עבודתו או במסגרת החיים האישיים שלו, תחביבים וכד'.

המשמעות היא שבני אדם יצטרכו לפתח מיומנויות שלא יכולות להיות לרובוטים, גם אם משולבת בהם בינה מלאכותית מתוחכמת ביותר, משום שלרובוטים יש יתרונות בלוטים על פני בני אדם, בתפקידים בהם לא נדרשת יצירתיות, נקיטת יוזמה וחדשנות.

להלן 10 יתרונות שיש לרובוטים על פני עובידם אנושיים:

1 זמן עבודה כמעט בלתי מוגבל:

רובוטים יכולים לבצע משימות בצורה מהירה יותר ומדויקת יותר בסדרי גודל לעומת בני אדם, דבר שיכול להגדיל את הפרודוקטיביות והיעילות. בנוסף, רובוטים יכולים לעבוד 24 שעות ביממה, ואין להם צורך במנוחה או בימי מנוחה.

2 בטווח הארוך – חיסכון עלויות:

בתחילת הדרך יש עלויות רבות כדי לרכוש את הרובוטים. אבל מאחר שלרובוטים יש הספק גבוה במיוחד, ההשקעה יכולה להיות מוחזרת במהירות יחסית.

לאחר שההשקעה הוחזרה, העלויות הכרוכות ברובוטים הן רק עלויות תחזוקה. לכן, על פני זמן, השקעה ברובוטים עשויה להיות משתלמת יותר מהעסקה והכשרה של עובדים אנושיים, בפרט כאשר מדובר במשימות שחוזרות על עצמן או משימות שהן מסוכנות במישור הבטיחותי.

3 אין עלויות שכר ואין עלויות של הפרת זכויות העובד:

בהמשך לסעיף הקודם, רובוטים אינם דורשים שכר, הטבות, תנאי העסקה, חופשות שנתיות וחופשות מחלה, ימי מנוחה והפסקות, דמי הבראה וכל שאר התנאים הסוציאליים.

רובוטים גם לא תובעים את המעסיק בבית הדין לעבודה ולא מפטרים אותם, כך שאין צורך לשלם להם פיצויי פיטורים.

4 הפחתת שגיאות:

ניתן לתכנת רובוטים לבצע משימות באופן עקבי, ובכך להפחית את רמת הסיכון לשגיאות הנגרמות על ידי עובדים אנושיים.

5 בטיחות משופרת:

בתעשיות מסוימות, כמו ייצור, בנייה, נמלים ועוד, רובוטים יכולים לבצע משימות שכיום מהוות סכנת חיים לבני אדם.

6 זמינות מוגברת:

כאמור, רובוטים יכולים לעבוד 24 שעות שבעה ימים בשבוע בלי צורך בהפסקות או תוספת משמרות, וכתוצאה מכך יכול לגדול משמעותית כושר הייצור והפרודוקטיביות.

7 בקרת איכות משופרת:

ניתן לתכנת רובוטים לאיתור ולתיקון בעיות איכות בזמן אמת, דבר שמפחית את הצורך בבדיקה והתערבות אנושית.

8 חסכון בזמן הדרכה, כניסה לתפקיד וקליטה בחברה:

ניתן לתכנת רובוטים לביצוע משימות בזמן קצר יחסית, ובכך לחסוך את הצורך בהכשרות, זמן לימוד התפקיד בפועל, וניסיון מקיף בעבודה. כתוצאה מכך ניתן להפחית משמעותית את הזמן והמשאבים הנדרשים לקליטת עובדים חדשים.

9 מהירות הסתגלות לשינויים:

בכל פעם שמתבצע שינוי, ניתן לתכנת את הרובוטים מחדש לביצוע משימות חדשות ושונות, על פי הצורך, ללא צורך בהכשרה מקיפה, בגיוס עובדים חדשים ובביצוע שינוי ארגוני מקיף שכרוך בסיכונים והתנגדויות.

10 יתרון תחרותי:

בענפים מסוימים, השימוש ברובוטים עשוי להוות יתרון תחרותי, המסייע לעסקים לבדל את עצמם מהמתחרים ולמשוך לקוחות.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה