שיתוף

גילנות הוא צורה מערכתית של דיכוי. אבל בניגוד לגילויים אחרים של חוסר שוויון, כמו למשל שוביניזם, גזענות,  מוגבלות, דת, מוצא ועוד, את הגילנות כל אדם יחווה בזמן זה או אחר.

ממחקר שנערך בבריטניה עולה, כי הסיכוי של עובדים שגילם 55 ומעלה להגיע לראיון העבודה נמוך פי שלושה מהסיכוי של עובדים צעירים יותר ובעלי הרבה פחות ניסיון.

חשוב להדגיש, כי אפליה לרעה של עובדים ומועמדים בשל גילם הינה מנוגדת לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה ומהווה עבירה אזרחית ופלילית כאחד.

עובדים ומועמדים לעבודה שמופלים לרעה בשל גילם יכולים להגיש תביעה בבית הדין לעבודה, על הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.

אף על פי שהגילנות היא תופעה אוניברסלית, מנהלי חברות ומנהלי משאבי אנוש לא תמיד לוקחים ברצינות את סוג האפליה הזה. לפחות לא באותה רצינות שבה מתייחסים לסוגים אחרים של אפליה וחוסר שיוויון.

יש דרכים רבות בהן מתבטאת הגילנות. בין המונחים המתארים את המקום בו מתרחשת גילנות ניתן למנות: גילנות במקום העבודה, גילנות מוסדית – המתרחשת כאשר מוסד, ציבורי או אחר, מנציח את הגילנות באמצעות פעולותיו ומדיניותו, גילנות בינאישית המתרחשת באינטראקציות חברתיות, גילנות מופנמת, שמשמעה שאדם מפנים אמונות גילניות ומיישם אותן על עצמו ועוד.

דרך נוספת לסווג גילנות תלויה בשאלה האם האדם המפלה מודע לכך או לא. כאשר מפלים לרעה עובדים בגלל גילם באופן מודע, מדובר בגילנות מפורשת.

כאשר מבצעי האפליה אינם מודעים לעובדה שהגישה שלהם נגועה בגילנות, מדובר בגילנות מרומזת.

מנתונים של סקר שביצעה הלשכה המרכזית האמריקאית לסטטיסטיקה בשנת 2020 בנושא הזדקנות בריאה עולה, כי כ82% מהאמריקאים המבוגרים דיווחו כי הם חווים גילנות באופן קבוע.

מנתוני הסקר עולה, כי כ-65% חוו הודעות גילנות מהתקשורת, כ-45% חוו גילנות בינאישית (כולל במקומות עבודה), וכ-36% הפנימו גילנות, כלומר מתנהגים באופן שנכנע לגילנות ומקבל אותה כעובדה שלא ניתן לשנותה.

יש 10 ביטויים לגילנות במקומות עבודה:

1 סירוב להעסיק עובדים מעל או מתחת לגיל מסוים.

2 ניסיונות לברר את גילו של מרואיין בעת ריאיון עבודה, בין אם בצורה מפורשת או על ידי שאלות שמהתשובות להן ניתן להסיק את גילו של המרואיין – כאשר הגיל אינו רלוונטי לתפקיד.

3 קביעת מדיניות במקום העבודה המעניקה פריבילגיה בלתי הוגנת לקבוצת גיל צעירה יותר על פני קבוצות גיל מבוגרות יותר.

4 לראות בעובדים מבוגרים כחסרי קשר להווה, פחות פרודוקטיביים או חסרי יכולת להסתגל לשינויים ולקידמה.

5 התייחסות לעובדים מבוגרים כאל חסרי ידע, חסרי מיומנות בטכנולוגיה, חסרי אחריות משום שהם קרובים לגיל הפרישה, לא אמינים, או כדורשי שכר גבוה.

6 התייחסות לעובדים מבוגרים כאילו הם בלתי נראים, חסרי חשיבות, לא אינטליגנטים או שניתן לפטר אותם – או לדחות את מועמדותם לתפקיד או לקידום – בשל גילם.

7 לספר במקום העבודה בדיחות הקשורות לגיל ומביעות זלזול במבוגרים, על חשבון עובד מבוגר.

8 לעשות הכללות פוגעניות לגבי דור עובדים ספציפי (בין אם מדובר בעובדים מבוגרים או מאוד צעירים).

9 להתעלם מהתרעותיו והצעותיו לשיפורים, של עובד מבוגר, בגלל גילו.

10 ניצול גילו של עובד כדי לשלם לו שכר נמוך יותר.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה