רוצים תפוקה? אל תגידו לעובדים שהם נראים עייפים

רוצים תפוקה? אל תגידו לעובדים שהם נראים עייפים

מחקר חדש מראה שיש אפקט ל"שנת פלצבו". אם אומרים לאדם שהוא לא ישן מספיק בלילה, התפקוד שלו יהיה בהתאם ללא קשר למספר שעות השינה האמיתי

שיתוף
תפוקת עבודה

תפוקת עבודה

כולם יודעים ששנת לילה טובה עוזרת לנו לשמור על בריאותנו הגופנית והמנטלית. עוד עובדה שהרוב מודעים לה היא שכמעט אף אחד אינו מגיע למספר שעות השינה ביממה הרצוי לו. אלה הם החיים בתרבות של 24 על 7. אם לשינה יש השפעות גופניות ומנטליות ניכרות כמו של תרופה, האם יכולה להיות השפעה גם ל"שנת פלצבו", כמו לתרופת פלצבו? אם תגידו לאנשים ששנת הלילה שלהם הייתה טובה יותר ממה שהייתה בפועל ותזכירו להם עד כמה שינה טובה חשובה לתפקוד המוח – האם המוח שלהם אכן יגיב בתפקוד טוב יותר?

מחקר חדש של דרגניץ' ואדרל, שהתפרסם בכתב העת המדעי Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition בדק את השפעותיה של שנת פלצבו על התפקד הקוגניטיבי. החוקרות, שתיהן פרופסוריות במחלקה לפסיכולוגיה בקולג' של קולרדו, גייסו 164 משתתפים למחקר על שינה "מזויפת". המשתתפים, כולם סטודנטים, חוברו למכשירים ונאמר להם שגלי המוח שלהם יימדדו במהלך הלילה. למחרת הוצגו בפניהם גיליונות שמראים את התוצאות לכאורה.

לקבוצה אחת נאמר ששנת ה-REM (שלב החלימה בשינה) הייתה מעל הממוצע, מה שגורם להם להיות ערניים יותר. לקבוצה האחרת נאמר שהשינה שלהם הייתה פחותה מהממוצע. כל המשתתפים קיבלו שיעור קצר על חשיבותה של שינה איכותית וכיצד היא משפיעה על קושר הסקת המסקנות, השיפוט ותהליכים מנטליים נוספים.

בשלב הבא של הניסוי המשתתפים עברו מבחן שבדק את יכולות ההקשבה והעיבוד שלהם. אלה שהאמינו שזכו לשנת לילה טובה יותר, הפגינו ביצועים טובים בהרבה במבחנים בהשוואה לקבוצה שכללה את אלה שהאמינו שלא ישנו טוב בלילה. גם מבחן שבדק שטף מילולי שנקרא COWAT – מבחן אסוציאציות מילוליות בדיבור, הראה שאם אומרים לאנשים שישנו גרוע בלילה ביצועיהם נפגעים, ואם אומרים לאנשים שהם ישנו טוב בלילה, הדבר מוביל לעלייה בביצועים.

אין גבול לפלצבו

פלצבואים דומים נבדקו במחקרים אחרים. למשל, מחקר מ-2007 של קראם ולאנגר הראה שחדרניות שנאמר להן שעבודתן היא "תרגולת גופנית טובה" הראו תוצאות טובות יותר במגוון בדיקות גופניות בהשוואה לקבוצת הביקורת. מחקר אחר מ-2010 של לאנגר ועמיתיה, הראה שכאשר אומרים למשתתפים שלאתלטים יש ראייה מצוינת, הם מפגינים ראייה טובה יותר כאשר הם עוסקים בפעילות אתלטית יותר בהשוואה לפעילות בעלת אופי אתלטי פחות. מחקרים רבים הראו גם שלקפאין פלצבו ישנן השפעות בכיוון דומה.

נדרש עוד מחקר רב על מנת לקבוע האם לשנת פלצבו יש השפעות שיכולות להתחרות בשינה אמיתית. התוצאות עלולות להיות הרות אסון אם אפקט הפלצבו ינוצל באופן הלא נכון ויגרום לאנשים לצבור מחסור בשעות שינה מבלי שיהיו ערים לכך. אבל לפחות דבר אחד אפשר לקחת מהמחקר הזה אל עולם העבודה: אם עובד מגיע בבוקר למשרד ונראה עייף, אל תגידו לו את זה, הדבר יגרום לו לתפקד טוב פחות. אם מישהו באמת עייף, תנו לו ללכת הביתה מוקדם. אם מישהו נראה ערני ורענן, ודאו שהוא יודע את זה.

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה