ד"ר מזל שאול מנכ"לית עמותת כ"ן היא דוגמא מצויינת לחוויה של נשים בכירות בתעשייה ש'מתגלגלות' לעשייה ציבורית ופוליטית: ד"ר לכימיה, שמאחוריה 20 שנות ניסיון בתפקידים בכירים בתעשיית הכימיה ובתעשיית התרופות. במקביל, היא חשה צורך להביא את הכישורים שלה גם למרחב הקהילתי והחלה להיות מעורבת בעשייה ציבורית בישוב בו היא גרה, אזור.
בהמשך, היא הבינה שכדי להשפיע ממש עדיף לה לשבת סביב שולחן קבלת ההחלטות, ובשנת 2008 נבחרה לכהן כחברת מועצה. מאז, כבר הספיקה לעזוב את התעשייה לטובת קריירה עצמאית בתחום פיתוח מנהיגות אישית וקהילתית ונבחרה לקדנציה שנייה באזור, במסגרתה היא ממונה על תיק קידום שיוויון מגדרי, ומשמשת כיו"ר דירקטוריון המרכז הקהילתי בישוב. שאול התמודדה שנים רבות בסוגיות מגדריות, בתפקידים בכירים בסביבה שרובה ככולה גברית. זה לא מנע ממנה להתקדם, ובד בבד להכיר מקרוב את סביבת האי שיוויון המגדרי במגזר העסקי והציבורי. לאחרונה, התמנתה שאול למנכ"לית עמותת כ"ן והחלה לקדם את התכנית המדוברת, מתוך הבנת הסביבה והצורך.
עמותת כ"ן נוסדה בשנת 2000, ע"י מיכל יודין, במטרה עיקרית לקדם שוויון מגדרי, סביב שולחנות קבלת החלטות, בזירה הציבורית והפוליטית.
הרעיון בבסיס פעילותה של העמותה הוא לעודד נשים לרוץ לתפקידי חברות מועצה, ראשות רשויות, חברות בדירקטוריונים עירוניים וחברות כנסת. בשנתיים האחרונות הרחיבה העמותה את פעילותה גם לסקטור הפרטי ולארגונים, מתוך הבנה שנשים בכירות בעולם המקצועי והעסקי, רבות מהן מתאימות להיכנס למרחב הציבורי והפוליטי.
במקביל, פועלת העמותה להעלאת מודעות באמצעות עריכת כנסים, פאנלים והכשרות. החל בתכניות מקומיות לאקטיביזם חברתי, קורסים להכשרות נשים בפוליטיקה העירונית ועוד.
ד"ר מזל שאול, מנכ"לית העמותה, מספרת, כי "ב-2016 נפתח המחזור השלישי של תוכנית 'ניהול בכיר' במרכז הארץ בשיתוף פעולה עם התנועה הקיבוצית. בתוכנית השתתפו מנהלות בכירות מהמרחב הכפרי ומנהלות בכירות מהמרחב הציבורי והעסקי. ובימים אלה עומדת להיפתח תכנית נוספת כזו. התוכנית הסתיימה במרץ השנה, ובעקבותיה, בוגרות רבות של התוכנית השתלבו במשרות בכירות במגזר הציבורי. לדוגמא: עו"ד חיה מנע מונתה לסגנית מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין, וליו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה בלה"ב (לשכת הארגונים העצמאיים בישראל); עליזה מדינה מונתה ליו"ר סניף השרון של הסתדרות המורים; אליסה ברקוביץ מונתה לסמנכ"לית עמותת דרייב".
שאול מדגישה, כי "כ-47 אחוזים מהשכירים במשק הישראלי, הן נשים אולם רק כ-4-6% מהן מגיעות לתפקידי מנכ"לות או יו"ר דירקטוריונים. יש חשיבות רבה בהקשבה לקול ולאסטרטגיה מהזווית של נשים, מאחר ואנו חוות אחרת מגברים את המציאות. אין זה סוד שלנשים יש ראייה מרחבית ויכולת עבודה במולטי-טאסקינג". מחקרים אף מראים שכשנשים מתפקדות בתפקידי מפתח תשואות הארגון גדלות בכ-10%.
בימים אלה פועלת עמותת כ"ן מול חברות וארגונים, לקידום תכנית 'ניהול מודע מגדר', המעודדת, בין היתר, תגבור נשים סביב שולחנות קבלת ההחלטות בארגון. בשלב זה מפרסמת העמותה, בשיתוף עם השגרירות האמריקאית, 'קול קורא' שפונה לארגונים המעוניינים להציב את נושא המגדר במקום גבוה בסדרי העדיפויות שלהם. מדובר בעבודה עם דרגי הניהול הבכיר ודרגי ניהול הביניים, במטרה שהנושא יטופל ברמה ארגונית כוללת.
מהי מטרת התוכנית?
"מטרתה לטפל בפערים המגדריים הקיימים בכל ארגון, והיא תתבסס על זיהוי ההטיות המגדריות הקיימות בארגון ומרביתן אינן מודעות ולא נעשות בכוונה", מסבירה שאול. "אבחון מגדרי בוחן האם נוצרים פערים בין גברים לנשים בקבלה לעבודה (אופן ניסוח המשרה, מי וכמה במראיינים ובמראיינות, סטראוטיפים של משרה גברית/נשית וכד'), בקידום, בתנאי העבודה (שעות התחלה וסיום, אפשור עבודה מהבית להשלמת משימות וכד'), בשכר ובתנאים, באוירה וכד'.
"התוכנית כוללת ליווי למנהלים והכשרה בנושאי מגדר בארגון ומגבש יחד עימם את הכלים המתאימים להתמודדות עם הפערים שיתגלו בארגון, תוך גיבוש תוכנית פעולה וביצוע של פעולה ראשונה לפחות לתיקון ההטיה המגדרית".
לדברי שאול, "בשלב זה יבחרו חמישה ארגונים שיהיו מוכנים להירתם למשימה של קידום מגדרי בארגון. יש לנו גופים מייעצים, שמשמשים כמודלים, בהם אינטל ושטראוס, שהציגו את הדרך שבה הם כבר מממשים בארגוניהם תפיסה של 'ניהול מודע מגדר' שפיתחו. " את התוכנית תלווה ד"ר רונית ויצמן מנור שעוסקת במחקר של ניהול מודע מגדר ומרצה במכללה האקדמית נתניה".
"התוצאות הראשוניות של חמשת הארגונים בתכנית, יוצגו בכנס של משרד המדע בינואר 2018, שבו יודגמו היישומים שפותחו בחיי היום יום בארגונים אלה.
אילו יתרונות נוספים נובעים לארגונים מעצם השתתפותם בתוכנית לניהול מודע מגדר של עמותת כ"ן?
יש כאן הזדמנות אמיתית לארגונים להשקיע מאמץ מרוכז בנושא חשוב זה, בליווי מקצועי שמגובה ע"י גופים לאומים, שעשוי להביא להם שיפור במימדים רבים בארגון".
עמותת כ"ן קיבלה השנה סטטוס של גוף המייעץ לאו"ם בענייני נשים, דבר המקנה תוקף למומחיות המקצועית והעדכנית שלה ברמה בינלאומית.
"יתרה מכך, הארגונים יכולים לשלב את עצם השתתפותם בתוכנית, בהגדרת האחריות התאגידית שלהם. ההשתתפות יכולה להעניק נקודות זכות משמעותיות במדד 'מעלה' של הבורסה לניירות ערך בתל אביב כארגון המקדם אג'נדה חברתית בנושאי קידום נשים וזה כשלעצמו מספק לארגון יתרון יחסי".
אילו פעילויות אתם מקיימים בנושא שיויון מגדרי במרחבים אחרים?
"במגזר הציבורי, מקיימת עמותת כ"ן קורסים למנהיגות ציבורית ברשויות המקומיות, ובנוסף – מדרשה לפוליטיקה, שבמסגרתה ניתן ליווי פרקטי, החל מכתיבת החזון, הקמפיין, אסטרטגיות למשא ומתן פוליטי ועוד. התוכנית כוללת מנטורינג אישי עם ליווי אישי לנשים שמעוניינות להיבחר, כחברות מועצה או כראש רשות.
"במגזר הפרטי מתקיימים קורסי ניהול בכיר. בימים אלה נפתח המחזור החמישי במרכז בתל אביב בשיתוף אוניברסיטת בר אילן, ומתוכנן להיפתח מחזור נוסף אחרי החגים בפארק ההייטק גב-ים בדרום". "מטרתו של הקורס הזה, שלמעשה מיועד למנהלות, היא להעניק להן כלים וראייה מגדרית, כולל הטמעת החשיבות הרבה שיש להשתתפותן של נשים-מנהלות בקבלת החלטות. בקורס מקבלות המשתתפות כלים להתמודדות, ולהתנהלות בפוליטיקה הארגונית כדי שיוכלו להתקדם לדרג ניהולי בכיר".
איך ארגונים יכולים לפנות אליכם כדי להשתתף בתוכנית?
ארגון שמעוניין להצטרף לתוכנית ישלח אימייל לכתובת: wepower@ken.org.il
ניתן גם להתקשר למעיין בטלפון: 03-6205732