בריאות במקום העבודה זה עניין אישי!

בריאות במקום העבודה זה עניין אישי!

רבות נכתב על תוכניות לקידום הבריאות במקום העבודה. ניתן ליישם את כולן או את האטרקטיביות שביניהן, אבל השאלה הנשאלת היא מה באמת יעבוד אצלכם?

שיתוף
תוכנית קידום בריאות בעבודה

תוכנית קידום בריאות בעבודה

לא חסרות תוכניות אסטרטגיות "מדוגמות" לבניית סביבת עבודה בריאה ופרודוקטיבית יותר. ישנם מחקרים למכביר, טיפים והמלצות של מנהלי בכירים במשק שהובילו רפורמות, ובכלל המידע בנושא בריאות במקום העבודה עולה וצף בכל אתר שמתיימר לשרת את קהילת משאבי אנוש, בכל כנס או בכל הזדמנות שנייה. המידע לא חסר. גם מוטיבציה להטמיע עקרונות לסביבת עבודה בריאה לא חסרה. הבעיה היא שמרוב מידע, תוכניות, רעיונות, אג'נדות, מוטיבציה… קשה לקבל החלטה מושכלת בדבר הפתרונות הנכונים והיעילים באמת עבור ארגון ספציפי.

בחירת תוכנית קידום בריאות בעבודה – פרסונליזציה זה שם המשחק

ישנם ארגונים שבהם חדר כושר יעשה שינוי משמעותי וישנם מקרים שבהם חדר כושר יישאר "חדר רפאים" נטוש, או שיבקרו בו רק אותם עובדים שממילא נוהגים לפקוד את חדרי הכושר במאמצים לשמור על הפיגורה. ישנם ארגונים שבהם הגשת מנות בריאותיות בחדר האוכל תוביל לשיפור ניכר בקרב העובדים וישנם ארגונים שבהם ארוחות בריאותיות רק יהוו תירוץ להגדיל את כמות הסוכרים והקפאין שהם צורכים במהלך יום העבודה במסגרת הפסקות קפה ונשנושים. אין פתרון אחד שמתאים לכלל הארגונים ואף אין פתרון אחד שמתאים לכלל העובדים בארגון.

אז איך ניגשים להכנת תוכנית קידום הבריאות בארגון?

1. תוכנית להנגשת מידע, חינוך וליווי עובדים בתהליך קבלת שירותי בריאות. הכינו קמפיין שירוץ בארגון במטרה ללוות את העובדים בתהליכי הטעמת סגנון חיים בריא. שלב זה יכול להיעשות בכמה רבדים. הראשון הוא הפצת מידע חיוני לעובדים על רמת כולסטרול מסוכנת, הסכנות הכרוכות בישיבה מרובה ללא תנועה וכיו"ב. כמובן שמידע על בעיות בריאותיות שכיחות איננו מספיק וצריך לספק לעובדים מידע קונקרטי כמו: מתי זה נעשה מסוכן? מהם הסימפטומים? מה עושים במצבים מכל סוג? מהן הדרכים להימנע מסיכון רפואי? אילו כלים מעמיד הארגון לרשות העובדים כדי להימנע עד כמה שניתן מסיכונים רפואיים? 

שלב ראשון הוא כאמור הנגשת מידע/ חינוך העובדים לסגנון חיים בריא תוך צמצום סיכונים עם דגש על הפתרונות הקיימים (טיפול מונע, בדיקות, טיפולים וכיו"ב) ועל הפתרונות שהארגון מציע לעובדיו בתחום זה.

2. ליווי העובד מול מערכות הבריאות: השלב הזה כולל הנגשת מידע מקצועי בצורת שאלות-תשובות ואפילו פורום בו אנשי מקצוע מספקים לעובדים תשובות לשאלות קונקרטיות בפרק זמן סביר. כמו כן, בעלי המקצוע מספקים לעובדים הכוון בצורת רשימת שאלות לרופא, סוג הרופאים שאליהם יש לפנות, סוג הבדיקות שעליהם לדרוש, מה לחפש בתוצאות וכיצד להמשיך ולהתנהל מול מערכות הבריאות. שלב זה כולל גם מידע על זכויותיהם כמבוטחי קופות חולים, תוכניות ביטוח משלימות וביטוחים פרטיים.

3. מבדקים בתוך הארגון: כל ארגון מורכב מסוג אחר של אוכלוסיה. על מנת לגלות את המאפיינים המייצגים בארגון, נסו לגבש קבוצות כמה שיותר משקפות לצורך סדרת מבדקים רפואיים/ כושר בריאות. מדגם מייצג קצר שבו העובדים משתתפים במספר בדיקות ומתבקשים לבצע כמה תרגילים יכול ללמד הרבה. על סמך הממצאים הללו ניתן לבנות תוכניות אימון קבוצתיות שבה מושם דגש על צרכים ספציפיים של קבוצות יעד (כמו קבוצת התעמלות בה מושם דגש על סיבולת לב ריאה או קבוצת התעמלות בה מושם דגש על מדיטציה והרפיה נפשית וכיו"ב).

4. לתקשר הצלחות ולא רק סיכונים: חדשות טובות הן חשובות לא פחות ואולי יותר ממידע אודות מחלקות וסיכונים. לכן חשוב לעשות שימוש בסיפורי ההצלחה של העובדים והמנהלים. הקדישו כל חודש להפצת ניוזלטר בנושא פרויקטים חדשים כגון קבוצות התעמלות חדשות, קבוצות גמילה וכיו"ב לצד סיפורי הצלחה וטיפים של עובדים.
כך ניתן לפרסם טיפים של עובדים לשמירה על סגנון חיים בריא באמצעות מתכונים חדשים שאליהם הם נחשפו וסייעו להם לרדת במשקל, תוכניות גמילה אפקטיביות שמסייעות להם להפחית את כמות הניקוטין או להיגמל לחלוטין וכיו"ב. אתרו את העובדים שהצליחו ומצליחים והפכו אותם לסוכני השינוי. תנו להם את הבמה להוביל, לשתף ולתמוך אחד בשני.

5. תנו לעובדים מענה לסגנון חיים בריא גם מחוץ לארגון: מדריך לשמירה על תזונה נכונה גם בכנסים, תערוכות, נסיעות מטעם העבודה ועבודות בשטח. איך שומרים על מסגרת בעבודה דינאמית שכוללת שינויים ותנודות? איך שומרים על כושר ומסגרת פעילות סדירה כשמקום העבודה שולח את העובד לתערוכות ופגישות ברחבי העולם? איך שומרים על מסגרת מסודרת כשהעבודה כוללת משמרות משתנות ועבודות מרובות בשעות לא שגרתיות? 
לכל סגנונות החיים הללו יש פתרונות. כך לדוגמה, כשארגון בוחר עבור העובדים שלו בתי מלון הוא יכול לבחור מראש רשת שבה יש חדר כושר, והלינה במלון כוללת כאמור כניסה חופשית לחדר הכושר והבריכה. 

יש להנגיש לעובדים את המידע אודות הבחירה של הארגון והזכויות שלהם על מנת שיהיה להם טבעי לשלב פעילות ספורטיבית כחלק מנסיעת העבודה. אם הארגון מצייד את העובדים הנודדים בשוברים לרשתות מזון, חשוב שהרשימה תכלול מגוון כמה שיותר עשיר של רשתות בריאותיות. גם כאן, חשוב להדגיש בפני העובדים את העובדה שקיים בפניהם שפע של אפשרויות לבחור ברשתות מזון בריאותיות ואיכותיות, אשר יאפשרו להם לשמור על מסגרת בריאה גם מחוץ לארגון.

רעיונות נוספים לתוכניות קידום הבריאות בעבודה תמצאו בכנס wellbeing – רווחת העובדים. לחצו כאן לפרטים

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה