כדי לייעל תהליכי גיוס, כדי לא להגיע למצב של ניסוי ותהייה על חשבון גיוס עובדים איכותי, כל רכז, רכזת גיוס ומנהלי גיוס הניגשים למלאכת גיוס עובדים בלתי מקצועיים, צריכים להפשיל שרוולים כשהם מחזיקים בידם תהליך עבודת גיוס ידוע מראש.
עובדים בלתי מקצועיים הם עובדים המיועדים לתפקידים כלליים, שלרוב אינם דורשים ידע מסוים או השכלה פורמלית, ולפיכך במקרים רבים מדובר ברובד השכר הנמוך המוצע.
אם כן, תהליך הגיוס אם כן יכלול את השלבים הבאים:
איתור מועמדים פוטנציאליים. מועמדים פוטנציאליים בלתי מקצועיים ניתן יהיה לאתר דרך לוח הדרושים באינטרנט, באמצעות פרסום המשרות בעיתונות המקומית, ובאמצעות פרסום על לוחות מודעות בסביבת מקום העבודה. חבר מביא חבר גם היא דרך מוצלחת לא פחות, באמצעותה ניתן להגיע למועמדים איכותיים שיביאו עובדים קיימים.
ראיון טלפוני מעמיק למדי. בגיוס עובדים בלתי מקצועיים מדובר בשלב קריטי, מאחר שהראיון נועד בעיקרו לתאם ציפיות עם המועמד. במשרות בלתי מקצועיות רבות מדובר בשכר נמוך באופן יחסי, ועל כן יש לוודא כי המועמד מודע לפרט זה, וכמו כן יש צורך לתאם גם את נושא שעות העבודה ותנאי העבודה, ואת רלוונטיות התפקיד למועמד. את רלוונטיות התפקיד מומלץ גם לבדוק בראיון הטלפוני: חסר ניסיון או מתאים יתר על המידה? הנה דוגמא: כאשר בפניכם תפקיד בלתי מקצועי לאיוש כמו קופאי/ת בסופר, חשבו מיהם המועמדים המתאימים. התשובה הנכונה תהיה: בעלי תודעת שירות גבוהה. בעלי יחסי אנוש מצוינים, אנשים בעלי סבלנות וכאלה שאוהבים לעבוד עם קהל. לאחר מכן, תבוא אמינות (שלמעשה נדרשת כמעט בכל תפקיד), ונכונות לעבודה במשמרות. קרוב לוודאי שאנשים שמעולם לא עבדו עם קהל, יתכן שאנשים שאוהבים לנוע ולא לשבת באותו מקום במשך שעות לא יתאימו לתפקיד.
ראיון פרונטלי. בשלב זה תתבהר התמונה בעיקר אודות מוטיבציית העובד לעבודה. לרוב כושר ביטוי לא ייבחן בניסיון לאייש משרה בלתי מקצועית, אך מידת רצינותו של המועמד בהחלט כן. בראיון הפרונטלי חשוב לפרוס בפני המועמד את תחומי אחריותו, אודות החברה ולשקף בפניו שוב את כל תנאי ההעסקה.
ראיון פרונטלי עם המנהל המגייס. המנהל המגייס הוא זה שבסופו של דבר יעסיק את העובד באופן ישיר, וינהל מולו אינטראקציה יומיומית. על המנהל המגייס להכיר את העובד בראיון הפרונטלי, יראיין אותו וישקף בפניו את תנאי ההעסקה.
חתימה על הסכם העסקה. שלב זה הינו חלק מתהליך הגיוס, ומומלץ שיגיע ביום שבו מתבצע הראיון הפרונטלי, או ביום למחרת לכל המאוחר. יש מקרים רבים בהם עובד עבר ראיונות אך לא שיתף את המגייסים בהחלטתו לא להמשיך את התהליך. לעתים הוא אף יעלם ותוותרו ללא מענה מצדו.
לצורך תהליך גיוס מוצלח בתחום הבלתי מקצועי, מומלץ לנהל את תהליך הגיוס בלוח זמנים צפוף, וללא מרווח זמן בין יצירת הקשר הראשוני עם המועמד ועד הראיון עם המנהל המגייס, מאחר שהתחרות על עובדים אלה היא גדולה מאוד.