תאילנד תאילנד סין סין ואיפה זכויות העובדים?

תאילנד תאילנד סין סין ואיפה זכויות העובדים?

שר המשפטים יעקב נאמן: "סחר בבני אדם הנו מעשה בזוי ונפשע לפני אלפי שנים צוותה תורתנו 'אל תחלל את בתך להזנותה'. מתוך יום עיון בנושא מעמד העובדים הזרים

שיתוף
עובדים זרים

ישראל 2012: זכויותיהם של עובדים במשק נרמסות חדשות לבקרים. אוכלוסיה בוגרת, בני מיעוט, חיילים משוחררים, אנשים בעלי מוגבלויות, עובדי קבלן… התביעות שמגיעות לבתי הדין לעבודה, כאשר עיקר עניינם הוא פגיעה בזכויות המגן, הזכויות הבסיסיות ביותר של העובדים, הנרמסות על ידי מעסיקים כמידי יום נראה לא מציאותי. זכויותיהם של מהגרי עבודה נרמסות שבעתיים במציאות שבה אנו חיים.

יום עיון 'שיח תרבויות והמאבק בסחר בבני אדם'
מדוע ממעטים העובדים הזרים מאסיה להתלונן על מעסיקיהם במקרה של פגיעה בזכויותיהם? מדוע, גם כשהם מתלוננים, יהיה זה רק על עיכוב בשכר ולא על תנאי מחיה בלתי אנושיים? שאלות אלה נדונו השבוע ביום עיון של הוועדה למאבק בסחר בנשים במעמד יו"ר הכנסת ראובן ריבלין ושר המשפטים יעקב נאמן, לצד שגריר נפאל ושגריר הפיליפינים בישראל. 

ד"ר מרב שמואלי ממשרד המשפטים נשאה דברים ביום העיון והסבירה מה המשותף בין העובדים שמוצאם בסין, תאילנד, הפיליפינים וסרי לנקה – בקרב העובדים ממדינות אלו מה שבולט בעיקר הוא חשיבות הקבוצה אל מול הפרט ומושג הכבוד.

לדברי ד"ר שמואלי, בתרבויות מזרח אסיה הקבוצה היא ערך עליון וגורם דומיננטי שהפרט נדרש להקריב למענו. תרומתו של הפרט למשפחתו חשובה יותר מן המימוש העצמי שלו על כן הפרט יוצא לעבוד מעבר לים. העובד ימנע מלהגיש תלונה על ניצול ופגיעה בזכויותיו ובמעמדו מחשש שתלונה כזו תפגע בקבוצה (חבריו לקבוצה, מי שסידר לו את העבודה באץ המוצע או במדינת היעד וכיו"ב).

כאשר עובד ממדינת אסיה כן מגיש תלונה, זו ברוב המקרים תהיה רק על אי תשלום שכר ולא על הפרת זכויות אחרות, כי מה שמניע אותם זה להעביר את הכסף למשפחותיהם. הם מקריבים את עצמם ולכן מוכנים להשלים עם תנאי העסקה ותנאי מחיה קשים ואף מחפירים ועם פגיעה יום יומית בזכויותיהם מצד המעסיקים המקומיים.

עו"ד רחל גרשוני, מתאמת המאבק בסחר בבני אדם: "מי שעוסק באכיפה ואינו מכיר את התרבויות של העובדים הזרים עלול לפגוע בטיפול בהם. התנהגות קורבן שאינה מפורשת בהקשר התרבותי הנכון עלולה לגרום לתחושה שאינו דובר אמת".

ח"כ אורית זוארץ, יו"ר הוועדה למאבק בסחר בנשים ויוזמת הכנס: "תלותם של עובדים זרים חושפת אותם לניצול. מדינת ישראל התגייסה למיגור הסחר בבני אדם ולפני חודש דורגנו לצדן של מדינות שנאבקות בנחישות בתופעה. נעשית עבודה מאומצת על מנת למצות את הדין עם הפושעים ולסייע לקורבנות. ישראל היא בין המדינות הבודדות שחוקקה חוק האוסר סחר בבני אדם".

שר המשפטים יעקב נאמן: "סחר בבני אדם הנו מעשה בזוי ונפשע לפני אלפי שנים צוותה תורתנו 'אל תחלל את בתך להזנותה' והפרשנים למדונו כי לא רק יושבי הארץ לוקים בעוון, אלא גם הארץ עצמה. בתי המשפט בישראל נקטו בלשון דומה כשהחמירו בעונשם של סוחרים בבני אדם. לאחרונה הכירה מחלקת המדינה האמריקאית בעשייה של ישראל במיגור הסחר בבני אדם, כשהעלתה את ישראל לדירוג הראשון כעומדת בסטנדרטים".

יו"ר הכנסת ראובן ריבלין: "שנים רבות היינו משוכנעים שהעבדות היא נחלת ההיסטוריה. חשבנו שמוגרה. אבל בעשורים האחרונים היא התעוררה, ועלתה למודעות בזכות פעילותם של ארגונים לא ממשלתיים. נחרדנו לגלות שהתופעה חיה ובועטת. הכנסת והממשלה נקטו בכמה מהלכים לאיתור הקורבנות וצמצום התופעה. ב-2006 עבר חוק איסור סחר בבני אדם והוקמה יחידת התיאום למאבק בסחר. לפני חודש פורסם הדוח השנתי של מחלקת המדינה האמריקאית ולראשונה הוכר השיפור וישראל נכנסה לרשימת המדינות המתקדמות. מטרתנו למגר את התופעה עד השורש".

 

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה