במסגרת דיון שהתקיים בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, בתביעת עובדי הבנק הבינלאומי, נפסק שכאשר המעסיק אינו מחויב להעניק בונוס בהסכם, הפחתתו או ביטולו נתונים לשיקול דעתו של המעסיק בלבד, ולעובד אין זכות קנויה לקבלו.
הסכם קיבוצי שהיה בין הבנק הבינלאומי לעובדיו הסתיים ב-2012 עם סירובו של הבנק להארכת החוזה. מהלך זה הוביל לסכסוך עבודה, בתמיכת הסתדרות המעו"ף הארצי. כחלק מסכסוך העבודה התקיימות מעת לעת שורה של השבתת סניפים, חטיבות ושירותים מסוימים.
הנהלת הבנק בתגובה לשורת ההשבתות הללו (שנמשכו עד 2014) קיזזה משכרם של העובדים השובתים את ימי השביתה. בנוסף, הנהלת הבנק אף החליטה לקזז בונוסים שהגיעו לעובדים משנת 2013. כך למעשה הוחלט לקזז מכל עובד ששבת יותר משישה ימים – 25% מהבונוס.
ההסתדרות וועד עובדי הבנק פנו לבית הדין האזורי לעבודה בבקשה לבטל את הוראת הקיזוז הקולקטיבית, בטענה שזו פעולה שרירותית ולא מידתית. העובדים טענו בין היתר כי הבנק מבקש להעניש את העובדים על מימוש זכות השביתה! העובדים ניסו לטעון כי קיזוז הבונוס משכר העובדים ששבתו מרמז על כוונת הבנק (כוונה נגועה בחוסר תום לב) לפגוע בזכות העובדים לשבות ולפגוע בחופש ההתארגנות.
מהנהלת הבנק נטען בתגובה כי הבונוס לעובדים הינו תשלום "וולונטרי" שנתון לשיקול דעתו של הדירקטוריון. לטענת הבנק, הענקת בונוסים לעובדים הינה מחווה שמסמלת תודה והוקרה לעובדים שתרמו את חלקם אולם כאשר העובדים נוקטים בעיצומים כנגד ההנהלה – ואף גורמים לשיבושים ונזקים – אין ההנהלה מחויבת עוד לתת לעובדים השובתים בונוס.
שופטת בית הדין הארצי לעבודה, ד"ר אריאלה גילצר-כץ, פסקה כי מאחר שההסכם הקיבוצי בין הבנק לעובדים הסתיים, ואין כל הוראה חוזית המחייבת את הבנק להעניק לעובדים בונוס, קיזוז הבונוס מעובדים ששבתו (בהיעדר מחויבות חוזית) הינה אקט לגיטימי! לדברי השופטת זהו אקט לגיטימי בדיוק כמו קיזוז ימי עבודה מעובדים ששבתו ואף יותר מכך – היות שמעמד הבונוס "נחות" משכר העבודה, קל וחומר שמותר למעסיק לבחור לקזז אותו מעובד ששבת.
מפסק הדין עולה כי מעמדו של בונוס הינו "תמריץ" לעובד שביצע עבודה איכותית ומאומצת שבעקבותיה המעסיק ראה רווחים. כשמדובר בעובדים ששובתים למעלה משנה, בסניפים שונים ומחלקות שונות, ובכך חדלים לתת שירות ומשבשים את מהלך העבודה וגורמים להפסד רווחים – אין המעסיק מחויב לתת לאותם עובדים בונוס, כל עוד זה לא מעוגן כאמור בהסכם העבודה.
הירשמו עוד היום לכנס דיני עבודה כדי לקבל מידע וכלים יישומיים בתחום יחסי עבודה / חוקי עבודה שישמשו אתכם בארגונים. למידע על כנס משאבי אנוש, שיתקיים במהלך יומיים רצופים בחודש מרץ 2015, הנכם מוזמנים לעמוד הכנס בו ניתן גם להירשם ולהבטיח את מקומכם. לחצו כאן