סקר חדש שנערך לקראת סוף השנה שעברה בא לשפוך אור על מגמות שכר בקרב הבכירים. האם נשמר האיזון בין רווחיות החברה להעלות שכר הבכירים? מי קיבל העלאות שכר משמעותיות? ומהם הטרנדים החדשים בתחום שכר והטבות בכירים? כל זאת ועוד בכתבה שלפניכם.
כלכלנים הגדירו את 2014 כשנה קשה. שנה מאתגרת. הם היו פאסימיים כשדיברו על סוף עידן "הפינוקים" וה"צ'ופרים" למנהלים. האמנם? סקר חדש שבוצע בחודשים אוקטובר- נובמבר (2014), בו השתתפו 900 מנהלים בדרגות בכירות, מראה לנו כמה הם לקחו את השנה שעברה קשה וכמה הם לקחו הביתה (במזומן) בסוף השנה.
הסקר, שבוצע על ידיד ה-Association of Executive Search Consultants מלמד אותנו שכ-43% מקרב המנכ"לים במשק ועוד כ-56% מקרב המנהלים הבכירים בארגונים – הגדילו את שכר הבסיס שלהם במהלך 2014. מקרב המנהלים שהגדילו את שכר הבסיס שלהם, למעלה משליש (35%) הגדילו את שכר הבסיס שלהם בכ-16% ומעלה.
מהסקר ניתן ללמוד שלא כל המנהלים הרימו כוסית לחיים ערב הסילבסטר, שכן 4% מקרב המנכ"לים ועוד כ-2% מקרב המנהלים הבכירים ספגו הפחתה בשכר הבסיס הבסיס עם סיום 2014.
ג'וליה סאלם, מנהלת שיווק ב- Association of Executive Search Consultants, מסרה בריאיון לאתר משאבי אנוש WorkForce: "תוצאות הסקר מלמדות אותנו על קיומו של קשר בין רווחיות לבין שכר המנהלים. 2014 הסתיימה בעלייה מתונה ברווחים. שכר הבכירים צמח בהתאם לעלייה ברווחיות עם יציאת המשק מהמיתון הגדול."
שכר בכירים דיסקרטי – עוד יש דבר כזה???
"שכר המנכ"לים במשק ממשיך לנוע במגמה של חיבור להון העצמי ולתוצאות", כך גורס אהרון בויד, מנהל מחקר ובקרה ב- Equilar. "כיום, שכר המנכ"לים מחובר יותר לתוצאות ולרווחיות מכל פרק זמן אחר בעבר… תופעה נוספת שבה אנו מבחינים הינה היעלמותה של הדיסקרטיות ביחס לשכר הבכירים. אנו כמעט לא נתקלים [בארגונים / מנהלים] ששומרים על דיסקרטיות וכאשר אנו נתקלים בה, התגובה היא לרוב סרקסטית."
כבר לא משלמים למנהלים שישבו!
חברות רבות הפסיקו או נמצאות בתהליך של שינוי מודל התגמול למנהל בכיר בגין השתתפות בישיבה. שכר השתתפות בישיבה (meeting fee) מתחלף ברטיינר קבוע מראש, היות שמנהלים בכירים מבלים כיום יותר שעות בישיבות ובדיונים והם מעורבים ביותר פורומים עסקיים וקשה לבודד את המרכיב הספציפי שעליו יש לתגמל את המנהל. לכן, ה-meeting fee הולך ונכחד.
חברי הדירקטוריון לוקחים בגדול!
47% מחברות Fortune 500 הפרידו בין תפקיד המנכ"ל לתפקיד היו"ר, וכך יצרו תפקידים נוספים ומשכורות בכירים נוספות. שכרם של היו"רים עלה ב-2014 בשיעור של 6% בהשוואה ל-2012 ו-39.5% בהשוואה ל-2007.