השפעת שינויי הניהול הפנסיוני על משאבי האנוש

השפעת שינויי הניהול הפנסיוני על משאבי האנוש

השינויים שנכנסו לתוקף בינואר 2016 מחייבים הערכות לקראת תשלום המשכורות של ינואר, בתחילת פברואר. שוחחנו בנושא עם צפריר זנזורי וליאור לוין מחברת 'אלטשולר שחם, גמל ופנסיה בע"מ'

שיתוף

השינויים שנכנסו לתוקף בינואר 2016 מחייבים הערכות לקראת תשלום המשכורות של ינואר בתחילת פברואר, אך רובם עדיין אינם ברורים באופן מלא לעוסקים בנושא. ישבנו עם צפריר זנזורי, סמנכ"ל שיווק ומכירות וליאור לוין מנהלת תחום הפנסיה בחברת 'אלטשולר שחם, גמל ופנסיה בע"מ', בניסיון לעשות סדר ולתת לכם מנהלי משאבי האנוש, כלים להתמודדות עם אותם שינויים. 

 בימים אלו אנו בעיצומו של שינוי משמעותי בתחום הניהול הפנסיוני של העובדים, דבר שישפיע עמוקות על אופן ההתנהלות והעבודה של מנהלי משאבי אנוש בכלל ומנהלי שכר והטבות בפרט. עם תחילת השנה הנוכחית, נקבעו מספר שינויים הקשורים לאחריות המעביד בנושאי השכר והן בנושאי קופות הגמל של העובדים. השינויים הללו מצריכים מהארגון הערכות מחודשת, וממנהלי משאבי האנוש תשומת לב מיוחדת, לטיפול בנושא השכר ולצורת הדיווח.

מהם אותם השינויים שעודכנו השנה?

ליאור לוין: "ראשית חובת הדיווח של המעביד בנושא משכורות העובדים, יעשה בפורמט אחיד שנקבע ע"י משרד האוצר במבנה מוגדר מראש, כבר החל משכר ינואר 2016. הדיווח יתבצע באמצעות רשומה דיגיטלית והוא מחייב את המעסיק להעביר בנוסף לפרטי השכר, פרטים נוספים כגון תשלומים פטורים, הפסקת עבודה, בקשה להשבת תשלום ביתר ועוד. השינוי החל ינואר 2016 מתייחס למעסיקים להם למעלה מ- 100 עובדים, ועל הדיווח בפורמט החדש להתבצע עד ה- 15 לחודש העוקב או 7 ימי עסקים מיום תשלום המשכורת המוקדם מבניהם . לגבי מעסיקים קטנים יותר יתבצע השינוי בשני שלבים נוספים ביולי 2016 ובינואר 2017 "

"שינוי נוסף, מגיע עם תיקון 12 לחוק הפיקוח  על שירותים פיננסיים (קופות גמל), תשס"ה  2005 הגורס כי מעסיקים צריכים להפקיד לחיסכון פנסיוני את אותן שיעורי הפקדות לכלל העובדים, ללא קשר למוצר הפנסיוני שלהם ומדובר בשיעורי ההפקדות הגבוהים ביותר לכולם. אם לעובד יש ביטוח מנהלים וקרן פנסיה צריך ליישר את אחוזי ההפרשות שלו לסכום הגבוה ביותר לשני המוצרים."

"שינוי נוסף  שיכנס בתחילת השנה הוא אפשרות של העובד לבחור בסוכן ללא קשר לסוכן הביטוח שהחברה עובדת מולו, העובד רשאי לבחור לעצמו סוכן ביטוח משלו."

כיצד השינויים הללו משפיעים על המעסיקים ועל מנהלי משאבי האנוש?

לוין: "מבחינת חובת הדיווח האחידה הדיגיטלית, מדובר בהרבה יותר פרמטרים שיש למלא לכל משכורת מדווחת. תצורת הקובץ האחיד כוללת הרבה יותר פרטים מאשר בעבר, והיא נכנסת לעומקם של רבדי השכר ולכל התוספות כגון הפסקת עבודה, אחוזי הפרשה עוד. לא ניתן  לשנות את השדות של הקובץ או את המבנה שלו והעבודה התפעולית במילוי הפרטים בקובץ מתארכת משמעותית."

" השינוי של שיעורי ההפקדות מצריך מהמעסיקים או ממנהלי משאבי האנוש לנתח את כל ההפרשות הקיימות כיום בארגון ובחלק מהמקרים לעדכן כלפי מעלה את שיעורי ההפקדה, לשנות הסכמי עבודה ולהתאים לכל מערכת שכר את השינויים. לגביי בחירת סוכן הביטוח העצמאית, זה עשוי לפגוע בהתקשרות של מעסיקים עם סוכנים מסוימים איתם עבדו לאורך השנים."

מה מנהלי משאבי אנוש יכולים לעשות על מנת להתייעל על פי השינויים החדשים?

 "ראשית עליהם ללמוד ולהכיר את כל השינויים החדשים והמשמעות שלהם לעובדים. עליהם להתמקצע, להכיר ולהתחיל בתהליך של למידה בתוך מחלקת משאבי אנוש., כמו גם להתכונן לעניין התפעולי כיוון שיהיה עליהם לדווח ליותר גופים."

השינוי הנדרש צריך לגרור גם חינוך פנסיוני של העובדים, מה ההמלצות שלכם בתחום זה?

צפריר זנזורי: "ייקח עוד זמן עד שנגיע לרמת המודעות וההתעניינות  הרצויה בקרב העובדים. הצלע של המעסיק במשולש של מעסיק-סוכן-עובד הופכת להיות מהותית יותר בעולם הפנסיוני. צריך לייצר בארגונים תשתית ללימוד והכשרה לנושא. להביא לארגונים אנשי מקצוע, לקיים הרצאות, להקים פורטל ידע, או להעסיק יועץ חיצוני שיכול לתמוך בעובדים ולעזור להם לקבל החלטות. על המעסיקים לתת למנהלי משאבי האנוש שלהם כלים ולהעמיק את הידע שלהם בתחום. עם השינויים שנכנסו, מנהלי שכר והטבות יצטרכו להכיר לעומק את ההטבות המגיעות לעובדים."

מהם השיקולים המשמעותיים שצריך לקחת בחשבון כאשר בוחרים קרן?

"השיקולים הם מגוונים ומשתנים. ההמלצה היא תמיד להתייעץ עם אנשי מקצוע, הסוכן שאתה מכיר או זה שהמעסיק בחר עבורך או יועץ. החשיבות היא להתייעץ עם אנשי מקצוע, אך יחד עם זאת לשים לב לפרמטרים כגון דמי ניהול, תשואות, שירות ופרמטרים נוספים.  ההשפעה של תשואה עודפת לאורך 35-40 שנות חיסכון היא המשמעותית ביותר, תוספת של 1% מדי שנה, יכולה להגדיל את הקצבה בפנסיה במאות ואף אלפי שקלים. בנושא השירות. משרד האוצר מפרסם מדד שירות בתחום שהוא מאוד חשוב ואפשר לעקוב אחריו."

מהם הדגשים הנוספים למנהלי משאבי אנוש שצריך להעביר לעובדים בנוגע לחיסכון הפנסיוני שלהם?

"לא לטמון את הראש בחול! זה הדגש המשמעותי ביותר. מנהלי משאבי האנוש וכן העובדים צריכים להבין שהנושא של הפנסיות וקופות הגמל אמנם נראה מסובך, אך עם זאת ניתן להבנה. יש לוודא שהכספים מגיעים לקרן ומשויכים אליך. לא לפחד לפתוח מעטפות, ולנסות לקרוא ולהבין. חשוב לוודא שהפרטים האישיים מעודכנים בקרן, מצב משפחתי וכו'. חשוב שהעובדים ידעו שהאחריות לפנסיה שלהם היא בידיהם."  

  • אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי / פנסיוני הניתן לצרכי הלקוח
  • האמור לעיל אינו ממצה את הוראות ההסדר התחיקתי והינו כפוף להוראות ההסדר התחיקתי

טבלת תשואות חברות:

סיכום פעילות קרנות

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה