עובדים מבוגרים
אחת הבעיות המוכרות בהקשר של העסקת עובדים מבוגרים היא גילנות (אייג'יזם), כלומר אפליה על רקע של גיל. אפליה זאת יכולה להתבטא בקושי של אנשים מבוגרים, אפילו מאמצע שנות ה-40 שלהם, למצוא עבודה או ביחס שלו הם זוכים במקום העבודה. אבל גם כאשר בעיית הגילנות אינה קיימת, ההכרה בתרומתם המיוחדת של עובדים מבוגרים לארגון אינה בולטת דיה.
ארגונים צריכים תכניות מוטמעות ונהלים רשמיים על מנת להבטיח שהם משמרים ומפיקים את המרב מעובדים מבוגרים יותר, כך קובע מחקר מבית הספר רוטרדם לניהול באוניברסיטת ארסמוס. דירק ואן דירנדוק, פרופסור לניהול משאבי אנוש, בחן אלפי מנהלי משאבי אנוש ועובדים ברחבי אירופה במסקר סקר. הסקר מצא שבעוד רוב המעסיקים מבינים כנראה את כוחם של עובדים מבוגרים יותר, אסטרטגיות השימור שלהם אינן נמצאות בעדיפות גבוהה.
ואן דירנדוק גילה שבעוד שארגונים רבים משתמשים בעובדים מבוגרים יותר כמנטורים או מדריכים של אנשי צוות צעירים יותר, זה במקרים רבים נעשה בדרך בלתי פורמלית, כאשר באף אחת מהחברות שנסקרו אין מדיניות מנטורינג רשמית. על פי ואן דירנדוק מדיניות רשמית כזאת אינה מספיקה. הוא אמר לאתר משאבי אנוש HR magazine שלחברות צריכות להיות יותר תכניות מוטמעות. "מצאנו שאם אין [לחברות] מדיניות המבטיחה שעובדים מבוגרים יותר מקבלים אחריות של מנטור, אז הם חשים שלא ניתנת להם מספיק תשומת לב ברורה" מציין ואן דירנדוק.
ואן דירנדוק אף אמר שרצוי שמעסיקים יפנו אל התדמית המקצועית של העובדים המבוגרים ובכך יגדילו את גאוותם במשרותיהם. לדבריו הדבר עשוי "להגביר את ההנעה הפנימית שלהם ולתת להם תחושת משמעות."
החשש מפני דחיקה
ואן דירנדוק הוסיף כי כל תכנית שיתוף ידע חייבת להיות מנוהלת בתשומת לב על מנת להבטיח שאנשים אינם חשים מאוימים. "אם יש לכם תכנית שבה עובדים מבוגרים יותר חולקים את כל הידע שלהם עם אנשים צעירים, הם עלולים לחוש כאילו האנשים הצעירים ישתלטו על המשרות שלהם. אז למה שהם יעזרו?" ציין החוקר.
כדי להסתדר עם הסוגיה המורכבת הזאת, ואן דירנדוק מציע למעסיקים לגרום לעובדים המבוגרים לחוש שהם מעורכים תודות לכישוריהם ולידע שלהם. הוא הציג לדוגמה חברה שנתנה בונוס לעובדים מבוגרים יותר שהיו מעורבים בתכנית המנטורינג. "אז ראו העובדים המבוגרים שהחברה והמועסקים המבוגרים יותר מצליחים בגלל הידע שנחלק, והרגישו שהם זוכים להכרה מיוחדת בשל כך," אמר ואן דירנדוק. הוא הסביר שההכרה גרמה לעובדים המבוגרים לחוש שהם מספקים תרומה בעלת ערך לארגון.
ניתן ללמוד עוד על נושא שימור עובדים בכנס רווחה 2015 אותו נערוך בקרוב – למידע נוסף והרשמה לכנס – לחץ כאן!