שיתוף

רוב הארגונים הופתעו לגלות כי המעבר מעבודה במשרד לעבודה מהבית היה חלק באופן יחסי, ולא פגע בתפעול השוטף של העסק, כך עולה ממחקר שביצעה חברת BDO בחודש מאי השנה.

עוד עולה מהדו"ח, כי בעקבות משבר הקורונה, ארגונים מבינים כי שוק העבודה השתנה ולא יחזור למתכונתו הקודמת.

לאור זאת, כותבים החוקרים מחברי הדו"ח, כי רוב הארגונים בוחנים כבר בימים אלה אימוץ מודלים לעבודה המשלבים עבודה מהבית, שכן מודלים אלה מהווים את המצב הנורמלי החדש.

מחברי הדו"ח מציינים, כי המעבר למודל עבודה שונה מחייב תכנון, ניהול שינוי, ובנוסף, גם התאמה של תהליכים, מדדים ומערכות.

לדברי מחברי הדו"ח, השיח הרב בנושא, לרבות הכרזות של חברות על אימוץ עבודה מרחוק, כמו גם דיונים בכנסת על עידוד מגמת המעבר לעבודה מהבית, עשוי ליצור דינמיקה, שבמסגרתה, ארגונים שלא יאמצו את שינוי מודל העבודה בהתאם, עלולים להישאר מאחור בכל הקשור לגיוס ושימור עובדים, מיקום משרדים ועלויות תפעול, וכן עמידות בפני שינויים.

עוד עולה מהדו"ח, כי לאור העובדה שעבודה מרחוק הפכה לנושא מרכזי בקרב ארגונים בכל העולם, ארגונים רבים נערכים בהתאם, עם תוכנית אסטרטגית, מגבשים מפת דרכים לכמה שנים, מגדירים יעדים ארוכי טווח, מקימים מחלקות ייעודיות לטיפול בנושא ומקצים תקציבים רב שנתיים ליישום התוכנית.

שני האתגרים המרכזיים בנושא המעבר מעבודה במשרד לעבודה מהבית בהיקפים גדולים במיוחד, הם האתגר הטכנולוגי, והסוגייה איך לא לאבד תפוקה כאשר העובדים עובדים מביתם.

אלא שלדברי מחברי הדו"ח, המגבלות הטכנולוגיות הכרוכות (במעבר לעבודה מהבית) התגלו כפתירות, ולגבי התפוקה, הניסיון מראה כי תפוקת העובדים הינה טובה בעבודה מהבית.

יתרה מכך, מציינים בדו"ח, כי ההתנסות המסיבית בעבודה מהבית היוותה שבירת פרדיגמה ועוררה בחינה רצינית של יצירת מציאות חדשה ואחרת של עבודה מהבית, לפחות באופן חלקי.

מרכיב נוסף שמהווה, לדבריהם של מחברי הדו"ח, תמריץ למעבר ליותר עבודה מהבית, לפחות באופן חלקי, הוא ההכרח של הארגונים למצוא דרכים לצמצום הוצאות (בהינתן המשבר הכלכלי העמוק), וההיערכות לדרישתם של עובדים רבים לאפשר מודל עבודה גמיש.

בעקרון, עבודה מהבית מהווה חלק מהסדרי עבודה גמישים, הכוללים היערכות ארגונית לעולם העבודה של המחר.

מדובר בהסדרים שמאפשרים גמישות לעובד ולארגון כאחד, ומהווים מעבר לעבודה המתבצעת מהבית ומהמשרד, ולעיתים גם מאזורים המרוחקים מהמשרד הראשי, על פי מודל ספציפי שאותו מאמץ הארגון.

מחברי הדו"ח מציינים, כי בשנים האחרונות החלה מגמה של הרחבת שילוב העבודה מהבית בקרב ארגונים בעולם וגם בארץ.

ארגונים רבים רואים את התועלות השונות הגלומות במהלך זה, לרבות פתיחת הזדמנויות תעסוקה בפני מגזרים חדשים, אטרקטיביות בכל הנוגע לגיוס ושימור עובדים, חסכון בעלויות דוגמת דמי שכירות ותפעול, חיזוק עמידות הארגון בעת אירועים חריגים, תרומה לאיכות הסביבה ולקיימות, שיפור התפוקה ועוד.

בשורה התחתונה, מסכם הדו"ח, כי התנסותם של רבים מהארגונים בכל הנוגע לעבודה מהבית בהיקפים גדולים ולתקופה ממושכת במהלך משבר הקורונה הייתה מוצלחת באופן כללי.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה