איסלנד היא המדינה המאושרת ביותר בעולם. חרף הפגיעה הקשה בכלכלה המקומית במהלך המיתון, תנאי מזג האוויר הקשים, העובדה שהתושבים אינם רואים את אור היום במשך חצי שנה והתפרצויות הוולקנו האופייניות לאזור, כשליש מתושבי איסלנד מעידים על עצמם שהם מאושרים.
אם אתם שואלים את עצמכם 'איך זה יתכן שבמדינה הקפואה והחשוכה הזו מתגוררים האנשים המאושרים ביותר בכדור הארץ?' אתם שואלים את השאלה הלא נכונה. השאלה הנכונה היא: מה הסוד של איסלנד ומה ניתן ללמוד ממנה כדי להפוך את העובדים בארגון שלכם לעובדים המאושרים ביותר במשק?
אז איך הופכים את מקום העבודה למקום מאושר עם הפנים לאיסלנד?
ערך הקהילה:
שוק העבודה במדינות המפותחות הוא שוק של סולואיסטים (אנשים שעובדים לבד). באיסלנד, התנאים הם כל כך קשים שהאדם לא יכול לשרוד לבד. לכן, חלק מהתרבות שלהם וכנגזרת לכך – חלק מהמנטליות שלהם – מעוצבת על עקרון הקהילה. ניתן לשרוד ואף להצליח רק תוך שיתוף פעולה עם הקהילה. זה עקרון שמלווה אותם בחיים והוא מרכיב בלתי נפרד מהאושר היחסי של תושבי המקום. לכן, כדי להפוך את מקום העבודה לטוב יותר, צריך לעצב תרבות ארגונית שדוגלת בערך הקהילה (עבודת צוות, הדדיות, שיתוף, סולידאריות).
הרחבת תחומי עניין:
שוק העבודה המודרני מאיץ בעובדים לפתח מומחיות ספציפית וזו באה על חשבון הידע הפנורמי. אם מהנדס חומרה יציין בפני עמיתיו שהוא לומד ציור או רוקד טנגו, מיד יגידו לו "מה?! מאיפה יש לך זמן לזה?' החברה המערבית היא מאוד מוכוונת מטרה ולכן אנשים מתמקצעים בתחום אחד ספציפי על פני פיתוח תחומי עניין רב גוניים. באיסלנד, כמו גם במדינות סקנדינביה, נהוג לטפח כמה תחומי עניין וכמה תחומי עיסוק ואנשים מציינים בגאווה את מכלול הכישורים ותחומי העניין שלהם. כך לדוגמה, ראש העיר Reykjavik, בירת איסלנד, הוא גם שחקן, קומיקאי ומוסיקאי.
אם לקחת דוגמה מאיסלנד, הרי שתחומי עניין מגוונים מוסיפים לממד האושר של התושבים ולכן ארגון ששואף לסייע לעובדיו להגיע לאושר המיוחל, צריך לאפשר להם להתפתח אישית, אינטלקטואלית ומקצועית בתחומים מגוונים.
ערך המשפחה:
הלו"ז הצפוף של העובדים במדינות המערב לא משאיר להם הרבה זמן למשפחה. כולם יודעים שהמשפחה באה קודם אבל אף אחד לא יכול לחיות על פי העיקרון הזה. האילוצים מחייבים אותנו לעשות ויתורים כואבים יום יום.
ממשלת איסלנד מציבה את המשפחה כערך עליון. כך לדוגמה, זוג שנולד לו תינוק מקבל חופשת לידה למשך 9 חודשים (אותה זכאים לקחת שני ההורים יחד!).
אז נכון, אף ארגון בישראל לא יוכל להציע לעובדים חופשת לידה בתשלום במשך 9 חודשים… אבל הארגון כן יכול לסייע להורים צעירים עם מעון במקום העבודה, השתתפות בהוצאות השגחה על פעוטות, קיצור יום עבודה להורים טריים ועוד. ככל שהארגון ילך יותר לקראת העובדים ויסייע להם לשמור על האיזון בין העבודה לבין חיי המשפחה, כך הוא יזכה לראות עובדים מאושרים יותר ואפקטיביים יותר כפועל יוצא.
בריאות בריאות בריאות:
בריאות היא לא רק הטרנד החדש של הניו-אייג' ולא עוד סלוגן מהקמפיינים של הנשיא אובמה לקראת הבחירות. הקשר בין בריאות לאושר הוכח, חזור והוכח, לאורך השנים והוא כבר הפך לעובדה קיימת. העובדים במדינות המערב צורכים סוכר, קופאין והרבה פעמים גם ניקוטין כדי לעבור את יום העבודה הקדחתני. אין להם את הזמן, התקציב והפריווילגיה לצאת להפסקות אוכל מסודרות. לכן הם אוכלים מזון מהיר, אוכלים אותו מהר ובשעות לא מסודרות. באיסלנד, התושבים נהנים ממזון טרי (בעיקר מאכלי ים, פירות וירקות טריים).
נכון שהארגון הבודד לא יכול להוביל למהפכה, אבל הוא כן יכול לעודד את העובדים לנהל אורך חיים בריא יותר על ידי כך שהוא מספק להם מזון ומשקאות בריאים במקום ו/או ואוצ'רים למסעדות המגישות מזון בריא / איכותי ועל ידי כך שהארגון מאפשר לעובדים לצאת להפסקות ארוכות מספיק ובשעות קבועות. כמובן שהארגון יכול לעודד את העובדים שלו לנהל סגנון חיים בריא יותר באמצעות דאגה לפעילויות ספורט (חדר כושר ושיעורי התעמלות במשרדי החברה, תחרויות ספורט, קבוצות הליכה או רכיבה על אופניים אחרי שעות עבודה, שוברים והנחות לחדרי כושר וחוגי ספורט באזור ועוד). זכרו את המשוואה: נפש בריאה + גוף בריא = עובד מאושר = עובד אפקטיבי.
*מתוך מגזין משאבי אנוש Human Resources Inc
מחשבתיות!