רווח המעסיקים מתרבות ארגונית מוסרית

רווח המעסיקים מתרבות ארגונית מוסרית

סטודנטים דווחו כי היו מוכנים לוותר על כ- 8,000 $ משכרם בתמורה לעבודה בחברה מוסרית ואתית

שיתוף
מקום עבודה מוסרי

מקום עבודה מוסרי

עד כמה חשוב לעובדים שמקום העבודה שלהם יפעל לפי כללי האתיקה? חשוב ביותר.

מחקר שנערך ע"י ד"ר מונטגומרי מאוניברסיטת סטנפורד וקתרין א. רמוס מאוניברסיטת קליפורניה, סנטה ברברה, הראה כי 88% מהסטודנטים לתואר שני במנהל עסקים אמרו שהם יסכימו לקיצוץ בשכר בתמורה לעבודה בחברות בעלות פרקטיקות עסקיות אתיות. הסכום הממוצע שהסטודנטים יוותרו עליו הוא 8,087 $.

החוקרים אמרו כי הממצא הזה צריך להיחשב כסימן לתקווה עבור מקצוע הניהול.
מסתבר, שלמחסור באתיקה יש תג מחיר גבוה. על פי המחקר הנ"ל, סטודנטים אמריקאים רבים יוותרו על נתח משמעותי משכרם כדי לעבוד בחברה בעלת אתיקה מוסרית.

בסקר הובנה החשיבות היחסית של מגוון רחב של גורמי עבודה בתחומי הניהול, פסיכולוגיה יישומית, ביצועים חברתיים ארגוניים, אתיקה ושיווק.

הסקר נערך במדגם של 759 בוגרי תואר ראשון ושני במנהל עסקים, ב- 11 בתי ספר עסקיים – שמונה בצפון אמריקה ושלושה באירופה. תלמידים המיוצגים בסקר עשוי להוות עניין מיוחד למעסיקים במלחמה על כישרונות.

הסקר הראה כי חשיבות מקום העבודה אינה מסתכמת רק בשכר, הטבות ופעילות חווייתית, אלא גם חזקה בתחומי המוסר, האתיקה והתרבות הארגונית בכללותה.

הסטטיסטיקה מעלה גם כמה שאלות מעניינות במונחים של הגדרת התנהגות אתית, שהיא אחת מהכישורים ההתנהגותיים של האדם. ועל פי וויקיפדיה, האתיקה מתייחסת למושגים של טוב ורע, מכאן משתמע כי האתיקה היא התנהגות סובייקטיבית. אמנם יש כמה התנהגויות שנחשבות לבלתי מוסריות בעליל על ידי החברה (כגון קניבליזם) או כמה מוצהרות בחוקים שנכתבו על ידי הממשלה (כגון רצח). אבל אם עובד מבקש מספר ימי חופש כדי לעבוד עם הבן שלו על פרויקט חשוב לבית הספר ומקום העבודה לא מוכן לאשר זאת, האם זה מוסרי או שלא? קשה לדעת היכן עובר הגבול בין מה שנחשב לאתיקה במקום העבודה ומה שלא.

אולי המפתח להגדרת האתיקה הוא עקביות. לדוגמה, אם מקום העבודה מאשר לעובד מסוים לקחת ימי חופש כדי לעבוד עם הילד על מערך שיעורי לבית הספר ולעובד אחר הוא אינו מאשר זאת, יש כאן בעיה מוסרית.

המעשים בארגון צריכים להיות עקביים. אם הארגון מתנהג באופן מסוים עם עובד אחד לגבי התקנות ומקל על התקנות והחוקים עם עובד אחר, הרי שהארגון אינו אתי.
מפתח נוסף להגדרת התנהגות אתית יכול להיות השפעה אישית. אנשים מחליטים בעצמם עד כמה הם מושפעים מפעולות החברה כאשר הן אינן אתיות. לדוגמה, אם החברה לא מוכנה להעסיק אנשים עם מוגבלויות, העובדים יכולים להתעלם מכך ולהחליט שזה לא נוגע להם. אך עובדים אחרים יושפעו מכך ויחליטו שהם לא מסוגלים לעבוד בחברה שזו התרבות שלה.

הממצאים דומים גם בסקר שנערך בבריטניה. הסקר שנערך ע"י Consultancy Global Tolerance וסקר את בני דור המילניום מצא, כי כמעט מחצית מכוח העבודה (42%) מעוניינים לעבוד בארגון שיש לו השפעה חיובית על העולם. הסקר בחן יותר מ -2,000 אנשים בבריטניה ומצא כי 44% סברו שעבודה משמעותית שעזרה לאחרים חשובה יותר משכר גבו, ו- 36% אמרו שמוכנים לעבוד קשה יותר אם הם נהנים במקום העבודה.

יש לכך השלכות משמעותיות על המעסיקים. התעלמות ממצב הרוח של בני דור המילניום פירושה לסגור את עצמם לשני שלישים של כישרונות בלבד. אין זה מפתיע אפוא, שחברות גדולות וקטנות ממהרות לעדכן את התרבות שלהן.

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה